用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請問禮賢深嗎?
go

請問禮賢深嗎? [複製鏈接]

會否某些科教深半或一年?功課多嗎?
   0    0    0    0

回復 poonamy 的帖子

沒有,按正常級別課本教。

功課不多,低年級可以一個鐘內完成,高年級都只係多少少,最花時間都只是作文、TSA之類的補充練習

fi-fi,Thanks!
只是奇怪禮賢不太谷但升中不錯 (64% band 1). 為甚麼其他學校好似好谷但又不是好過禮賢好多?

BTW, 讀禮賢英文程度好嗎?

我覺得學校真係無乜谷(so far),但就我仔而言,小一時....佢平均分9X(好似係91、2咁上下),但.....在班中屬於中下游,就算在班中名次20果個,平均分仍是9字頭。上到2、3年級平均分都有9字,但名次仍是不變,一半都去唔到,仍是中下游:(..........so, 我估,學生、家庭質素(support)都係其中一個因素。

補充: 今年9月開學時,班主任同家長講"四年級唔好谷住,免得谷壞小朋友,留返五六年級先嚟谷",所以你睇到....學校、老師都好體貼。

poonamy 發表於 12-11-27 16:49
fi-fi,Thanks!
只是奇怪禮賢不太谷但升中不錯 (64% band 1). 為甚麼其他學校好似好谷但又不是好過禮賢好多? ...

讀禮賢英文程度好嗎?

英文用LONGMAN, 的教科書, 沒有教深一級情況..

但READER我自己覺得幾深, 唔溫書真係唔識..

今年英文科學分開一份卷作答, (上年係跟中文常識一起考試)

所以英文程度係深左D..

引用:Quote:poonamy+發表於+12-11-27+16:49+fi-f

原帖由 焯媽媽 於 13-01-01 發表
英文用LONGMAN, 的教科書, 沒有教深一級情況..

但READER我自己覺得幾深, 唔溫書真係唔識..
請問今年reader用緊邊本?
我小六嗰年eng gs都好似係分開架,所以考既野會多啲同難啲
但其實肯下苦工去溫係無問題架:)
所以其實我地出尼既英文唔會差得去邊
不過我地有一樣野比其他學校唔同,就係上學期考試就考上學期既野,下學期考翻下學期既野
但其實去到中學考final嗰時都係考晒全年既野
咁我地上到去未必適應得切(我沒有問題的!
不過禮賢咁做都係唔想我地太大壓力姐~

請問樓主如果得知升中有64%係BRAND 1 ????? 謝謝!!!

doramami  Refer to the website information.  發表於 13-2-5 07:49

引用:回復+poonamy+的帖子 請問樓主如果得知升

原帖由 2010YL 於 13-02-04 發表

請問樓主如果得知升中有64%係BRAND 1 ????? 謝謝!!!
禮小website 寫住過去兩年都是64%band 1

‹ 上一主題|下一主題