用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 (CWB) Vs Dragon Schools
樓主: nlj1216
go

維多利亞 (CWB) Vs Dragon Schools [複製鏈接]

回復 nlj1216 的帖子

無補語文,但好多親子閱讀。

間間私校都有有錢人,但無話有甚麼比較,我去接放學都好烏where吓。

寫字K2到而家都吾算深,K3要問其他家長,但認字就認得好多、好深都識。

回復 Jane1983 的帖子

So they nurture kids to love reading?
So no tuition required?  I heard some parents send their child to many tuition class to supplement what's lacking at Vic?  Which campus is ur child at?

Have you gone through the P1 admission process yet?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 nlj1216 的帖子

Harbour Green。

小朋友鍾吾鍾意看書,屋企配合都好緊要。佢地有mandatory中英文親子閱書計劃,要做讀書報告的,中文書個個星期,英文隔個星期。Phonic學校亦有教。如果話要補,可能係家長精益求益。

回復 HKTHK 的帖子

小朋友而家係K2,出年暑假要考小一,嚴陣以待!

Good luck with it!  I do wonder if you might have a different opinion after the P1 admission process.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 HKTHK 的帖子

真係吳知,到時再分享。

7號前就要決定囉bor, 等得切龍校出通知嗎?

我宜家有崇真主流同Vic 英普offer, 唔知點揀好。有冇人可以俾D意見呢?Thanks a lot!

小女今年維記K3,很喜歡上課,維記小孩的英文整體真的很好,尤其是英普班,只是有一個要留意的地方,就是他們不能定下來,所以考學校時,如果碰上傳統的學校,如st clare,真光等,一般都全軍覆沒。但是他們會自動看書,而且就算不理解內容,都可以將英文獨得很標準,所以出了要看孩子的性格啊,還要看你想孩子怎樣

回復 littlesophie 的帖子

想問學校是否有教Phonics?如有, 是那一種? thanks

回覆:維多利亞 (CWB) Vs Dragon Schools

你是否指面試時不肯坐定定?維記學生啲英文真係好好,我見到班維記學生(k2 or k3), '喺club house 玩遊戲前大家先投票用廣東話定英文玩,結果個個都話用英文,之後大家就開始講全英語,十分native口音;但當我過去用廣東話同佢地傾計,佢地就即刻轉番純正廣東話同我傾。我估我自己都未必可以咁快轉到channel, 4, 5 歲人仔有咁嘅language ability, 我覺得好impressive! 當然佢地都係比較active, 如果家長喜歡小孩文靜啲,我估Victoria唔太適合。

回復 lalawowo 的帖子

Maybe those kids speak English at home?

不是,只是他們上課時候,由於是以玩遊戲的方式學習,他們會比較容易記得,而且會自然看到英文想讀出來,我記得他們唱一首歌將12個月份和一星期的英文都已經記得清清楚楚

他們面試時真的難受控喔

回覆:nlj1216 的帖子

呢點我唔肯定,不過咁native嘅囗音,我估是從net teacher學的。

還有一點不能不提,他們一星期要看三本書,然後做小報告,所以他們看書已經變成生活,在班房還有reading counter,可以走去休息看書的,但由於座位有限,所以他們通常比快去這個counter,變成去看書都是遊戲的一種,所以他們很享受看書的。

回覆:littlesophie 的帖子

請問你的小朋友在Victoria k3是whole day or half day?

全日的,如果你想k3讀全日班,你要k1開始申請喔

littlesophie 發表於 12-11-29 16:39
小女今年維記K3,很喜歡上課,維記小孩的英文整體真的很好,尤其是英普班,只是有一個要留意的地方,就是他 ...
咁我想問下,維記嘅小朋友考邊D小學會有優勢D呢(除咗國際學校)?
‹ 上一主題|下一主題