用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗vs寶血
go

玫瑰崗vs寶血 [複製鏈接]

有乜意見?
Rhs 校風是否很差?

1    0    0    0

回覆:Kim08 的帖子

Any advice pls?

很奇怪樓主為何咁問(rhs是否校風很差)?我唔覺得,囡囡既老師們都有愛心,我哋有問題只要whatsapps班主任,佢一定盡快回覆,囡囡又返得開心。

LEUNG2858  校風好差, 樓主會唔會指既係中學部????  發表於 12-11-29 09:19

回覆:Kim08 的帖子

回覆:玫瑰崗vs寶血

真係好好笑,幼稚園小朋友會教懷人?咁你揀寶血,我有朋友等緊個位!

回復 Kim08 的帖子

有人話玫瑰崗小學就校風麻麻地, 但幼稚園.......

我幾個同事的小朋友都讀緊, 全部都讚口不絕!

中學就好似係,幼稚園校風差得去邊,得個三四歲。
而且玫瑰崗口碑唔錯,如果唔係點會咁多人考。
最後提醒樓主係ek最好唔好話邊間學校差,好容易引起讀媽媽們不滿。

玫瑰崗幼稚園幼稚園係好㗎,小學都ok,吾好果間好似係中學。

回覆:oooasis 的帖子

多謝你的提點!我都見到D家長反應好大!其實個人很喜歡間學校的課程!但很奇怪,朋友當天in時乘的士上去,個的士司機話「我勸你收都唔好讀,我成日車D學生去學校,著住校服都響車裏面攪到好似夜總會噤!」
你知啦,而家D小孩好早熟,怕會受營響而已!

回覆:Jane1983 的帖子

謝謝提點及指教

I like RHS

回覆:玫瑰崗vs寶血

RHS

Kim08 發表於 12-11-28 21:14
多謝你的提點!我都見到D家長反應好大!其實個人很喜歡間學校的課程!但很奇怪,朋友當天in時乘的士上去, ...

以小小個人體驗來說,本身幼稚園和小學的校風幾好。但中學部一向都係差,所以好多家長都因為咁而唔揀玫小。至於校風的問題,個人覺得有時未必跟學校有關。小女今年讀第二年幼稚園(表哥第四年),發覺佢哋講話語氣用詞方面俾我的感覺囂張咗(表哥都有這問題,但佢哋唔多接觸的),我估計可能係向班上的同學學返嚟。有時唔係話其他家長教得唔好,但現在實在太多途徑吸收資訊,小朋友亦學得快(可能係電視學返嚟,但小女除咗now既兒童台之外,係唔會俾佢睇其他台的節目,除非知道該節目冇粗俗說話或情節)。我亦覺得老師們唔會係小朋友面前講一些不應講的話,所以我應為最緊要身教,若果小朋友說了些不禮貌的說話應立即提點,並加以解釋。我現在都正努力糾正囡囡的觀念。所以三四歲人仔都可以教壞人,但佢哋係唔知道自己唔啱,只覺得人人都咁講佢咪學囉,呢啲係互相影響!只要父母多加留意提點及解釋便能解決問題。

RHS係唔係半龍? 收幾多入玫小?
若玫小收左.. 容許大抽獎嗎?

玫小同玫中不是一條龍學校, 根據教育處網頁資料, 只是聯繫學校, 學生未必直上玫中, 學校有權收生已而。另外,同意yfchoy 所講, 作為家長都要有身教, 係學校他們是吸收書本及教育上的知識, 行為及道德則是個人同家庭一起配合的。

回復 bobo101^*^ 的帖子

唔好意思..我既意思係玫幼去玫小係唔係龍?
玫小收左.. 仲可參加大抽獎嗎?

Vijoyce 發表於 12-11-29 10:53
回復 bobo101^*^ 的帖子

唔好意思..我既意思係玫幼去玫小係唔係龍?
唔係龍校,都要考的。不過直到去年為止,玫小的收生量都唔多,算小班教學,所以玫幼上玫小的機會會大好多(尤其現在的玫幼校長已兼任小學部校長),現在k3學生的星期六課外活動亦可選擇"小一預備班"讀,會預先教一些小學的課程。至於玫小若果收咗係咪仲可大抽奬(以玫幼學生申請的話),呢啲唔方便講。因為教育局正常來說,如果已收取該學生的話,應該要向教育局申報(有些私校會自行決定)。
‹ 上一主題|下一主題