用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈地接受及配合
樓主: lokhei1012
go

無奈地接受及配合 [複製鏈接]

我都是因為要面試而教abc,無奈

回復 P師奶 的帖子

我認同你講小朋友發有快有慢,所以其實唔使諗得咁悲觀既。即係細/中B都可以發展快過大B 。haha....向好方面諗呀麻。雖然細/中B可能語言發展會輸蝕少少,但我今年IN K1後,覺得原來唔係識答哂就代表實收,唔識答就代表唔收。當然我都好相信運氣都係其中一個收生既因素。好多家長都話小朋友識答哂, 但係唔收, 我覺得有可能係真係唔好彩,另外係個小朋友識答哂之餘, 佢有無東張西望呀, 有無走開唔肯坐定定, 呢D 都係老師會計分既。所以細/中B真係唔係輸哂架。 而我個人覺得就算唔係為考K1, 呢D 都應該由細教育小朋友架啦, 人地同你講野時或者小朋友同人講野係應該望住對方對眼,同埋適當時候就要坐定定,呢D真係應有既禮貎。

回覆:無奈地接受及配合

乜野係2歲小孩「應該」要識既呢?
顔色?形狀?認到同講到ABC同123?坐定定玩十幾分鈡Lego而唔去explore周圍既野?
係咪唔識或識唔曬就唔叻呢?

當我同鬼婆同事講HK考幼稚園既要求同大B細B既分別,佢非常驚訝。我亦好無奈。

回覆:P師奶 的帖子

你個外藉同事一定驚訝
因為係外國(至少美國係)
根本冇大細b嚟個concept
唔足五歲冇得讀kindergarden (佢地只讀一年k就上小學)
更唔會跨區返學,每一小區得一間小學
住downtown會好d有兩三間揀
更只有極少數人有能力讀私校
處境唔同,唔可以咁偏面比較

dec2010  係啦, 兩個地方唔同好難比較。例如佢地好多無戒片CONCEPT添啦, 好多著到5yrs old都仲著緊片,大家文化都唔同。無話邊個啱邊個唔啱。  發表於 12-11-29 18:15

引用:+本帖最後由+dec2010+於+12-11-29+14:41+編

回覆:無奈地接受及配合

其實教小朋友真係唔係為考幼稚園架 bor. 兩年,其實可以教到佢好多野。佢地不知幾醒,記住哂d野,只係未運用到出來。面試識唱歌跳舞又點啫,跟住做哂面試時老師要做的動作,咁又點呢?面試時家長同小朋友兩者表現滿分,又代表d咩啫? 識穿珠仔,穿得好叻,咁又點呢? 呢d野完全對日後成功的路冇咩幫助。我自己反而喜歡教小朋友一d可以用一世的野,例如,尊敬,禮貌,禮儀,觀念,價值,節儉,責任,待人接物等品德/美德嘅野。仲有好多,不能盡錄。呢d 無形的qualities 係終身受用。假如一間幼稚園只係著重小朋友面試表現的十分鐘,識做 d 咩,唔識 d咩,太膚淺了,呢間幼稚園絕不適合我。我會選擇一間會在面試時同時了解家長及小朋友的學校,畢竟小朋友就是父母的影子,教育幼兒是靠學校同家庭携手合作。幼稚園面試只係等一步,又不是定終身嘅野,大家 relax d.  add oil.

回復 amberpan7 的帖子

Agree

引用:Quote:lokhei1012+發表於+12-11-29+09:32+

原帖由 fc1111 於 12-11-29 發表
如果這些都只是為了面試而教小朋友,那才是一個問題:難道不面試就不用教這些? ...
並唔係唔面試就唔教,只係可以放鬆—点去教,可能現階段我比較緊張

回覆:P師奶 的帖子

非常同意!亦好奇怪點解有家長認同2歲小朋友要坐定定先係啱?!我去in咁多間,有幾間面試課室充滿書、圖畫,好明顯阿女會好容易被吸引過去;有幾間刻意安排一d簡潔的課室,阿女就較為專注面試枱上的物件。我看過一d教育書籍,作為一個在探索期的小朋友,去留意身邊事物是一件好事,如果學校想小朋友專注,應該避免面試課室放太多物件去分散小朋友,而不是當小朋友去探索新事物的行為作為扣分的標準!

引用:小朋友發展有快有慢,學校用同一把尺來量度

原帖由 P師奶 於 12-11-29 發表
小朋友發展有快有慢,學校用同一把尺來量度兩歲至三歲既小朋友,中B同細B一定唔夠大B黎。好無奈但只有接受 ...
同意,同一把尺!!!

引用:非常同意!亦好奇怪點解有家長認同2歲小朋

原帖由 sylviawang 於 12-11-29 發表
非常同意!亦好奇怪點解有家長認同2歲小朋友要坐定定先係啱?!我去in咁多間,有幾間面試課室充滿書、圖畫 ...
我in過X南,在A房開頭玩玩具,跟住要我個小朋友去第二間房,咁小朋友玩緊唔想走,佢哋就話下次"有機会"再約見!

回覆:sylviawang 的帖子

同意Sylviawang,小朋友具探索精神是好事,只要不是刻意搗亂,奔走全場不受控,只是離座看看其他新奇事物,就被扣分,那不是從小朋友角度評價小朋友的方法!另一方面,亦不是說坐定定不好,但換個角度,如老師只會選坐定定的小朋友,那對很多活躍的男生不公平吧!

引用:Quote:原帖由+fc1111+於+12-11-29+發表如果

原帖由 melody228 於 12-11-29 發表
我無講過讀龍校就係怪獸家長啊,唔好對號入坐!我只係講,今時今日好難可以俾細路hea住讀幼園,學校淺,自 ...
同意

其實會唔會一直都是家長覺得學校的收生標準有問題,在選生方面不公平,一直都冇見過學校的標準與計分方法,學校比我地更緊張收生的質素,做壞自己個名。

學校都有一定選錯人的時候,唔收我地的小朋友只是學校的損失,總之享受完個面試,結果自然也會出來,還有很多面試在前面呢,加油呀~~各位~~~

回覆:ting-ma 的帖子

民生

回覆:lokhei1012 的帖子

學校點樣評估小朋友,家長就應該點樣評估返學校。我女見8月b,in過幾間名校,感覺有d面試係幾harsh,我直頭立即有反感,如果呢d學校唔收亦無咩所謂,因為如果第時入讀左阿女唔開心我會後悔當初。比左30蚊當比錢買呢個遊戲入場卷,唔開心都覺得無謂。呢個社會有唔同既人,有家長喜歡玩呢個遊戲,不等於我們也喜歡玩;喜歡玩的會配合學校policy去日操夜操訓練小朋友、小b變大b、玩少d等等,其實付出也不少。我總覺得一個人的成就不在少年時,亦不是因為讀到名校就叫成功,大家輕鬆d面對吧!

引用:其實教小朋友真係唔係為考幼稚園架+bor.+兩

有d學校雖然表面上係考你abc,但其實張分紙係唔計你識唔識abc架!
所以,大家唔好咁緊張,當去玩,堂係親子遊戲就得架拉。
‹ 上一主題|下一主題