用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 E+讀緊K2既小朋友應該點樣部儲明年既選校呢?請各位高人 ...
go

E+讀緊K2既小朋友應該點樣部儲明年既選校呢?請各位高人指 [複製鏈接]

thanks a lot
   12    0    0    0

要想清楚出年嘅遊戲比今年更難玩!!! 自行派位一家要小心選擇, 如果選擇你個網2線學校會著數d, 但唔多人過到自己. 你要名校嗎?? 有幾多分??  
要了解自己小朋友特性, 再了解學校啱唔啱自己小朋友, 之後就係去學校門口等小朋友放學, 一來可以睇到家長同小朋友質素, 二來可以睇下小朋友品行同讀得開唔開心. 嘍住就係去學校聽講座同OPEN DAY. 你依家開始做就差唔多了. 因為K3一開學就要決定

我阿仔又係今年K2, 家住荃灣區,又係好煩惱, 巳開始上網睇學校資料, 會考兩三間直資, 很心怡留下的浸信會小學, 但我只得15分, 聽今年家長講20分都入唔到, 我好唔好從一而終, 到最後拍門, 定係另作他選?

Keep 住以下綱站, 明年三月開始留意學校情佈, 好有用:
http://www.hkexam.com/modules/sh ... p;q=top&lid=186

引用:我阿仔又係今年K2,+家住荃灣區,又係好煩惱,

原帖由 cherry_bird 於 12-11-29 發表
我阿仔又係今年K2, 家住荃灣區,又係好煩惱, 巳開始上網睇學校資料, 會考兩三間直資, 很心怡留下的浸信會小 ...
我都係住荃灣,都係小朋友k2,心儀浸聯,但得15分,round 1報佢實衰硬

回覆:E+讀緊K2既小朋友應該點樣部儲明年既選校呢?請各位高人指

一定要學好中文,好多家長都忽略中文的重要性

回復 sammilcm 的帖子

我91校網既。 已有心儀既小學(沙呂小),去過好幾次了,也有朋友D仔仔系度讀緊。聽講他地比較注重小朋友既課外活動和體能活動,我個仔系細仔,11月既。他比較好動。but E+ 好頭疼,實在太多人報了,據我所知,舊年有445人報,好像offer 左30幾個左右咋。。今年應該只會更多。我得個15分,第一round 無望啦,亦不敢奢望大抽獎。。唯有睇下有沒機會叩門啦。而加應該為叩門做D咩準備呢???

回復 cherry_bird 的帖子

我同你都差唔多。我住沙田區。或者荃灣會好D.我E度已輪陷了!~~咁你E+有沒比你仔仔學D咩興趣班?英文呢?

回覆:E+讀緊K2既小朋友應該點樣部儲明年既選校呢?請各位高人指

找人撘跪

觀察今年考小一的朋友,我覺得選校strategy好重要,只報一線的痛苦機會系好高

想問,如叩門,是在首輪,次輪報同一間然後再報會好啲嗎?
但若果心宜的是跨網,咁應該搬過去,令到全部報的都是同一間,還是誇網報自行?

如果大抽奬無揀,不是同區,會否影響叩門成果?還是只看表現?

先轉去讀名幼,再去做埋洗禮,然後再上面試班,最後日日去你心儀學校門外和校長打招呼,這樣都不肯,你就應命吧

CurrySo  其實以上各種方法,好多人都做齊,咁咁多人中又點先可突圍而出?  發表於 12-12-2 22:52
Jane1983  求見校長呢條橋,5年前可能仲work,而家好難啦。  發表於 12-12-1 18:56
‹ 上一主題|下一主題