用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject lett ...
樓主: natnat519
go

啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter? [複製鏈接]

vivienbilly 發表於 12-12-6 18:22
我都有問過李小姐,佢話尋日出咗第二批offer(第一批已於11月尾了),我聽佢口氣下星期收到嘅應該都係後備生 ...

咁即係今日未收到信既,就代表未要OFFER, 要再等下一round / waiting list ?!
好緊張呀...... 好想入啟基。

醒目開學勳章

回復 vivienbilly 的帖子

唉....聽完你咁講....心情沈重 真想快D收到通知,等待真係好令人不安,個心囉囉啳....
連亞仔都好緊張,每次開信箱都問係咪有啟基.....真係好想入啟基呀 ~~

我估依傢都唔會再寄信通知你收你, 會直接打電話比家長喇, 因為同學仔都係收電話通知的

回復 JHsbb 的帖子

係唔係有offer就先打電話,後寄信; waiting就收信only

vivienbilly 發表於 12-12-7 13:59

係唔係有offer就先打電話,後寄信; waiting就收信only

1.我無收信就去2ND IN喇(學校CALL你)
2.同學仔都係2ND IN及收做學生都係學校CALL, 無信.

Oh really...但我是收到電話及信叫我去2nd in 的

vivienbilly 發表於 12-12-7 15:29

Oh really...但我是收到電話及信叫我去2nd in 的

我只係收到電話 for 2nd in only。沒有信。

vivienbilly 發表於 12-12-7 15:29

Me2....但已經患上"電話候群症"...

我同大家一樣好心急, 真係要等有人放返D位出黎, 仲要校長比機會先得.....

尤其有個細跟尾仲心急....

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter?

我今日收到信為[備取生],係咪[備取生]=waiting?又見其他小朋友有2nd in,咁係咪無機會?請指教

wongchiki 發表於 12-12-7 22:14
我今日收到信為[備取生],係咪[備取生]=waiting?又見其他小朋友有2nd in,咁係咪無機會?請指教

...

如果你無2ND IN, 收到備取生的話, 即係無機會喇, 因為呢幾日校長仲IN緊一批學生, 我仔係其中之一, 而且校長講明已無晒學位, 我地呢班2ND IN的人(以下係我估計:可能係校長FOR有班學生唔要學位, 而係最後呢批IN的學生入面, 再揀選小部份出來到時CALL佢地入學.....)

最慘就係校長話如果12月無消息, 就要等到出年6月, 嘩, 真係命都無..........校長仲臨尾同我地講, 你已經有津校學位, 唔駛咁擔心, 我心就最擔心校長知道我仔已有津校學位而唔會再比機會佢入讀啟基......希望校長唔係咁諗......, 校長講明教統局係會比個學生註冊LIST私校, 所以校長係會知道你有無講大話, 我同學仔媽咪仲話我唔好話收左, 我話唔得架, 校長一CHECK LIST就會知架喇, 點可以講大話呢.....

請問你兒子的同學仔註冊未?知道註冊日期嗎?

我真係好想同大家分享, 我同老公係好想好想仔入到啟基, 真係好認同校長理念, 奈何今年真係好多人申請, 都無法子, 哥哥入到的話, 咁連帶妹妹都入到, 因為妹妹能力係較弱, 現今小學我女係死得, 反而個仔係好OK, 我仔面試衰怕羞, 呢D天生, 我真係無法子....已經經常好努力協助佢改善, 尋日見校長都係咁, 但佢尋日表現我係超級滿意, 因為佢真係好似校長金句: 今天的我比昨天的我進步, 因為平時佢係怕羞情況底吓, 真係夠膽唔答你野, 一個好唔開心樣對住你, 呢埋係你懷裡, 但見校長時需然都係怕羞初初校長問佢野佢第1時間望住我, 我無望返佢, 但全程亞仔係笑笑口好怕羞好嗲咁笑, 最後都係有答, 不過全都細細聲, 好彩校長都聽到, 但有D野要校長引導佢, , 係我心目中, 亞仔真係好有進步, 就算唔收亞仔, 我都好開心亞仔有進步....校長最後係我地走時, 都有讚佢話肯答校長野, 2ND IN 比1ST IN好, 因為肯答問題, 讚佢笑容好可愛, 係慢熱D啦, 話一定會加多D分比佢, 當然我估校長對每位小朋友都咁講......分享完畢...

就算我仔最後真的無機會同大家做同學仔, 我都希望有心去啟基的家長, 小朋友面試成功.......

vivienbilly 發表於 12-12-7 23:09

請問你兒子的同學仔註冊未?知道註冊日期嗎?

註冊左喇, 5號打比佢, 6號已註冊了, 羨慕死我

各位有心入啟基的家長,加油,千奇吾好輕易放棄。
我個女錯過左舊年10月的兩場面試,要等到今年3月才有機會參加學校不對外公開的簡介會及面試(應該是舊年簡介會后仲不斷有入學申請,所以學校才加開一場吧)。當時莫校長講得很清楚,我們這批面試的要等到今年6月份看看有沒有人退出才有機會2nd in。

所以從舊年10月份開始,我是等了足足5個月才有1st in機會,又再隔了3個月才有2nd in機會。真是等得頸都長了。

很感恩,最終有幸入到啟基,這漫長的等待真系值得。

JHsbb,你令我想起過去的經歷。衷心祝福你能得償所愿。

Ahbee02 發表於 12-12-9 00:13

各位有心入啟基的家長,加油,千奇吾好輕易放棄。

多謝你的分享, 但去年只得2場INTERVIEW, 如果計埋FOR啟思學生的INTERVIEW, 只得3場, 今年已經5場喇.....

我依傢只有默默地等待......將來的幾個月只會好好地同個仔及女一齊玩多D, 亞仔出年讀小一, 已少左好多機會及時間與爸爸媽媽妹妹一起玩喇...........

上年只有兩場簡介會,冇特別開一場給啟思幼稚園的學生,因為我仔都係啟思上啟基,現在讀緊小一,所以知道。星島今年出果本小一選校天書,資料顯示上年有500幾人考,今年開成五場咁多,可想而知考生人數今年飆升幾倍。
‹ 上一主題|下一主題