用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in左樂基嘅家長,可唔可以分享下
樓主: ckfamily
go

今日in左樂基嘅家長,可唔可以分享下   [複製鏈接]

回覆:今日in左樂基嘅家長,可唔可以分享下

引用:我見九點但都排到過晒鐘先入列到門口,下午

原帖由 bobohing 於 12-12-01 發表
我見九點但都排到過晒鐘先入列到門口,下午更加有排排¡
¡

我10:15
聽到要排40 mins 都唔敢遲.... 暈

多口問句, nursery 咁 in 法

其實係咪睇家長背景 多於小朋友 ~ ???

oken 發表於 12-12-1 08:44
我個小朋友in中英文班無搶答環節。

咁中英文班只是玩唱遊同讀故事?
唔駛問小朋友同家長?

cloudwingwing 發表於 12-12-1 10:22
我有搶答環節。

請問問d乜?

昨天(星期五)仲要一早9點IN
我專登請左半日假
仔仔7點已經俾我搖醒起身飲奶著衫等出門
搭正9點到學校門口(九龍塘附近塞車塞到爆差點遲到)

排左一陣(30分鐘)入去上樓入房
一入門口..見到幾張凳仔一前一後有晒NUMBER
我即刻有種不祥感覺(心裡已講:今次PK喇!開正group in呢範)(因為我仔仔對住鬼婆有陰影..次次去PLAYGROUP 或 IN 撞正group in 既一聽唱歌一見鬼婆即喊)
(原本以為一對一IN 因為我舊年同仔仔IN過就係一對一IN..點知今年樂基轉方式學人玩GROUP IN..慘...)

果然...鬼婆一出聲唱歌..亞仔開始扁嘴預備喊..點知隔離兩個BB搶先一步喊
哈哈..真係苦笑...個場面係幾個B不斷喊(亞仔加入盡情喊埋一份..滴汗...)
唉!都知衰硬!只好硬住頭皮(滴汗)頂住安撫亞仔...

最後玩埋問家長問題呢環
我GROUP 有6個BB + 家長.
其中4個B6人.得我同另一個家長係HK人
反而出乎意料..每個家長都好客氣..直情係無人肯答先..中間有幾秒DEAD AIR..哈哈..
場面有D尷尬...之後係鬼婆逐個逐個家長問..

好辛苦先完左要走同鬼婆BYE BYE時
亞仔原本喊緊(扮喊..我估可能晨早流流7點俾我叫醒發我脾氣所以IN既時候玩野)
當一聽到同鬼婆BYE BYE即刻停止喊並出晒笑容同鬼婆揮手BYE BYE
(激死....無言....)

我無怪過仔仔..反而讓我看清他的個性與他適合什麼樣的學校
2歲小朋友你可以EXPECT什麼?

至於面試過程
我只見到有一個男人在旁邊MARK分
但以什麼標準去收生我不評論(留待學校自行決定)

總之  4000-5000人只收70幾個位
真係當去見識下
完全無期望會收(因為亞仔喊.衰硬!)

各位未IN既加油!
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 12-12-1 12:21
昨天(星期五)仲要一早9點IN
我專登請左半日假
仔仔7點已經俾我搖醒起身飲奶著衫等出門

Thanks for your sharing!請問要家長答d咩呢? 小朋友的個性 or 期望?

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+12-12-1+12:21+昨天(

原帖由 MamaRabbit 於 12-12-01 發表
Thanks for your sharing!請問要家長答d咩呢? 小朋友的個性 or 期望?
完全唔需要

MamaRabbit 發表於 12-12-1 12:29

"點解要揀呢間學校"

其實我覺得多餘..因為問卷已有問呢條問題
又要問多次??
既感覺好怪...

我同意其他父母講既講法..唔知收生標準點定
不過算喇
參與過就算..收拾心情再戰下一間!
大家繼續努力!加油!
存感恩的心

但係老師講明請家長分享,強調是唔計分,我地個組大家都好禮讓,我都無擧手呀...

raymondpo 發表於 12-12-1 13:16
但係老師講明請家長分享,強調是唔計分,我地個組大家都好禮讓,我都無擧手呀... ...

我GROUP老師無話唔計分.
但個個都唔主動答..個個都觀望...
存感恩的心

引用:但係老師講明請家長分享,強調是唔計分,我

原帖由 raymondpo 於 12-12-01 發表
但係老師講明請家長分享,強調是唔計分,我地個組大家都好禮讓,我都無擧手呀... ...
Me too

困獸鬥

我個Group 係廣東話老師in.,佢話明這part是不計分的。我覺得作為老師,無理由話唔計分,私底下又計呱...何況有些group 都無這環節...真不知收生標準。我成group無人喊,全部小朋友都好開心,小朋友反而有舉手搶答回應...

引用:但係老師講明請家長分享,強調是唔計分,我

原帖由 raymondpo 於 12-12-01 發表
我地果組個老師問大家邊個想答,家長自然就係舉手

我果組係英文in,每個家長都要輪住答問題

Group in 好似上playgroup, 我個組有一個小孩特別突出,成日講嘢又好有反應。我覺得group in 真係有啲求其,不過都預咗陪跑!

回覆:novelle 的帖子

‹ 上一主題|下一主題