用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 點解我揀創價
樓主: kwy1117
go

點解我揀創價 [複製鏈接]

其實幼稚園生和小一生沒有甚麼學術可言, 惟一差別, 就是有些學校重催谷, 幼稚園學小一課程, 小一學小二課程. 這叫揠苗助長, 小朋友辛苦, 對讀書興趣會打折扣. 這情況就好像一些私小, 死谷爛谷, 入了名中學後, 第一年還可以, 第二年不是退步便是給別人趕上. 我叫這些是虛火. 創價學生不重催谷, 重啟發, 重創意思維, 重培養讀書興趣和自學能力, 這正是她能成為名校的主要原因. 如果創價學生真的追不上小一程度, 那裡會有這麼多舊生弟妹申請入讀, 那裡有這麼多有識之士報名. 最初入小學時, 創價學生是有些少適應問題, 但很快便能追上. 我囝囝的同學入了蔡繼有, 年年攞全科獎學金, 想不到低她一班拿取全科獎學金的那一個同學原來也是創價畢業生. 相信創價學生在其他學校也能拿到好成績, 因為聽到一些家長說, 雖然未必派到好學校, 但一扣門, 都一定會找到理想的學校. 有一位家長說自己小朋友英文如何不濟, 但亦能有直資英文小學收, 可見創價並不是浪得虛名的.

minirat  “虛火”用得好貼切!謝謝分享,受用無窮!  發表於 13-3-21 11:23
comemon999    發表於 12-12-24 11:49

alowe 發表於 12-12-12 22:57
其實幼稚園生和小一生沒有甚麼學術可言, 惟一差別, 就是有些學校重催谷, 幼稚園學小一課程, 小一學小二課程 ...
你小朋友也是去年畢業舊生嗎?我姑奶在創幼教學已有幾年了,我們都是學會會友,知道創幼的程、理念、動向等。亦絕對同創幼是可以教出好學生的地方。但香港教育制度是矛盾的,不能否定英文對小朋友的重要性。從小打好英文基礎是方法之一,谷與否,見人見智。一間學校,學生吸收力,一定有參次。應該要接受好與壞的評價。

回覆:點解我揀創價

創價幼稚園可以教到d小朋友,由怕羞至到好多野講!因為我的女兒都是讀創價幼稚園!

我孩子也是創幼畢業生, 考進了一所直資男校, 上了小學後各科成績也非常不錯, 表現穩定.

在創價時我與孩子積極參加"親子閱讀計劃", 孩子非常喜愛閱讀, 再加上在校內亦培養了他積極的學習態度, 我相信這個跟他學術表現有直接關係!

我想問全年總學費幾多錢呀?

miemie6 發表於 13-3-1 22:14
我想問全年總學費幾多錢呀?
創幼有學券,上年扣除學券大約$700,另上下學期書簿雜費。

都唔貴喎~~
我都好想阿女讀依間~ 係未同佢報playgroup等,會易入d呢?
會唔會in埋阿爸阿媽架? 我不太善於溝通又係好怕醜個隻媽媽~ 如果要,我都要練習下同人講野...

我覺得品德教育比學術教育重要好多.
無品既人會比人指指點點, 但無學識既人就唔會啦.  
我阿B下年讀幼稚園都希望入到呢間.

引用:Quote:miemie6+發表於+13-3-1+22:14+我想問

原帖由 jk923 於 13-03-11 發表
創幼有學券,上年扣除學券大約$700,另上下學期書簿雜費。
呢間學校係咪好多人報??黎緊今年我都諗住同呀仔報
想問呢間面試會問d咩

琋琋媽媽 發表於 13-6-21 01:21
呢間學校係咪好多人報??黎緊今年我都諗住同呀仔報
想問呢間面試會問d咩

...
真係好多人報,舊年好似有4千份表,問小朋友果part唔難,叫咩名,邊個帶你黎,你幫我比個蘋果(比一個籃載左d野係裏面)媽咪,比xx爸爸,幫我收返d野,睇圖片問1、2題內容。家長就會問在家管教小朋友有無遇到咩難題?對小朋友係學校有咩期望?

引用:Quote:琋琋媽媽+發表於+13-6-21+01:21+呢間

原帖由 jk923 於 13-06-21 發表
真係好多人報,舊年好似有4千份表,問小朋友果part唔難,叫咩名,邊個帶你黎,你幫我比個蘋果(比一個籃載左 ...
小朋友果part又幾簡單,哈哈,家長果part,我唔知點答!!
要唔要父母一齊出席??

琋琋媽媽 發表於 13-6-21 18:29
小朋友果part又幾簡單,哈哈,家長果part,我唔知點答!!
要唔要父母一齊出席??

...
我當年有!

The teaching of Maths at Soka is very outstanding. Perhaps very few people have mentioned that.

我囝依家讀緊N班, 我都打算出年同佢報創價, 好多人都話呢間幼稚園教育出好品行的小朋友, 希望阿囝成功入到啦

想問報名要求的評估報告是什麼?

回覆:郭夫人 的帖子

插班生要你之前學校寫

回覆:點解我揀創價

大家知唔知創價啲功課多唔多?thx

我仔仔一樣係舊生, 都係之後考到直資英文小學, 不過就K2-K3一直有係出面再學Enopi Math, Cambridge, Phonics, 公文中等, 今年小二, 我又唔覺佢英文成績差, 老師亦覺得佢OK, 當然不是最叻果批, 但同其他同學比教, 差唔多, 冇咩問題

回復 lokitkit 的帖子

咁佢功課多唔多?

回覆:happytummy 的帖子

一般,逢二,四,五有,但是可應付的功課來的,不太難

‹ 上一主題|下一主題