用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs SFA 大家會點揀?
go

SMC vs SFA 大家會點揀? [複製鏈接]

兩間學校好唔同style, 大家會點揀?
   0    0    0    0

回覆:LittleGut 的帖子

SFA

sfa好似學術強d wor

回覆:LittleGut 的帖子

SFA

引用:兩間學校好唔同style,+大家會點揀?

原帖由 LittleGut 於 12-12-10 發表
兩間學校好唔同style, 大家會點揀?
我喜歡 SMC 能提供一個自然的英語環境(10 幾個英語老師), 加上佢一條龍不用煩升中, 戰缐拉長了更不用以呈分試定生死. 小朋友可以係一個不摧谷的環境下培養學習興趣. 我媽是名校小學老師, 實在見得太多小朋友因小學谷得太勁, 上到中學冧哂. 基於以上考慮, 我連報也沒有報 SFA.
(以上純屬個人選校考慮)

hadwinboy 發表於 12-12-10 23:35
我喜歡 SMC 能提供一個自然的英語環境(10 幾個英語老師), 加上佢一條龍不用煩升中, 戰缐拉長了更不用以呈分 ...
咁確實聽過家長話sfa個個精英,無咁勁會顯得好差,入吳到band one中學。

但如果小朋友係遇強越強,在勁peer互動吓,係會進步得更快!

回覆:SMC vs SFA 大家會點揀?

sfa

引用:Quote:hadwinboy+發表於+12-12-10+23:35+我

原帖由 Jane1983 於 12-12-10 發表
咁確實聽過家長話sfa個個精英,無咁勁會顯得好差,入吳到band one中學。
我個仔剛剛5歲, 未睇到是否谷得遇強越強, 但就肯定我自己是心血少, 唔嚇得. 所以穩穩陣陣搵一間一條龍直上

Jane1983  考過小一又確實吾想中一再打過  發表於 12-12-11 00:28

SMC的語言環境的確好,NET較多,學生入學前的語言能力巳經很不錯,尤其是那些外籍和混血兒,同學仔一齊學習、一齊玩,oral真的進步很快,我認這是它最值錢的地方,真的,3千多元買的就是這個。其他呢?老實說真的還有不少改進空間,當然各人要求不同,純屬個人意見。對學術有要求、打算追逐名校升中的,相信SFA較合。

引用:Quote:原帖由+LittleGut+於+12-12-10+發表

原帖由 hadwinboy 於 12-12-10 發表
我喜歡 SMC 能提供一個自然的英語環境(10 幾個英語老師), 加上佢一條龍不用煩升中, 戰缐拉長了更不用以呈分 ...
Me, too.  我諗都無諗過報SFA,要承受人人科科九十幾既壓力,真係好無聊,事關上到中學都唔係死讀就得!

bbb330    發表於 12-12-17 18:40

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+12-12-10+發表

原帖由 healthybaby 於 12-12-11 發表
Me, too.  我諗都無諗過報SFA,要承受人人科科九十幾既壓力,真係好無聊,事關上到中學都唔係死讀就得!

...
揀邊間純睇家長喜好。我一定唔會報sfa,呢種學校.

我覚得小孩子重要的是培養學習興趣,先可以跑人生長途賽。

醒目開學勳章

Check Here.
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

回覆:SMC vs SFA 大家會點揀?

各有各好,但我個人比較喜歡SFA學生。

biffkwok 發表於 12-12-11 00:42
SMC的語言環境的確好,NET較多,學生入學前的語言能力巳經很不錯,尤其是那些外籍和混血兒,同學仔一齊學習 ...
可以告知我學校有什麼地方需要改進嗎? 等我有些心理準備. 是不是其他學科不夠強呢? 若不方便可以PM 我嗎? Tks.

hadwinboy 發表於 12-12-10 23:35
但沒有呈分試, 就少了彈性, 萬一小六時想升讀免費的官中津中, 就比較難, 我見升中0個版, 睇到今年好多英中名校大家都協議不設叩門位.

各有各好…如果小朋友谷得既就當然SFA好D

jaycee_mami 發表於 12-12-11 10:05
但沒有呈分試, 就少了彈性, 萬一小六時想升讀免費的官中津中, 就比較難, 我見升中0個版, 睇到今年好多英中 ...
同意, 這是家長需要考慮的地方之一. 一讀便是12年. 但若到時真有必要跳船, 我會於小四小五考插班, 不會留待升中一先.   

回復 hadwinboy 的帖子

改進空間,例如:課程設計可以多點注重基本功(不必刻意教快、教深,但可以solid一點),中文科個人認為有必要加强,基本的中、英寫作方法、技巧要教(只要求學生隨意寫是不夠的) ,外語學習支援應該多一點(這方面比較失望,因這是它主要賣點之一),否則做SMC家長其實可以很忙的。

回復 hadwinboy 的帖子

但到時中文可能是個問題,絕大部份的小學都是中小。

hadwinboy  因為我個仔中文比較好, 只要我幫佢keep 住, 希望沒有問題吧.  發表於 12-12-11 11:51
‹ 上一主題|下一主題