用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 社會價值觀改變了?
go

社會價值觀改變了?   [複製鏈接]

爬完14頁"留位超過5間小學, 是什麼心理?",感覺到社會價值觀正在改變中。回想起四年前幫小兒升小,那時雖沒有現年競爭那麼劇烈,但考正資私校也並不容易。家長在ek呼籲請有多個offer的儘快決定,回應的多也認同,已hold著多個學位的不會出聲,想他們也覺得這不是正面的行為,說出來不會有人支持。
現在,認同跟不認同的聲音竟然不相百仲!hold多個位的家長會理直氣壯的說這是「努力下教出出色孩子」可享有的權利。沒有offer的家長反而要反省是否管教不力,或是申請得太少。
這樣的改變反映出甚麼呢?

1    0    3    0

算把啦,報十幾間小學已經好有問題嫁喇,hold咁多位更有問題。我成日覺得呢類家長又唔了解學校背景,又唔了解子女性格,最終會選錯學校law

evaken    發表於 12-12-14 17:27
PPLUI  agree  發表於 12-12-12 19:14

你說得對, 社會價值觀正在改變 !!!!
如你到[自由講場] 看看, 經常有"不讓座" post, 不難發現有很多留言者認為自己不讓座不是問題, 因為自己都有需要坐... 將自己所謂的'需要'放大至等同'老弱婦孺和孕婦 !!!!! 而這些人亦理直氣壯的說自己返了一日工, 十分疲憊又手提大袋, 好重... etc etc etc .......

價值觀改變了, 人格品德改變了, 可怕是二十年後, 這些人的子女長大了, 情況又會更糟糕吧 !!!

kwansara 發表於 12-12-12 10:04
你說得對, 社會價值觀正在改變 !!!!
如你到[自由講場] 看看, 經常有"不讓座" post, 不難發現有很多留言者 ...
睇完都吃了驚,還有說:唔通我金精火眼睇下有冇人要讓咩。老實講我自己真係每個站一開門就睇下有冇有需要的人上車,原來我這做法又已經out了,只希望我d仔仍然堅持我留比佢地的價值觀

ltang7    發表於 12-12-14 16:26
carolmum    發表於 12-12-13 00:54
喵媽    發表於 12-12-12 16:24
Jane1983  同意,看到第一反應系驚一驚  發表於 12-12-12 15:10
lokyinma    發表於 12-12-12 11:25

fion_yinyin 發表於 12-12-12 09:59
算把啦,報十幾間小學已經好有問題嫁喇,hold咁多位更有問題。我成日覺得呢類家長又唔了解學校背景,又唔了 ...
點解報多幾間會好有問題? 現今競爭咁大, 你難道能保証你心儀果一兩間學校"一擊即中"咩?

So-call 揀學校遊戲, 唔係由你報幾多間開始計, 而係由佢地覆收唔收你孩子果刻開始.

問題唔係報幾多間, 而係你真係有 offer 既時間 hold 幾多間, 及hold 幾耐.

喵媽  Agree, 除非一早知一定有學校收, 唔係邊個會咁得閒報咁多...in得多大人細路都辛苦...  發表於 12-12-12 16:26
四隻貓    發表於 12-12-12 13:13
comemon999  agreed  發表於 12-12-12 11:06

cat_house 發表於 12-12-12 09:23
爬完14頁"留位超過5間小學, 是什麼心理?",感覺到社會價值觀正在改變中。回想起四年前幫小兒升小,那時雖沒 ...

樓主所言甚是!

歪風當道理!

PPLUI    發表於 12-12-12 19:16
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

marcuscyrus 發表於 12-12-12 10:10
睇完都吃了驚,還有說:唔通我金精火眼睇下有冇人要讓咩。老實講我自己真係每個站一開門就睇下有冇有需要的 ...
好在還有你

醒目開學勳章 王國長老

fion_yinyin 發表於 12-12-12 09:59
算把啦,報十幾間小學已經好有問題嫁喇,hold咁多位更有問題。我成日覺得呢類家長又唔了解學校背景,又唔了 ...

報得多唔係問題, HOLD住唔放至係ISSUE (我講HOLD住D根本唔會考慮既學位)
我妹個仔今年考K1, 本身間N有直升, 想試更好/龍校, 考5間都無, 佢已經開始話後悔報得太少, 我估佢P1可能真係報十幾廿間(有野渣手都報5間, 到時無野渣手仲唔報廿間?), 無辦法, 競爭太大

喵媽  我仔考K1時就係只報5間, 朋友說太少...到考完冇人收先後悔, 所以今次考小學唔敢報咁少啦...  發表於 12-12-12 16:28
chunyatmama  Can't agree more!  發表於 12-12-12 10:33

回覆:社會價值觀改變了?

冇錯,社會的價值觀改變了,去到一個地步大家都容不下對方不同的意見,認為自己的看法是對的,就可以站在一個高地肆意抨擊反對的聲音。

如果說硬要說自私,我看雙方面的家長都是自私,都是為自己的孩子爭取自己覺得是合理的權利/利益,只是大家用不同的手段。

mandy304  講得啱,  我想抽離第三者角色去看整件事, 會合情合理.  發表於 12-12-12 17:47

回覆:marcuscyrus 的帖子

也許有人認為所報的十幾間全部都合佢小孩,而不是為入名校而報左先算!
其實我小孩今年都是考小一,我好明白大家心態,到最終考左五間,其中有一間好早見的比佢當練習!
最終,有二間收,一間waiting,二間reject(包括最早見那間),結果我好滿意!其實我每一步都計劃好。
我有朋友佢考十多間,最終也未有offer,考到佢小孩出聲話唔想再去,何苦!

chunyatmama  You are right.  And the point is your friends applied for more than ten and without one offer!  Its not how you choose a schoo but the school choose you.  發表於 12-12-12 10:33

引用:Quote:cat_house+發表於+12-12-12+09:23+爬

原帖由 Stillgood2 於 12-12-12 發表
樓主所言甚是!

歪風當道理!
我都好認同樓主所講既野,我只係幫阿仔報咗一間,這並不代表我唔愛阿仔,唔為佢付出,由K1上學期,我已經收集所有學校資料作分析,K2主力睇兩三間學校,到K3我就著佢既興趣同意願揀咗一間,而家on waiting,咁我唔叫付出咗努力咩?我始終覺得做人要有始有終,如果真係唔要,最好都係向學校交待清楚,你唔讀既原因可能會令學校更有推動力都唔定。

lokyinma  agree.   發表於 12-12-12 11:23

引用:Quote:fion_yinyin+發表於+12-12-12+09:59+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-12 發表
報得多唔係問題, HOLD住唔放至係ISSUE (我講HOLD住D根本唔會考慮既學位)
我妹個仔今年考K1, 本身間N有直升 ...
好同意你果句hold住d唔會考慮的offer有問題。但失望的是有人會覺得hold住幾個位考慮的人是有問題。好在還有你。

我也認同報多少間不是問題. 父母申請前一定有看很多不同資料而決定報與不報. 那一刻總對學校有點慨念的. 因為如果父母和孩子不親身到學校感受面試. 真的更不清楚學校各方面. 加上競爭日益變大. 報十幾間也無可厚非. 但真的很少5間各方面也接近的學校會同時取錄, 令家長要把持學位太長時間. 無論如何. 總有一兩間是比較想入讀的.

有些人是很自私. 我也曾聽說, 他們覺得留位費已經付. 早放位出來跟遲放位出來. 分別不大. 為何不可以等到最後才放呢.

回覆:kwansara 的帖子

Totally agree! 試過有後生仔理直氣壯地對婦嬬說:「大家都有俾錢,點解要讓俾你!」:;pppp:

carolmum    發表於 12-12-13 01:37

我只係覺得好多人都係咁唔代表係啱既。唔通因為好多人都有僭建,梁特首既僭建就係啱? 遲咗回應或遲咗放學位出嚟, 就叫疏忽? 我亦唔想阿仔將來會係咁囉。至於我既心態係我唔會怪那些未放學位岀嚟既家長, 佢地係有權揀,我只係覺得到而家先揀, 先嚟三心兩意, 好似遲咗啲囉, 可能到頭嚟未必會揀到合適既比小朋友。浪費大人同小朋友時間之餘, 又增加咗好多無形既壓力。

只可以講大家價值觀真的不同,好像我這種擔屎唔偷食的人,在這個社會好蝕底,所以我一直都冇投入呢個勞工市場,可能因為咁落伍了。

回覆:ysnmama 的帖子

忽發奇想,能否像訂機票及酒店,越早取消,得回部份退款,越遲越少。

因為此類情況數目理應不多,可以考慮!

hadwinboy  Agreed. 應該會有點幫助. 其實可退款你好佢好學校好.  發表於 12-12-13 12:55
daisy17772    發表於 12-12-12 14:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-12-12 10:59
忽發奇想,能否像訂機票及酒店,越早取消,得回部份退款,越遲越少。

因為此類情況數目理應不多,可以考慮 ...
能夠花上成千上萬去交留位/書簿費的,可能都不介意這些為免被人誤以為我鬧人,利申一下,我並沒有孩子本年度考小一,我大兒子去年都有超過一個offer

Yanamami  呢度有好幾人都無小朋友考小一, 純屬搭訕.  發表於 12-12-12 14:19

回覆:ANChan59 的帖子

無可能啦。小一收生現在已成學校其中一個收入。有些學校動輒收到3000個申請。位位收50都十五萬啦,重有家長不吝嗇的留位費。可以津貼一下學校既開支,點會流返出來?

ANChan59 發表於 12-12-12 10:59

因為此類情況數目理應不多,可以考慮 ...

不如好似申請DSS中學禁, 一人一張證. 注冊要交證, 開學前你想轉軑就要去之前間學校羅番張證去新校注冊. 禁咪要有time limit去考慮, 又唔會霸多過一個位. 而且張證羅來羅去, 唔係極心儀間學校都唔會轉來轉去吧. 轉5次唔煩咩?

PPLUI  good opinion     發表於 12-12-12 19:56
‹ 上一主題|下一主題