用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 社會價值觀改變了?
樓主: cat_house
go

社會價值觀改變了?   [複製鏈接]

引用:如果你爬左嗰條水十四頁,相信已知我係被插

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-12 發表
如果你爬左嗰條水十四頁,相信已知我係被插既一個。但我唔怕,照講。而我應該係插我既人應該要appreciate  ...
我想,你會唔會敏感咗些呢?

我看那一個post既樓主原文,是想說不明香為何有需要hold住5個學位。好像並沒有提到他有小朋友升小。

其他有回應說留5個位係自私。我又唔覺得係惡死地叫人放位喎。咁個個hold住5個位,當直資私校佔全港50%學額,咁10%小朋友就hold晒d直資私校學位。本來可以有一半學生安心,咁樣就變成9成學生要擔驚受怕大半年,咁唔係自私是甚麼?這個評語幾客觀呀。

唔好解釋"自私" 和"同理心"......

就用你們的所謂"道理"去教育下一代吧!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆:cat_house 的帖子

同意是價值觀問題.  如有好幾個 offer 的, 又付出過努力, 怎會沒預計到自己仔女能考到心儀學校.  就算保守計算, 也不需要考咁多間.  Hold 太多 offer 也沒需要!

我只覺得, 如何同仔女解釋?? 為何不是已清楚自己需要? 舉棋不定? 表示自己好叻?  没想到其他人?

仔女學了後, 將來找對象.  難道要, 追求好多女仔? 成功了又 hold 住幾個, 一路諗一路揀? 見一個追一個? 不是追求到心儀的, 便成事嗎?

如果是真有其事,最好將那五間學校開名,等大家看看是否真的可以早早解決難題。

世界係變緊, 打從小小年紀已要披荊斬棘, 而家戰線仲要前到去PN, 人被逼到瘋了, 難怪大家的自我保護意識變得更強烈, 要怪或許是這教育制度, 或許是自己為何甘心跟主流走.

引用:如果是真有其事,最好將那五間學校開名,等

原帖由 ysnmama 於 12-12-14 發表
如果是真有其事,最好將那五間學校開名,等大家看看是否真的可以早早解決難題。 ...
喺啦!決定語到,請EK前輩幫手
獲益匪淺

cowboy2007 發表於 12-12-14 12:35
喺啦!決定語到,請EK前輩幫手
獲益匪淺
開名好,都想知邊5間甘叮當碼頭

誇張d講句, 100個用家99個讚好自己間學校. 100個唔讚好既99個唔係用家. 我覺得問前輩都係只可以參考, 係唔想決定既, 問來問去都會得個桔

回覆:社會價值觀改變了?

回覆:社會價值觀改變了?

佢地只係想證明佢啲細路有幾得! 個人意見, 不喜勿插!

引用:佢地只係想證明佢啲細路有幾得!+個人意見,+

hogwarts 發表於 12-12-12 23:06
Some parents make selection of schools same as a random shopping trip.  Take some discussion title a ...
都怪很多人不懂forum文化,人地题目講緊一個同時hold五間,大部人都會覺得有問题而留言;亞甲跟住又話自己考多間而只是hold一間放一間,當然冇問题啦;亞乙又話自己只是hold兩間諗了一日;亞丙又只睇頭睇尾又話D批評者唔啱!
唔該respect吓樓主既標題,講第二D嘢就自己開個post,就會少D誤會。

回復 lawsonmoon 的帖子

絕對同意﹗
‹ 上一主題|下一主題