用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教2級鋼琴學咩嫁?
go

請教2級鋼琴學咩嫁? [複製鏈接]

我囡囡學琴半年,之前上通利音樂班, 鋼琴老師話出年準備比囡囡考二級試, 學費當然2級價錢, 囡囡有興趣學, 願意練琴, 掌握都算快, 能做到自彈自唱....
我想請教初級, 一級係學d咩嫁, 二級又考同學d咩嫁? 我驚老師為錢而來梗要囡囡學同考二級...
   0    0    0    0

是明年考二級才收二級學費還是現在就二級價錢啊,半年二級好像太快了哦。你囡囡幾歲?
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

係依家收二級價錢, 我囡囡快要6歲....

其實我唔急考琴試,最緊要囡囡有興趣先....

我仔二級學緊

John Thompson's Modern Course for the Piano (grade2)

a dozen a day piano2

Everybody likes piano 3

香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

唔該晒 咁你仔仔有冇學 scales

如你小朋友學晒JMC再上半年,考二級唔過份. :)

sllau 發表於 12-12-13 09:33
唔該晒 咁你仔仔有冇學 scales
無哦,除了那幾本書,我就知道老師有時和他練耳朵,就是老師在鋼琴上隨便彈一個鍵,讓我兒子不看猜出是什麽音。

回復 iamfansma 的帖子

係呀, 唔該晒...

pandean 發表於 12-12-13 09:53
無哦,除了那幾本書,我就知道老師有時和他練耳朵,就是老師在鋼琴上隨便彈一個鍵,讓我兒子不看猜出是什麽 ...
囡囡老師, 無同佢練耳朵, 開始學無耐就教佢scales, 囡囡又學得好快同肯練....

sllau 發表於 12-12-13 10:02
pandean 發表於 12-12-13 09:53
無哦,除了那幾本書,我就知道老師有時和他練耳朵,就是老師在鋼琴上隨便 ...

咁可能每個小朋友唔同,如果父母感覺OK就給佢試下了,小朋友肯練就唔怕的。

咁應該啦, 個個小朋友唔同, 老師因材施教....唔該晒你呀!

sllau 發表於 12-12-13 09:59
回復 iamfansma 的帖子

係呀, 唔該晒...
我呀仔都就上完BOOK4了,請問你之後是否請返TOM LEE的老師同佢上一對一

iamfansma 發表於 12-12-13 11:25
我呀仔都就上完BOOK4了,請問你之後是否請返TOM LEE的老師同佢上一對一

我唔係請番tom lee老師, 自己揾...

sllau 發表於 12-12-13 11:33
我唔係請番tom lee老師, 自己揾...

ICIC. I asked the tom lee teacher she is not free too.

Thanks~!!^^

就我的理解,你的問題是想知道1. 二級學生應學甚麼? 2. 下年才考試,現已收二級的錢合理與否?3. 學了半年的囡囡能否掌握「二級技巧」?

1. 其實很難說二級學甚麼,每位學生、老師也不同,但我一般會用John Thompson's Modern Course for the Piano (grade2)、Beyer、Burgmuller op.100、Everybody like piano (book 3)、Scale等。
2. 那要看下年哪月考試。如果是4/5月,那現在收二級錢是很合理!如果是8-11,便有些爭議,始終還有一整年才到11月!
3. 學了半年的六歲囡囡,下年便考二級,一般來說是很快!但小朋友總有無限可能,而且只要她喜歡又願意練習(是指二級每天最少練45分鐘)。而且要考二級不難,要考很好或達到二級的要求才重要,始終你們的目標肯定不是一次二級考試!要看她大概夠二級與否,最重要還是看她平時用甚麼琴書。而且考試期間只彈考試範圍的三首歌和SCALE等,也實在有點浪費!

好多謝你咁詳細回覆, 老師話明年10月考呀, 考二級只係練三首歌同scale...咁邊三首歌同邊d scale, 囡囡識CDGF major & A minor 咋....

sllau 發表於 12-12-13 14:20
好多謝你咁詳細回覆, 老師話明年10月考呀, 考二級只係練三首歌同scale...咁邊三首歌同邊d scale, 囡囡識CDG ...
CHECK THIShttp://www.abrsm.org/regions/fileadmin/user_upload/syllabuses/piano0211.pdf

Thanks a lot, marcuscyrus. 真的很有用....

saipoon 發表於 12-12-13 12:03
就我的理解,你的問題是想知道1. 二級學生應學甚麼? 2. 下年才考試,現已收二級的錢合理與否?3. 學了半年 ...
感覺現今的教琴者,似乎更有無限可能!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題