用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網! 排位點排好! 請比啲意見呀!
go

91網! 排位點排好! 請比啲意見呀! [複製鏈接]

今年係金豬年大抽獎年! 想抽得心儀學校真係難上登天! 唯有係填表上要有智慧,又怕填錯害咗囝囝派得唔好!
除咗一線一定要填佢第一外,都有好幾間二線都話明要填佢第一先可扣門! 請大家比比意見好嗎?

方案一                       方案二
甲一 沙呂                  甲一 沙呂
乙一 沙呂                  乙一 沙呂
乙二 培基                  乙二 沙主
乙三 梁小                  乙三 田小
乙四 沙主                  乙四 沙循
乙五 田小                  乙五 沙崇/信義會

方案三
甲一 沙主
乙一 沙主
乙二 田小
乙三 沙循
乙四 沙崇/信義會

6    0    0    0

回復 SY_Joanne 的帖子

方案一的2,3,4志願唔啱, 另外你自行係揀佐邊間? 如果係沙呂, 理應係揀方案2  

回復 2隻臭豬 的帖子

沙呂

咁你揀方案二的話, 第二同第四最好要揀過, 如果田小你ok的放第2志願啦!  坐2望1 , 否則主風放第2同沙循放第4無用, 有無人知主風上年放第2入唔入到?  

如果係我: 甲1 &乙1 沙呂,   乙2 沙循    乙3 田小  

回復 2隻臭豬 的帖子

咁即話沙主今年都要放第一先有希望入!

唉! 今年超多人爭! 都唔知好唔好太搏? 搏到就上天堂..搏唔到就.....

我唔知上年主風放第2有無機, 如果無機今年真係要放第一, 今年實在比上年仲大競爭, 上年有人放沙循第3都唔得, 有媽咪仲話今年自行沙循都抽唔到, 所以如果你田小都ok的, 放第3都好穩陣

如果沙主放乙二扣門成功嘅機會高唔高呢?

goodgood good

方案一

2隻臭豬  何解??  發表於 12-12-19 12:36

方案一Impossible!! Very danger!!  

回復 dlee_ca 的帖子

如選方案一如派不到頭三志願, 是否可以去扣門呢? 因聽聞其它學校係唔會收派到頭三志願的學生; 如這樣排又會否浪費了頭二,三位置, 請賜教!

中咗沙主、田小,都一樣要四出叩,除非安安份份。

先講明,我是冒險型,熱 愛買大博大的人。

方案一唔得,入唔到一就二三四都好大機會入唔到喎

dlee_ca 發表於 12-12-19 13:39
中咗沙主、田小,都一樣要四出叩,除非安安份份。
咁主風 同 沙循 邊間好 D 呢 ?!其實減埋減埋, 都好似冇物邊間可以放第二 .....

dlee_ca  去觀察一下,冇其他辦法。  發表於 12-12-20 10:13

回覆:SY_Joanne 的帖子

我見你之前係另一個topic問過這個問題,其實我覺得你嗰時的排位,即現時你的方案二ok呀!我唔明點解有媽咪教你將一缐放在2,3,4位作叩門用。我自己就一定唔會咁做。
與其博叩門,不如博入到二、三位,老實講你而家方案二都有少少博啦,沙呂唔中,你第二主風都有d機。但如果你方案一將培基梁小放二三位,你直頭連二三位都晒埋。
我上年同個女去沙呂面試,佢只可以比同區111揀佢的人去,都共有199個呀!但佢只得好似6-8個位咋,你話點博叩門,千祈唔好亂嚟呀!坐定二三位先去慢慢叩啦!

2隻臭豬  所以我強調樓主係咪田小都OK, 如果係放第3係好穩陣, 博頭1 &2志願, 輸佐都中第3, 就算第日叩唔到都中番一間自己OK的  發表於 12-12-19 20:31

回覆:91網! 排位點排好! 請比啲意見呀!

係啦,自己衡量。

回覆:91網! 排位點排好! 請比啲意見呀!

舊年有媽咪放培基第三志願都入到!但唔知今年得唔得…

SY_Joanne  吓! 培基放第三都抽到! 唔係嘛!?  發表於 12-12-19 23:34

回復 dlee_ca 的帖子

坦白講, 個個都想第一志願, 事實係方案1唔係博大博小的關係, 個個第一志願都係博, 睇吓邊個有運抽到, 但係無運之餘仲輸埋策略, 根本2,3,4的排位係不智
‹ 上一主題|下一主題