用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖嘉勒 vs 真光
樓主: allysharlin
go

聖嘉勒 vs 真光   [複製鏈接]

除了看一間學校成績, 我都會看看學校的體育與音樂表現, 真光都有參加學界體育活動, 當然同拔萃, 協恩, 德望不能比較, 不過佢地校舍有泳池, 有運動場, 若果小朋友喜歡玩, 我相信學校都有support.

無論以前或現在, 總有人去外國讀書, 唔考本地試, 尤其而家轉制, 中文又冇範文, 冇得照背取分. 當然難好多, 考起好多名校/ band 1 生!

協恩今年當然有參加文憑試, 仲超過1 成人中文唔合格, 唔符合入大學資格, 可參考以下報紙資料:

http://m.yahoo.com/w/legobpengin ... mp;.lang=zh-Hant-HK

講多樣嘢你聽, 嚟緊今屆協恩仲多學生唔跳船,多上屆8倍, 唔知係對自己冇信心還是對學校冇信心:p 而家名校都出盡法寶保住光環, 有d 𨍭直資保住收生質素, 有d 就勸退不達標學生, 有d 加強培訓.....由中一直上中六, 冇會考做篩選, 一試定生死, 成為全港學校的照妖鏡!!

唔理有幾多人今屆冇考, 公開成績都係同番有應試的人比, 總唔會全港冇晒叻人考試.

其實可以喺得呡個板討論的家長已經非常幸運, 有兩間好學校的取錄, 無須為他們爭一日長短, 相信大家報考時已有排名, 仔女係自己嘅, 你當然最了解邊間學校最適合佢.

如果未有offer, 都唔駛灰心, 等大家決定完, 就會有真光/聖嘉勒的位放出, 只要不斷試,俾d誠意, 一定可以打動學校:)

Mandy74  Thanks for sharing!  發表於 13-1-4 00:22

引用:無論以前或現在,+總有人去外國讀書,+唔考本

原帖由 famil1201 於 13-01-02 發表
無論以前或現在, 總有人去外國讀書, 唔考本地試, 尤其而家轉制, 中文又冇範文, 冇得照背取分. 當然難好多,  ...

Thanks for your information!應該冇咁誇因為叻人走哂唔考文憑試,所以拉低d 分!

回復 yslgirl 的帖子

每間學校都有勸退事件, 私校小學中學多多的是, .....而且上到中學, 有錢而逃避新高中去外國升學的學生都好多, 我識的St Paul Convent, 英華女子都有(我兩位堂細妹)

anyway, TL & ST. Clare兩間學校的學術不相百重, 地方大的會多活動, 多D野玩, 地方細的為有主力注重學術, 都好合理吧!!!! 但係, 最終, 大家的學術成績真是差不多!!! 今年新高中D家長找到statistic話St Clare成績好些, 但多年來如返查紀綠, TL的中學成績又勝一籌.......所以不能單用一年的成績來比較......家長不如比較多方面, 就有所決定, 加油!

famil1201  不過真光的大校舍真係吸引:)  發表於 13-1-2 17:43
famil1201  http://scps.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1&tool_id=29649

有小學的泳賽, 璧球, 網球...我喜歡找証據立論, 所以地方大小應同學術或課p   發表於 13-1-2 17:42
famil1201  不過, 聖嘉勒小學地方小, 但課外活動成績也不差, 我由其網頁找到:
http://scps.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1&tool_id=26692&channel=campus&tool_admin=0   發表於 13-1-2 17:37
famil1201  我諗應該唔會係地方細d就可注重學術, 否則TL 永遠都差D?! 我想地方大學生學校生活會較多姿多釆, 唔一定多嘢玩就學術差!  發表於 13-1-2 17:33

我無意加入戰團,只係路過提供一些報紙報導更正. 所以重來無意比較兩間學校; 不過我最近對學校的成績睇多咗, 因我發現部份名氣較大的學校近年成績及入大學率都同其名氣不附. 不是只說此兩校. 而家𨍭咗文憑試, 課程及制度唔同咗, 名校狀況及排名可能有所改變.

Rinarina, 你是否已經翻查紀錄? TL 中學成績又勝一籌,  請指教資料來源? 比較邊年? 只想知道事實, 可以PM 我, 我對研究學校名氣同成績好有興趣!

其實讀緊某學校的家長或者準家長, 其實無須太著意希望其他人附和自己, 只要覺得它是適合自己子女就可! 無須勉強他人!

rinarina  agree, 揀間合適, 而不是比較成績, 因年年都不同  發表於 13-1-2 12:22

老實講, 心裡面果句, 我未必想揀一間學業成績好叻既學校, 我比較想揀一d全校學生成績都中上但無太大壓力既學校.  我覺得以上兩間都乎合要求, 咁我揀間對我黎講就腳又硬件好d既, 我老公好鍾意睇硬件, 所以佢對德望校舍更加流晒口水.

但如果very top既學校肯收, 肯定又好矛盾, 一定會覺得無理由唔比囡囡一試, 所以都係見步行步, 我承認我地有得揀已經好好彩, 想返兩個月前, 咩都未in, 我地都係無腳既雀仔, 無殼既蝸牛...

famil1201  係呀, 鐘意校舍靚當然擇TL lar:)
聖嘉勒樣樣都不錯, 英文小學,d 學生乖,小學仲有外籍學生入讀,中學由高考至文憑試均佳, 但揀佢就要犧牲小學冇靚校舍  發表於 13-1-3 04:43

Totally agree. 資料是供參考的,沒有人可統計出哪一所學校嘅將來會較為優勝。所以,以平常心去找一所適合小朋友嘅學校就很足夠了!

Can't think too far away.  Kid entering into P1 : at least 3 years from now; into F1 : at least 9 years from now.  So many things (the kid, the school(s) attending & applied for, and the education system) could change...

回覆:聖嘉勒 vs 真光

希望各位父母為小朋友搵到一間啱佢學校,這两間太相近,我好同意上面有位mama講大家心裡已經有排名學校先後,留自己心儀一間,其他offer 希望給其他小朋友。

回復 famil1201 的帖子

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&fromuid=554843

In the past record, we just know that St Clare is Band 1 C,andTL is Band 1 B.

回復 rinarina 的帖子

香港真光中學

英中

灣仔區

1B

津貼

基督教

聖嘉勒女書院

英中

中西區

1B

津貼

天主教

兩間都係1B.....其實有咩所謂, 兩間成績都差唔多, 好唔好得多, 差唔會差得多....我反而concern 15年呢兩間學校究竟決定接龍定斷龍......

引用:回復+rinarina+的帖子 [table=98%]++[td=3

原帖由 cherriehahaha 於 13-01-15 發表
Yea agree!
Dunno still one-dragon or not !

兩間都係好學校

我多事, 候先係書局睇到什麼" 全港頭五十具競爭力小學" 的書

香港真光: 13,
ST. CLARE: 46

唔知點解咁排, 但諗起你地依個THREAD, 多事下

cherriehahaha 發表於 13-1-15 13:57

真光本身小學上中學都只係聯繫(即只有25%位特別俾小學部上),聖嘉勒是直屬(85%位留俾小學部)。

如政府不再推遲接龍斷龍死線,13/14 K1小朋友到升中學時就沒有直屬中學呢樣野。

結龍應該指中學部要100%收晒小學部小六學生,真光小學是男女校中學是女校沒可能做到呢點。同埋結龍要係同一種資助模式,小學私小中學資助是不能結龍。所以,如果要做龍校,真光/聖嘉勒中學就要轉做私校或直資,到時就可以選自己的學生(包括優先取錄小學部畢業生),但家長就要多付6年學費。聖嘉勒也可以選擇將小學變津校,但就不能保聖嘉勒幼稚園生上小學。

但現階段大家都唔知D學校會點。如果政府再次推遲接龍斷龍死線就會簡單好多。

回復 golfmama 的帖子

超舊聞wor.... 舊年呢間出版社同一時間公佈咗50競爭力幼稚園,小學同中學, 跟手出埋書賺$$, 但是 俾報紙質疑佢嘅排名, 好多人都冇報的寶血幼稚園排第二位!!?? 靈糧堂排第3; Band 1c 的St Paul Boy's 係中學排第6 Tim, 小學排第2 ...仲高過DGS, DBS ??!! ..... 所以冇人講呢個50大競爭力排名!

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+12-12-31+發表多

原帖由 Audreyfong 於 13-01-01 發表
可唔可以pm me ar,thankssssss

做下統計,大家final 什選邊間?

allysharlin 發表於 13-1-17 11:01
做下統計,大家final 什選邊間?

我都有這兩間的PM Offer, 仲未諗到揀邊間, 囡囡是0912大女

‹ 上一主題|下一主題