用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為升小而搬家值得嗎?
go

為升小而搬家值得嗎? [複製鏈接]

家在66網,我有兩個小朋友讀私校,直資怕付膽不來,自己知道小朋友不是叻,要面試都不會考到學校, 想搬去多D聯係,直屬,一條龍的官津小學, 希望有多D支援, 值得嗎? 有沒有過來人分享一下? 又或應搬去那一個校網比較好
   1    0    0    0

引用:家在66網,我有兩個小朋友讀私校,直資怕付膽

原帖由 Janicechong 於 12-12-26 發表
家在66網,我有兩個小朋友讀私校,直資怕付膽不來,自己知道小朋友不是叻,要面試都不會考到學校, 想搬去多D聯 ...
我覺得若可以,值得。

小朋友要唸12年書,住得近學校是福氣。

cowboy2007  totally agree!  發表於 12-12-27 17:41

Janicechong 發表於 12-12-26 05:57
家在66網,我有兩個小朋友讀私校,直資怕付膽不來,自己知道小朋友不是叻,要面試都不會考到學校, 想搬去多D聯 ...
若沒有其他考慮如是否須要住近老人家,是值得的尤其是你有兩個小朋友。,報學校一年比一年競爭大,早點計畫絕對有幫助。

先兩年睇報紙有太太豪花800萬買入kln tong 豪宅,可惜都係抽唔到城堡學校比公主而扁咀 。 只能講抽到就值,抽唔到就企直。
if me , 如有20分 我會先抽雙仁,主恩, 世德,自行唔得先唸搬。

Janicechong  青衣是自己一個校網, 仁立不是66網,其實66網是沒有什麼聯係,直屬官津小學.  發表於 12-12-29 06:39

引用:先兩年睇報紙有太太豪花800萬買入kln+tong+

回覆:為升小而搬家值得嗎

回覆:Janicechong 的帖子

我曾經知道有一個人為醫一隻價值 $4元的倉鼠用了4 萬元,這筆錢可以買一萬隻,為什麼仍然願意付出呢?就是愛!如果不是經濟考慮,用再多的金錢換取心頭好,哪怕是一個希望,也是值得的。

回覆:Jen123 的帖子

今日是聖誕節,有些人選擇去南丫島,有些人去了日本shopping ,任何事情,除了意願,還要能力!

回覆:為升小而搬家值得嗎?

有能力我也想搬~~

回覆:gisoleung 的帖子

Gisoleung,其實你擁有很多人沒有的優點,你小朋友一定成功。

如果你經濟條件許可,若搬了有較佳的機會或是方便上學都是好的! 當然若做成很大壓力就対家庭各成員未必是好事!
我認識一位舊同事有兩位小朋友一男一女,是住TKO屋邨的,夫婦都只是中學畢業學歷,但兩者是十分有教養及虔誠基督徒,対家庭敎育很重視,但対小朋友的功課不是太大壓力亦沒有特別補習,讀的只是不出名的村內幼稚園、小學、中學,相反給他們很多思考及活動空間,一家彼此関係十分好,現在兩位小朋友都長大,妹妹亦剛畢業,原來兩位都同是在港大畢業!最初原本請教他選校心得,她說不需太緊張,給大家太大壓力,他兩位都是讀普通中小學,並是大抽獎。最緊要教好小朋友做人及良好家庭教育令他懂事,小朋友有志氣有能力嘅,佢讀邊間都可上大學,相反亦一樣。好睇小朋友本身,聽後亦給了自己一點啟發。希望亦給父母們作一參考吧。

cowboy2007  Very good sharing. I agreed some pts.  發表於 12-12-27 17:42

醒目開學勳章

仔仔錫錫你 發表於 12-12-26 11:08
先兩年睇報紙有太太豪花800萬買入kln tong 豪宅,可惜都係抽唔到城堡學校比公主而扁咀 。 只能講抽到就值, ...

想請教一下, 我主恩有25分, 又心儀灣仔聖方濟或聖家有聯系中學, 自行都有20分,  地點不是問題, 可以隨學校搬家的, 該如何比較? 先多謝分享.

siutingto 發表於 12-12-27 18:07
我有搬屋,但主因不是為了抽好學校,而是想小女不用那麼早起床上學
好同意之前位家長講,住得近屋企系福氣,對大人系,對小朋友更重要!

如是心儀小學,絶對值得

lovelyaudrey 發表於 12-12-27 14:48
想請教一下, 我主恩有25分, 又心儀灣仔聖方濟或聖家有聯系中學, 自行都有20分,  地點不是問題, 可以隨學校 ...

搬唔難,最難係你是否甘心搬去41/12 而放棄2 "M"作首選?!
如讀聖家,青衣有車去,咁你重搬唔搬去九龍塘?!!
如搬灣仔,重係米打算以聖方濟作首選?!

講返葵青中學,有兩間女校,你覺得真的及不上2"聖"?! 再看主恩派位,不看最叻果10個8個,其他的滿意嗎??  如果所有答案都是正面,我就只會為小朋友方便上學而搬,為校網no way

醒目開學勳章

回復 仔仔錫錫你 的帖子

Thank you for your advice.

其實我搬都係為方便上學而搬, 而唔會為抽獎而搬.  入到兩"M"當然好, 但抽唔中唔知去左邊就更無為, 而且都算係保守穩陣派,入到SF or HF都會好滿足,   最希望在自行時已可落實學位.  只是仍在爭扎中應否挑戰中一派位這關....

我仔是細仔將讀k1,打算到k2若自行/直/私都不順利就1月搬,去搏大抽獎。租屋都是1年,搏不到也盡了力。

引用:我仔是細仔將讀k1,打算到k2若自行/直/私

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-28 發表
我仔是細仔將讀k1,打算到k2若自行/直/私都不順利就1月搬,去搏大抽獎。租屋都是1年,搏不到也盡了力。

...
這也是方法!盡力一試!

回復 lovelyaudrey 的帖子

競爭一定一年大過一年, 如果只有一個女我會PREFER NET 41, 自行抽到可以唔洗搬, 自行唔得再念邊區方便大人返工去決定.  朋友先上年由TW 搬去41網, 最後入左第2志願聖家, 好後悔搬去41網.  話用左4X萬買賣裝修, 屋住質素差左(住少100呎又無會所), 睇落返學近左但都係比TW上快多15MINS; 住TW 3~4年班重可以自己返學, 依家住KLN TONG 自己返學要日晒雨淋逼VAN 仔重麻煩, 似近實遠.
‹ 上一主題|下一主題