用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一第一次考試唔理想?
樓主: 安格斯媽媽
go

升中一第一次考試唔理想?   [複製鏈接]

回覆:hw1115 的帖子

他分析力及記憶力強(但只限有興趣),iq test屬high average,小學已知完成卷比較慢,中作,中英文默書有困難,背書更大問題,但他成績對呈分影響不大,慶幸入到這間學校,社工很快關注並安排教育局評估,希望專家能夠幫到他,因欠很多堂上作文,引致平常分成績中作老師比0分,英作得11分,考試英文合格也被拖累,他問題也影響通識答題,好彩他乖希望努力衝破障礙,入了b1雖然辛苦,但不是這樣可能永遠唔知他是有問題

安格斯媽媽 發表於 13-1-21 12:10
他分析力及記憶力強(但只限有興趣),iq test屬high average,小學已知完成卷比較慢,中作,中英文默書有困難 ...

專家如何幫他呢 ?

未知,只見小朋友,23/1才見家姐,睇下有咩方法開腦

他中作若遇困難題目只可限時完成1/10

安格斯媽媽 發表於 13-1-21 13:17
他中作若遇困難題目只可限時完成1/10

中作好多男仔都不喜歡, 中1 真係一個挑戰, 1小時15 分鐘作2篇文, 共700字.

學校可否給您仔仔多一些時間呢 ?

回復 安格斯媽媽 的帖子

英作得11分, 是否30 分 滿分 ?

他實用文及敍事文還可以,但抒情文及議論文就死,佢要時間㷛,考試又比平時易,他是過初升中作楊修不死之謎,補習社老師比hits,作了兩天六個鈡加埋星期六只完成70字,但星期日一早請他再來,不用半小時作多三百几字,但考試不容許㷛幾天

引用:回復+安格斯媽媽+的帖子 英作得11分,+是否

原帖由 hw1115 於 13-01-21 發表
回復 安格斯媽媽 的帖子

英作得11分, 是否30 分 滿分 ?
100分滿分,考試有五十几,但平時只有11分,佢本來對英文有期望,唯一合格,但結果被平時拖累,比數還差

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-1-21+13:17+他

原帖由 hw1115 於 13-01-21 發表
中作好多男仔都不喜歡, 中1 真係一個挑戰, 1小時15 分鐘作2篇文, 共700字.

學校可否給您仔仔多一些時間呢 ...
他已安排他放學前交,可以午餐及小息再作,但都是不夠字

串字都是大敵,英文有20分有範圍串字fill in the blank 佔廿分,但全部放棄都合格,串字肯勤力無話唔得,雖然辛苦都要盡力,男仔始終懶

hw1115  This point is same as my son. He is unwilling to spell the vocab.  發表於 13-1-21 14:48

英中無可能唔串字科學及地理超多字,但中文可能仲死,不肯寫中文

抒情文你試吓寫封信比仔仔,然後叫佢回信,又可以當親子活動,如果發覺佢回既内容有不妥,可以俾d提議佢,久而久之佢會習慣寫呢類文章,須然未必係最好,但至少佢表達方面會有d進步。

回覆:cy.muimui 的帖子

其實我也有作文毛病,但唔知點解我影響無佢咁大,會考除英文其他都ok,還懷疑我遺傳,其實能力他比我好,他學校比較深,升中轉了英文不是他障礙,反而敵不過作文

看書也可以但他不喜歡閱讀,真係要想辦令他開腦,他己好了之前自理能力差,欠功課,通告,不會執書包,現在開始改善,希望續部進步

杰杰媽媽  我覺得佢係等feel到   典型作家性格  發表於 13-1-21 16:00

安格斯媽媽 發表於 13-1-21 15:31
其實我也有作文毛病,但唔知點解我影響無佢咁大,會考除英文其他都ok,還懷疑我遺傳,其實能力他比我好,他學 ...

您不是說他中文及英文作文都寫唔到嗎 ?
那麼只是中文字有讀障嗎 ?

安格斯媽媽 發表於 13-1-21 15:31
其實我也有作文毛病,但唔知點解我影響無佢咁大,會考除英文其他都ok,還懷疑我遺傳,其實能力他比我好,他學 ...

我仔又係中作奇差,但佢已睇好多中文書,佢好似吾識運用番出黎咁。

hw1115 發表於 13-1-21 15:57
您不是說他中文及英文作文都寫唔到嗎 ?
那麼只是中文字有讀障嗎 ?

要講題材,開正佢個瓣還可以,但佢唔掂的諗唔到,小五上學期可以交白卷,剛第一次坐飞机去完新加坡,都作唔到最難忘的事,好彩之後三次呈分有改善

但中文比英文更差,英文思路比較暢順,考試都有六十分,平時他稱比較難先低分,但中作考試作得晒但肥,平時很難完成所以老師狠到唔比分

他閱讀OK的,應只是寫問題,呈分時作文肥閱讀OK,平均成嫧都有B,學障問題詳情要星期三才知

kswiss 發表於 13-1-17 13:20
你地學校留級既準則係點? 幾多科唔合梧?
主科及平均分要合格·如未合格,7月份再補考。

kswiss  thks! 好耐冇傾啦! 仔仔幾好嗎?  發表於 13-1-22 15:18

回覆:黃巴士 的帖子

中文距離合格很遙遠

引用:中文距離合格很遙遠 +

原帖由 安格斯媽媽 於 13-01-22 發表
中文距離合格很遙遠
阿仔啲中英文作文都是緊緊合格,老師評語:句子欠通順(信),另一篇什麽都沒有改過,都唔似小學咁被老師改到七彩。

我仔中英作文都還好, 最多都係改佢GRAMMER OR 漏左D:了/的/呢............咁上下
‹ 上一主題|下一主題