用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

Jackieson 發表於 13-1-11 09:18
hi man06,我路過比小小意見。
一向荃灣區傳統英中有荃官,何&可,因荃灣區一直唔夠b1學位,b1學生入唔到此 ...
Jackieson及黃巴士,多謝你們的寶貴意見!

引用:Quote:原帖由+khmama+於+13-01-10+發表回復

原帖由 jessjesswong 於 13-01-11 發表
Khmam, 我係深水埗區的。原本打算銘賢第一的,但小兒參觀完九華後便改變主意。 問過班主住,但只係話間間都 ...
首選 九華 確可一試

黃巴士 發表於 13-1-11 11:57
回復 man06 的帖子

多口講句!
黃巴士,你真了解我,我真的對自己及女兒信心不足。時常擔心她應付不來辛苦,從沒想過她能克服的,真的多謝你的提醒。

黃巴士  因為大家都是為人父母.
父母背後的無言鼓勵, 更勝EXAM通宵溫書.  發表於 13-1-11 12:27

Khmama請幫忙

荃灣區Band1 尾,自行1.選李兆基(因有運動獎項)2.想選九龍城區 (黄笏南,何明華,迦密)
邊間較合適, 是否太進取呢!!!

謝謝!!!!

引用:回復+kellybbb+的帖子 兩間都差不多,+都會

原帖由 khmama 於 13-01-10 發表
回復 kellybbb 的帖子

兩間都差不多, 都會見晒所有考生. 但九真似乎睇成績既比重較高, 佔55%, 面試20%, 操 ...
多謝你的意見,我女女話兩間都可以,但我覺長遠看,九真名氣始終大d,而培道校舍又一流。以交通計,九真都方便d. 真係好頭痛!

回復 Florida 的帖子

咁你仔仔應該屬band1, 迦密同旅港可以作自行選擇. 最緊要keep到band1, 九龍城抽獎應該可以入band1英中.

回復 MeMa 的帖子

深水埗抽獎仍有機會入上智, 以你囡囡成績如果自行入間band1中而錯過抽入上智機會, 可能你都會唔甘心, 所以除咗上智, 另一個選擇只要係你入咗唔後悔既心儀學校已足夠, 如果你心儀英華, 可以照報, 唔得就等抽獎.

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

Hi, Khmama,請問你覚得聖類斯中學未來幾年會升band or remain 1c (?)...understand the judgement is not fact based but just best prediction ...thanks

回復 crazycat 的帖子

安柱要求50%成績, 30%面試, 20%課外活動, 操行要B. 面試會見所有人. 沙呂要求25%成績, 25%面試, 25%操行, 25%課外活動. 兩間都可以考慮.

醒目開學勳章

回復 khmama 的帖子

Thanks, Khmama.  最喜愛係YWG,, 所以我想放1st.  而上智2nd.  如果自行唔得, 大抽獎時甲乙都放上智第一,  咁ywg 可以放甲2 或 3 嗎?  乙部再放ywg得嗎?
謝謝!
我係咪麻 ~~

Khmama,謝謝回覆,

請問代表學校參加辯論比賽算不算是其中一項?

Khmama請幫忙!
小兒就讀荃灣屋村小學,排名9/136.有奧數,圍棋,珠心算獎.游泳是接力獎,讀過中大資優課程.鋼琴只考三級,小兒性恪內向,斯文,說話細聲和不夠自信.現選1.安柱  2.荃官/何傳耀/李兆基  請問邊兩間機會大D?

elbar  或試 1.何傳耀 2.善德   發表於 13-1-13 14:09

Khmama 請你幫幫我,非常感謝!

小女考60/142,在學校老師說屬於Band 1,如自行選沙田呂中,是否機會很微呢?

咁,培英及循道衛理,又如何呢!請幫幫忙,煩惱中!

elbar  或試 首選 沙崇   發表於 13-1-13 14:14

Khmama:
囡囡是band 1小學的band 1中至尾學生成績不穩定(數學一時B一時C), 已經收到基祟取錄信, 心大心細中, 因為班主任認為都適合(特別是同區, 交通比較方便), 但負責升中行政的老師卻根據排名(沒有教過她)建議可自行及大抽獎, 不應接受基崇offer! 原本打算自行時選聖母玫瑰及瑪莉諾神父的, 請教意見.

elbar  自行或試 1.聖母玫瑰 2.德雅/瑪利諾神父   發表於 13-1-13 22:06

Khmama,

萬分感謝您的寶貴意見!

Khmama期待您的回復.萬分感謝
  不知進取好呢還是保守好,進取就1安柱.2荃官.2近屋企.但小皃班有三個同學有哥哥姐姐在官中就讀,他們有5分加,其中有兩個名次在我仔前.前十名有九個都報官中.小皃四年級時都話忠意2.:naughty不知放弃還是------

對不起!打錯

Khmama
麻煩你比D意見

兒子被老師評定為2A,建議考陳瑞其,另一間為郭得勝, 假如想進取些, 希望還有一次會拉起成績到B1尾,第一選郭得勝, 第二選呂郭碧鳳機會大嗎

回覆:QQ敏 的帖子

根據以往派位,荃官通常有幾多人派到?

‹ 上一主題|下一主題