用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 收到INTERVIEW 信了! 加油!
樓主: shevachevy
go

SPK 收到INTERVIEW 信了! 加油!   [複製鏈接]

封信最下面嘅注意事項:
4. 幼兒見面時,將自行入課室進行活動

引用:我囡囡1月b,+in+10:10+am.+講開又講,剩係

原帖由 Salad316 於 13-01-11 發表
我囡囡1月b, in 10:10 am. 講開又講,剩係小朋友in,可能係學校嘅策略。因為一齊in嘅學校每次公布成績都實 ...
我覺得不是這個原因,以前SPK都是家長小朋友一齊in,但由於06年開始好多BB出世,實在太多人報名,而得一日inteview,所以可能學校改了interview模式。
而且我覺得SPK收的小朋友都比較成熟獨立,好自信,專注力高,所以我諗這種模式可能更適合小朋友的特質。
純粹個人意見,我自己都希望幫仔仔報名,不過是下年的事。大家加油!

封信最下面嘅注意事項:
4. Your child will be invited to the classroom himself / herself to play games with teachers.

聽聞以前 spk 嘅面試都係咁,冇人知道佢哋係課室内做過咩,因小朋友太細,未必能覆述面試內容

回覆:SPK 收到INTERVIEW 信了! 加油!

另外,我見到在BK有家長說,面試前有時間在另外一間房看圖書warm up,請問是真的嗎?
是的話就好了,我記得早兩年,我同個女去面試,真是早5分鐘先放我們入去,我仲記得一去到面試房的門口,老師對清楚小朋友名和出世紙,就立刻拖咗阿女入去。
我本來諗住同佢講句:「唔駛怕,入去玩,媽媽在這裡等你。」之類的話都趕唔切,結果乜都無講佢就入咗去,5至10分鐘內出來走得,全程唔駛15分鐘,係我in過最有效率的學校。
但SPK的老師真是好好好好有經驗,你是哪類型的小朋友,佢地真是一眼就睇得出。

引用:封信最下面嘅注意事項:4.+Your+child+will

原帖由 Virginia_Arare 於 13-01-11 發表
封信最下面嘅注意事項:
4. Your child will be invited to the classroom himself / herself to play game ...
我個囡有講PC面做咩嫁,不過無得印證之嘛

引用:封信最下面嘅注意事項:4.+Your+child+will

原帖由 Virginia_Arare 於 13-01-11 發表
封信最下面嘅注意事項:
4. Your child will be invited to the classroom himself / herself to play game ...
正確來說,是由2009年開始(2007出世的小朋友),先第一年改為小朋友自己入房in。

Sbux,

可唔可以講吓佢哋係房內做咩呢? Thx!

引用:Quote:原帖由+Virginia_Arare+於+13-01-11+

原帖由 sbux 於 13-01-11 發表
我個囡有講PC面做咩嫁,不過無得印證之嘛
你就好啦! 當年我女in完培正,我都有問佢in乜? 點知佢剩係掛住老師送嗰張貼紙,乜都唔記得
所以之後佢in完SPK,我完全無問啦!

引用:Sbux,可唔可以講吓佢哋係房內做咩呢?+Thx!

原帖由 Virginia_Arare 於 13-01-12 發表
Sbux,

可唔可以講吓佢哋係房內做咩呢? Thx!
佢話老師問佢咩名,幾歲同邊個帶佢嚟,有車玩。但我自己就覺得問題似曾相識,唔知堅唔堅。我另一個朋友個仔就話入去湊BB,我覺得呢個可信,無那那男仔點會話湊B先得嫁。PC咁重自理

引用:Quote:原帖由+sbux+於+13-01-11+發表我個囡

原帖由 lovelinda 於 13-01-12 發表
你就好啦! 當年我女in完培正,我都有問佢in乜? 點知佢剩係掛住老師送嗰張貼紙,乜都唔記得
所以之 ...
入咗咪掂囉,或者你問下Ian 肯唔肯話你知

引用:Quote:原帖由+lovelinda+於+13-01-12+發表

原帖由 sbux 於 13-01-12 發表
入咗咪掂囉,或者你問下Ian 肯唔肯話你知
Sorry,唔係好明白你的意思,亦唔覺得需要問,所以亦不會介意Ian會否講什麼給我聽

回覆:sbux 的帖子

好攪笑!

引用:Quote:原帖由+sbux+於+13-01-12+發表入咗咪

原帖由 lovelinda 於 13-01-12 發表
Sorry,唔係好明白你的意思,亦唔覺得需要問,所以亦不會介意Ian會否講什麼給我聽

...
哎呀,你誤會咗喇,之前Ian 曾經提過佢大囡入去見SPK係可以覆述番內情況,但佢標明叫人唔好PM 問佢,就咁之嘛

左上角有個編號,估係房號,想統計下究竟有幾多間房同一時間IN。

我係201, 9:10AM

what colour is the letter?

請問有冇人知,萬一...最唔想見到嘅情況出現,即係小朋友面試果一刻扭計唔肯自己行入去in,結果會否學校唔俾in?當取消資格?
存感恩的心

is it all interview letter white colour and No. start with 2??

my letter is blue

我封信係黃色,應該和顏色冇關

以前有人話用顏色分房間,不知是否正確,純粹分享

‹ 上一主題|下一主題