用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一、二年班測驗考試溫習
go

小學一、二年班測驗考試溫習 [複製鏈接]

請問小學一、二年班的家長,你們測驗考試前通常怎樣幫小朋友溫習?  會不會自己出一些題目給他們做?
   1    0    0    0

回覆:gifthoney 的帖子

一般我会復印作業及工作纸等指定考試範圍,再做坊間練習及模擬試題。

引用:請問小學一、二年班的家長,你們測驗考試前

原帖由 gifthoney 於 13-01-15 發表
請問小學一、二年班的家長,你們測驗考試前通常怎樣幫小朋友溫習?  會不會自己出一些題目給他們做? ...
我冇特別同佢溫,叫佢自己溫課文工作紙,記熟字點寫點串,我得閒先同佢默。英文數學就會溫完書後比佢做坊間練習就算, so far 成績都算令人滿意的。

我會將所有習作做一次, 再加補充練習, 睇吓邊方面有問題, 然後重點改善, 考前再自行出份卷比學校深少少, 睇吓攞得幾多分就知大約係學校會怎樣成績了.

回復 gifthoney 的帖子

我就會做多幾次平時唔識嘅加埋考試前評估唔識嘅,俾佢抄熟應該差不多了。

回覆:longlokma 的帖子

請問那裏找模擬試题?

去書局買練習俾距做。。。

溫課文,複寫詞彙,有時間再操d坊間練習,阿仔學校課本有d課文未教過,我會叫佢自己試做

重點:要知道自己細路弱點再加強溫習(留意平日佢功課經常錯嘅係咩)
‹ 上一主題|下一主題