用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KHAMAMA, 煩請指教!!好煩惱!!
go

KHAMAMA, 煩請指教!!好煩惱!! [複製鏈接]

我女在油尖旺區是b2中, 如第一輪報觀塘區的呂郭碧鳳會否有機呢?因聽聞油尖旺區到別區可能可以升banding.
   0    0    0    0

引用:我女在油尖旺區是b2中,+如第一輪報觀塘區的

原帖由 KayYuk 於 13-01-16 發表
我女在油尖旺區是b2中, 如第一輪報觀塘區的呂郭碧鳳會否有機呢?因聽聞油尖旺區到別區可能可以升banding. ...
或一搏首選 德雅/瑪利諾神父

回覆:KayYuk 的帖子

機會無話無,可能呈分全港排名比學校前,但還要配合呂郭碧鳳收生要求,學校認為學生突出便會選,它只一間剛升b1中學,選它都是b1尾及b2a學生

我都有考慮過瑪利諾神父,但應該只有很少學位給外來生,所以唔敢搏.  咁就搏吓呂郭啦.
唔該哂!

回復 KayYuk 的帖子

呂郭會揀120人面試, 如果油尖旺band2中轉去官塘未必唔得.

khmama 發表於 13-1-17 23:14

呂郭會揀120人面試, 如果油尖旺band2中轉去官塘未必唔得.

九龍城轉西貢(將軍澳)會唔會升BANDING?

回覆:ivyko 的帖子

九龍城强過西貢,全港次第排名可能高啲,唔一定升到banding. 自行時,學校只睇次第唔會有banding睇,所以你唔使考慮banding有冇升嘅問題. Banding主要係抽獎分優先次序用嘅,因為band1抽先.

回復 khmama 的帖子

KHMAMA, 請問報呂郭機會大定九龍城丘佐榮機會大呢?

丘佐榮有兩次面試, 第一次會見晒, 收生成績佔50%, 活動/操行/服務佔50%, 校董/校友/老師子女或有兄姐讀緊優先. 呂郭會選120人面試, 收生成績佔20%, 面試佔40%, 活動/服務佔15%, 特殊獎項佔10%. 有直系親屬曾/現就讀佔5%. 基本上丘佐榮好多band1尾會報, band2頭未必夠爭. 呂郭似乎機會大o的.

我都明白丘佐榮會比呂郭難,但見丘佐榮張form會唔會有音樂certs有幫助呢?我女參加了學校的管樂團都有好幾年,而音樂樂器考試的亦不差. 請khmama比d意見。謝謝

如果學校有得揀, 都必定會揀band1學生先, 學校都要維持85%全港頭40%既考生先唔會降band開中文班, 有得揀既話學校都唔會揀band2生. 張form都有其他如sports同choir比人填, 我覺得搏唔過.

khmama 發表於 13-1-20 17:01

如果學校有得揀, 都必定會揀band1學生先, 學校都要維持85%全港頭40%既考生先唔會降ban ...
想問吓成日聽人講 " 85%全港頭40% " 呢樣野, 係咪可以決定間學校可否開英文班? 如果今年P.6揀中學, 係以而家讀緊F.1果班人厘定?  

回覆:2隻臭豬 的帖子

語言微調係2010/11年實施既,用2008年及2009年數據分析,只要收到29個(即34人嘅85%)全港頭40%嘅考生,就可以開一班英文班. 其後見有啲學校都有增加英文班數目,柤信學校可根據本年收生數據,申請下年加開英文班. 下次教育局再檢討時間係2016/17年,會用2014年及2015年數據,相信呢兩年自行學校要自保,成績差啲都免問.

2隻臭豬  thanks  發表於 13-1-20 22:42

回覆:ivyko 的帖子

可能升banding但將軍澳缺位情況嚴重,很多學校有自己聯繫小學,統一派位若隨編號後未必能入到心儀中學

唔該哂khmama. 咁我就交呂郭啦。 希望有得in啦。
‹ 上一主題|下一主題