用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住沙田, 一呂 vs KTS vs APS, 那一間好? ...
樓主: fatma2222
go

家住沙田, 一呂 vs KTS vs APS, 那一間好?   [複製鏈接]

有無細佬妹? 有就唔使諗一呂.

讀私校, 你要預有機會12年都要比學費, 個筆錢, 你要預.

回覆:0526 的帖子

樓主首先要考慮幾個問題。1)升中目標如何? 2)小朋友能力及興趣。3)家長投入時間多少。第1>升中目標是直資、私校或津校神級學校,APS及KTS比較有優勢(從機會率看),如果目標只是B1英中或地區名校,三間差不多。第二>小朋友能力高,如比較專注、醒目或對音樂有天份及興趣,應選APS,音樂冇興趣就KTS。第三>家長投入度高,目標亦是神級中學,任選一間亦可。因為學校與家長支援同樣重要,以上三間亦有出B3學生。三間都是難得的好學校,只是那一間適合你小朋友而已。

回覆:fatma2222 的帖子

請問多少分入一呂?
thanks.

回復 ha8mo 的帖子

那麼要100% 全谷哥哥了......

回復 sukitelfold 的帖子

從你的留言之中已暗示出那一所是最好的了.................不過又是錢的問題, 我都覺得她學費不少!

回覆:hktbaby 的帖子

樓主可能是公務員呢!!!佢識計數㗎啦!

回復 sukitelfold 的帖子

我都要努力..............!!!

回覆:0526 的帖子

但如果自己個仔唔係精英,咁點啊?

回覆:dlee_ca 的帖子

如果你覺得你個仔唔係精英,佢就唔係。如果你覺得你個仔做到嘅,佢就做到。

引用:回復+0526+的帖子 其實真的想請教大家,+到

25分。  獨子   非鐵飯碗
錢當然比越小越好,用38000$ 可幫他供一層樓或一個車位鄀好
如讀一呂要補什麼?aps kts 又要補什麼?
對中學了解不深,謮什麼中學好?在香港英文還是中文重要?
很多人說一呂aps 幸苦
冇人說kts 幸苦,那麼kts 是真的愉快學習?

http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2

剛看排名,kts 排23
一呂跟aps影都冇

jeremyphlam  你唔係信呀?  發表於 13-3-27 12:25

嘩然!   再睇 : 香港最具教育競爭力幼稚園50強

根德園又係影都冇.   St. Cat 排到38....呢個網站可信性極 "高"!

http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=youzhiyuan

香港專業教育出版社, 大佬,”教育競爭力”只是看學校資源設施.....

回覆:家住沙田, 一呂 vs KTS vs APS, 那一間好?

你驚一呂英文程度唔夠要補習, 但可能係 APS KTS 跟晤上也一樣要補習. 不如揀間近屋企, 個小朋友補完返屋企不至於太夜. 仲有時間練琴呀溫書呀食飯呀

sukitelfold 發表於 13-1-22 16:33
如果你覺得你個仔唔係精英,佢就唔係。如果你覺得你個仔做到嘅,佢就做到。

...

If you think you're beaten, you are

If you think you dare not, you don't

If you like to win but think you can't

It is almost certain you won't

http://www.youtube.com/watch?v=_W0nO-wj9xM
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 fatma2222 的帖子

跟一位小朋友就讀APS P1嘅朋友講開,佢比較過KTS / APS P1嘅功課量,KTS比較多
有說,KTS 6年workload唔差好遠,而APS可能係慢慢加上去
至於你問中文/英文邊樣緊要,我只可以話大部份band 1 中學都係英文學校
恐龍家

引用:25分。++獨子+++非鐵飯碗錢當然比越小越好

原帖由 fatma2222 於 13-01-22 發表
25分。  獨子   非鐵飯碗
錢當然比越小越好,用38000$ 可幫他供一層樓或一個車位鄀好
如讀一呂要補什麼 ...
在現今中國,中文重要,揀一呂,夠慳皮

‹ 上一主題|下一主題