用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 崇真教學法
樓主: funnyleung
go

崇真教學法 [複製鏈接]

Re: 崇真教學法

傻妹:

咁就真係唔知啦? 所以就係想睇

咁鬧法食飯都無胃口喎.

傻妹:

係呀! 我地就係咁想, 日日係咁鬧, 食左都唔生肉啦

snoopy,

有無d正面既野同我地分享下?

Hi 傻妹,

今日囡囡要跳芭蕾舞所以早d去了學校做義工家長, 幫自己及其她小朋友換衫, 真係好彩就係咁先有成個鐘, 原來今日在禮堂有個小一家長會, 入面有小一至小六的習作比家長睇(如中文,英文,美勞及佢地的專題學習) 睇得出崇真除課本上的學習外, 原來都有好多其餘的專題學習比小朋友, 不會要佢地死讀書, 唔錯..... 而且佢地學的程度(小一計算) 都幾深喎.
佢地好似話到今日5:00, 如有時間不坊去睇睇,   

snoopy,

好似無見過通告講有呢個家長會.其實佢應該通知埋k3家長加深了解從而選擇崇真為小學對象.我知道崇真唔係生讀書,所以都揀左佢為囡囡既學校.

d專題學習係咪project=學生搜習資料做成呢?乜佢地小一程度算深咩?我囡會唔會讀唔黎呢!!

我要返工,5:00未收工無時間去睇lu.不過多謝你報料.

傻妹:

小學今天不用上學, 好似係小學取成績表呀!  可能怕小學+幼稚園的家長一齊禮堂容納唔到啦!  不過我覺得學校應將這些資料放多一天, 好等幼稚園的家長都能參觀嗎

我想佢地的專題習作如小一或小二, 就一定要家長花時間幫手做, 我睇左好多佢地的專題習作, 如題目:  書包, 好多都係在電腦內找的, 而佢地的程度算唔算深呀?  另一位媽咪就話都算深.  

不過我就好鍾意連小一都有得去日營, 回來就請小朋友寫及畫返佢地對活動內的感受 唔洗只係坐在課室內學嗎

另外, 有關小學老師, 我相信大多數的老師都係好好的, 因為我每級的習作都有睇, 見到老師唔會話睇完, 比個分數就算, 好多習作都會另外有評語的

小兒是1P學生,他十分喜歡班主任,他間中會轉述Miss在班內和他們說的笑話,故此對班主任一直印象不錯。自己也和班主任通了幾次電話和見面,感覺不錯。小兒也有說Miss會鬧和罰同學,開學初期沒有,後來才鬧同學(可能是先寬後嚴)。小兒也曾小息玩得過份給Miss鬧和記手冊,但小兒不覺得Miss惡。小兒也說有時中午食飯若同學傾計和玩,Miss也會鬧。但小兒算是乖的學生,甚少給Miss鬧,其印象只可代表一類同學。至於同學是否很曳,他說部份,多少則說不準。近日小兒發燒沒有返學,Miss還email了一張e-card問候小兒,百忙中能有這份心意,實在有心。故此,看到snoopy對班主任的描述,實在覺得可惜….

P.S.昨天見到一兩個家長,特意問問其小朋友對班主任的看法。一個家長說其女兒在校會叫Miss做媽咪,似乎很喜歡Miss。另一家長則說其子是插班生,Miss照顧得很好,其子不覺得Miss惡。兩個家長對班主任的看法都很正面。一家長說班內有幾個小朋友特別曳,班主任需特別處理。

cowboymama,

我都聽過話如果有學生曳,老師係會以個別情況處理,我諗個意思係唔會係一大班人面前鬧曳學生.

cowboymama:

我post 出我及其她家長見到的事, 只是想了解多點, 因我地都只是在每天接放學的時間見到 (12:50~1:00Pm), 當然你的小朋友一定比我地清楚.  如有任何意思上的差誤, 還望見諒!
該用戶已被刪除

我己叫小兒對主科(中英數)考試卷時寫低錯在那裏,故此不會回校看卷了。那天晚上也沒空。若你有時間,不妨看看,不會勞師動眾。橫豎要看,就看所有科目吧。
該用戶已被刪除

各位媽媽,

HI ! 我住青衣, 因不想囡囡入讀青衣區小學及中學, 現正煩惱幫囡囡今年報讀幼稚園一事, 我見你們的留言覺得崇真幾好, 只是現在不及其他學校出名, 我囡囡活潑好動, 我覺得傳統小學唔會適合佢, 我亦唔想她讀書咁大壓力, 想佢多元化發展, 我覺得好似崇真的教學方法幾適合, 但我想請問如果在其他幼稚園讀再報小學是否會難於考入還是一條龍讀較好, 還有崇真小學畢業後, 真上果些中學如何, 可否給多一些恴見 !

stephanieching,

唔讀崇幼考崇小都唔係好難.不過而家多人對呢間學校有興趣,可能難爭d.讀崇幼就實收(除非個小朋友好特殊);而崇小一向升中派位都唔錯,係學校網頁有往績可查,你去睇睇.

派位

cowboymama,

can u tell me clearly how to locate from TT's website the 28-minute TV from Cable TV ???  Thanks a lot.

:

yamyamkit,

you first go to the main page of TT website (www.ttpskg.edu.hk/chi/main.htm) and then click 最新消息之有線電視IQ雙拼片段. Hope you can find it.

學校安排家長睇卷,都十分開放啊!
間學校真是不錯,只是擔心個B乘校車時間太長,不知有沒有坐荃灣車的家長?校車時間是否如網頁所載,可以約4:40返回荃灣福來邨?因站頭那麼多(一共20個),真是怕時間太長!

傻女,

你好,本人女兒就讀2年級, 因這間學校都幾嚴, 而阿女讀得不太很開心,而本人對此間學校(T.T.)大都l很滿意, 如今年9月插班3年級可以嗎? 咁遲收唔收o架? 如我個女以前間學校除英文外, 其他課本是用中文及是中文教學的話, 對日後轉校有否影響嗎? 及這間學校除中文外,是否全用英文教? 如不明白, 老師是否會幫助嗎?? SORRY, 條問題長左, 希望能幫解答。

一個人的快樂, 不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少。 :lol:

maylau,

sorry, 我囡囡未入崇小,而係讀緊崇幼.不過我覺得你擔心既都唔係問題.因為我聽人講呢間學校好體貼到家長同學生既需要,而插班應該都無問題,因為只要有人走就有位入.至於其他問題我就不大清楚.

不如都係等現任家長回答你吧!希望我以上所講都岩啦.

‹ 上一主題|下一主題