用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問拉丁舞對升中有冇好大幫助
go

請問拉丁舞對升中有冇好大幫助 [複製鏈接]

女仔, 小三, 對拉丁舞好有興趣, 目標係英中, 最好係九龍區 .    請問拉丁舞有冇好大幫助 ?  有邊間中學拉丁舞校隊特別出名 ?    請前輩多多指教  {:1_1:}
   1    0    0    0

我仔當年都學左5年,到6年級冇學,冇咩大獎拎過所以冇咩用,我只係俾佢當做運動&俾佢多 d出去比賽,造成佢宜家完全唔怕企係好多人面前講野。

咁就足夠了。

MacMa    發表於 13-1-25 09:30

回覆:請問拉丁舞對升中有冇好大幫助

無"好大"幫助,但當一項課外活動

JOJA  Agree  發表於 13-1-25 09:43

yypapa 發表於 13-1-24 14:49
女仔, 小三, 對拉丁舞好有興趣, 目標係英中, 最好係九龍區 .    請問拉丁舞有冇好大幫助 ?  有邊間中學拉丁舞校隊特別出名 ?    請前輩多多指教 ...

1. 課外活動應以小朋友的興趣為先,最重要是小朋友是否開心,避免事事問「對升中有冇好大幫助」。

2. 一般升中以學業成績為主,課外活動一般不會「好大幫助」,除非是該活動的國際級尖子。

3. 避免以「女仔, 小三, ...」來形容自己的女兒。

1) 課外活動當然以小朋友的興趣為先, 同時我亦關心相應活動的延續性。小學階段當然關心升中的各項細節, 早啲有 planning 好!

2) 不認同項目需要達"國際級尖子"先有幫助。

3) "避免以「女仔, 小三, ...」來形容自己的女兒"  ------- 呢部份好吾明喎, 請賜教 !

回覆:yypapa 的帖子

小三,哈哈,無心之失

yywhk  我估樓主唔知小三=破壞人家庭的第三者  發表於 13-1-25 10:17
ohnono  等如我地平時講小五、小六。不過小三真係唔係咁好聽,用小學三年級好D。  發表於 13-1-24 23:43
ohnono  小三,樓主所指應該是小學三年級!  發表於 13-1-24 23:42

回覆:yypapa 的帖子

其實真係好睇你心目中既中學對舞蹈有無要求,例如好似如果你心儀既中學學界籃球勁既,小朋友有呢方面既技能唔多唔少有幫助,又例如某d名校管弦樂團勁,小朋友某樂器有8級都有幫助!

港兩少女跳入俄殿堂學院

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100827/00407_077.html

【本報訊】本港學生的舞蹈才華再獲國際肯定,兩名香港少女憑出眾的芭蕾舞技巧,獲有二百七十七年歷史的俄羅斯莫斯科大劇院芭蕾舞學院取錄,是本港首次有學生獲此殿堂級學院取錄修讀全日制課程。二人將於九月遠赴當地追尋芭蕾夢,向成為全職舞蹈家邁進。

曾同奪超新星賽銅獎
十六歲的張菁雅及十八歲的卜瑋宣自幼在王仁曼芭蕾舞學校習舞,剛在瑪利諾修院學校(中學部)完成中五的張菁雅,自五歲起接受芭蕾舞訓練,在英國皇家舞蹈學院各級考試中,均取得優異成績,並考獲專業級水平;卜瑋宣現於恒生商學書院進修,他自六歲起,亦於王仁曼芭蕾舞學校接受訓練,她與張菁雅早已嶄露頭角,兩人同時在二○○七年奪得第五屆香港芭蕾舞超新星大賽銅獎。

張菁雅及卜瑋宣一直希望負笈海外鍛煉舞技,二人早前把跳舞影帶、相片、考試證書、比賽獎項等資料,交予莫斯科大劇院芭蕾舞學院申請入學。日前接獲校方通知,取錄二人修讀三年制芭蕾舞課程,王仁曼芭蕾舞學校已向二人發出獎學金,協助她們到海外深造。

莫斯科大劇院芭蕾舞學院在一七三三年成立,是全球其中一所歷史最悠久及備受推崇的芭蕾舞訓練學校,學院建立一套全面且獨特的教學法,強調力量的運用、鑑賞音樂的能力、清晰流暢的動作及個人表達技巧,多年來培育出眾多世界頂尖的舞蹈員及編舞家。

cellon  國際級的尖子!  發表於 13-1-25 00:17
:verycold: :verycold: :verycold:

跳足十幾年,佢地真係好鐘意跳舞,呢 d堅持係囡先做得到。

我仔到p6冇再學就係因為需要用太多時間黎prepare 比賽,d老師又唔可以次次都俾你唔比賽,所以唔學算了。

醒目開學勳章

唔會有好多中學睇重呢項課外活動,

回覆:請問拉丁舞對升中有冇好大幫助

可以search一下學校舞蹈節通常得獎的是那些學校,不過比賽項目有中國舞、爵士舞、現代舞、西方舞…,我唔識,唔知拉丁舞算邊類。

杰杰媽媽  4樣都唔係......哈哈哈,   係跳chacha/牛仔/tango...............  發表於 13-1-25 11:05

醒目開學勳章

fion6406 發表於 13-1-25 10:44
可以search一下學校舞蹈節通常得獎的是那些學校,不過比賽項目有中國舞、爵士舞、現代舞、西方舞…,我唔識 ...

响EK又學到嘢, 原來都有唔少學校參加學校舞蹈節.

不過......點解好似人人都有獎咁ge, 冇分名次喎, 音樂節好似有分名次的. (我明白藝術其實根本好難分高下), 但學校會唔會因此覺得乙級, 甲級同優等都係差不多而唔係咁care呢??

客觀d講, 拉丁舞好似一定要有partner先可以發揮, 唔通要一pair pair 咁收????

有分名次,通常1-6都有獎狀,1-3名先有牌

校際個d比賽仲有分個人賽&隊際計分賽,所以要有獎都好易,仲要唔會同一個比賽項目太多人比賽。

我仔只係係d私人比賽拎過第2, 校際比賽成日都係得第5

係地啲腦真轉得快

更正, 更正 ---------  係 P3, 嘅吾係"小三" 亦吾係 "少衫"

拉丁舞有獨舞, 吾需要 partner.  出去比賽選手多數同時參加獨舞及雙人舞。

回復 杰杰媽媽 的帖子

依家個女一個星期練三日, 上到高小係會擔心影響成績。

‹ 上一主題|下一主題