用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多患有濕疹的小朋友
go

多唔多患有濕疹的小朋友 [複製鏈接]

阿仔有濕疹,成身癢,晚晚半夜都會醒來抓,床單都染有血跡了……
以前檢查過血液發現他對蛋白過敏,我已經完全避開雞蛋類的食物了,怎麼還不好的。唔知道其他濕疹小朋友的爸爸媽媽系點樣處理這種情況的呢,我真系覺得好煩啊~~

shevachevy  小朋友有冇學游水 ?
平時室內濕度有注意嘛?  發表於 13-1-25 11:13
   5    1    0    0
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

pandean 發表於 13-1-28 21:19
都唔知系我lucky定系點,阿仔中甘多招的,又哮喘,又濕疹,又鼻粘膜出問題,仲有其它同敏感無關的怪症…… ...
蛋白... 有可能果仁、麥片一類都會引發敏感

至於小朋友成日r, 其實會唔會考慮訓覺之前畀佢戴乾淨ge 棉手套, 等佢唔好成日去掂啲傷口. 手指同指甲多菌

Sherryko9 發表於 13-1-28 16:23
回復 pandean 的帖子

絕對明白固中慘況和痛心,5知係唔係而家太多化學食品和空氣差,很多小朋友1出世就有各 ...

都唔知系我lucky定系點,阿仔中甘多招的,又哮喘,又濕疹,又鼻粘膜出問題,仲有其它同敏感無關的怪症……我成日都安慰自己,他細個有少少問題唔怕的,只要多帶他鍛煉大個左就會好番的啦。不過一到發病的時候始終都煩躁同有少少低落啊。聽到你講中學都會濕疹我真系有的驚驚地。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

簽名被屏蔽

我個女由兩歲起巳經看中醫, 不用擔心, 我住在香港, 都會番粉嶺睇中醫, 我覺得中藥對鼻敏感和濕疹會很好, 但你唔好期望會好快見效, 始終本人認為醫濕疹係由身體裏面開始,. 我個朋友個女都睇得幾好(濕疹), 都無點復發! 你可嘗試吓找中醫.

回復 pandean 的帖子

絕對明白固中慘況和痛心,5知係唔係而家太多化學食品和空氣差,很多小朋友1出世就有各類形敏感,我家小朋友正是其中1員,已經中學了,期間不定期出現各類形敏感,今期就是嚴重濕疹,醫生話無得好番,主要是免翼系統出現問題,坊間各類形方法流傳,惟有試下邊種岩自己小朋友.我有個朋友介紹中大校長個細路沈祖明(唔知邊個明)醫生,但要打很耐電話才有護娘接線,很滿,你試下上網查吓拉.

pandean  啊,中學還會濕疹的,我仲以為濕疹只要大左會自己好番添……  發表於 13-1-28 20:58

我個女自小已有濕疹, 前年去泳池游水, 全身發紅, 踵, 好得人驚, 幾天也不退, 我突然想起菊花, 就用煲好既菊花水同佢塗查皮膚, 加埋飲用, 好神奇地竟然好快好番, 上午飲+ 塗查, 下午已經退哂, 現在平日間唔中煲比佢飲, 有時用埋菊花敷眼, 因為佢曾患眼瘡, 菊花清肝毒 !

comemon999    發表於 13-1-28 14:32

回覆:pandean 的帖子

我仔一歲前有,之後間中先出,天氣乾,唔夠訓都會出,學游水之後好似都無出過。抵抗力好些就會少出

引用:我仔之前都有。試下用Physiogel,+有支AI+cr

原帖由 2lovelykids 於 13-01-25 發表
我仔之前都有。試下用Physiogel, 有支AI cream for 濕疹,幾有效,天然又不含類固醇。現在好好多了,只用Ph ...
我都係用pink AI cream 搽返好D 濕疹口架!

我仔出世都無事, 三歲個年突然起濕疹, 當時好嚴重,成塊面都係,睇左醫生之後慢慢好轉, 跟住我有乜cream都試勻, 好彩係個次之後, 佢已經無再出現咁嚴重既情況, 只係每逢天氣轉之時,先至會係頸及關節位有,唔算太嚴重,同佢用過最靚既椰子油都唔得,有朋友建議用extra virgin既橄欖油, 我用個隻係Filippo Berio, 係各大超市有得賣, 最平係一田見過, 減價82.9一公升,平時百佳惠康大約都係9x蚊
當佢係baby oil咁搽,開始時我係沖完涼, 未抹水前搽, 之後除左咁做之外, 每朝早起身,我都用呢支oil, 搽阿仔既頸及關節位, 唔加水, 直接搽, 跟住先至再搽cream, 家下用緊vaseline clinical therapy, so far情況都幾好!

另外, 我係用紫草皂同埋天然手工洗髮水幫阿仔洗頭同身, 效果都唔錯! 大家一齊努力, 有濕疹確實係幾煩架!

pandean  一起加油啦  發表於 13-1-28 21:03

我個女3-4月大果時開始有濕疹,嚴重時一個月睇3次醫生。依家5歲啦,好得7788啦,系一食芒果同蝦就出少少濕疹,通常都系眼角同嘴邊,就算無出,皮膚依然好乾,所以依家查馬油同凡士林。佢兩歲时醫生介紹用 舒特夫(好似,個名吾肯定),開頭都吾錯,查左大半年開始又無咩用,呢5年里面用得最多系凡士林同俄羅立英,由其是俄羅立英我個女好受,虽然吾會短期內好反,但起碼吾會成晚醒。

還有......我女都食緊呀麻籽油,但芝士......我不會試!

我女BB時用椰子油唔得,就好熱和敏感,要即刻用暖水冲走佢,所有太厚嘅油唔得,夏天要好薄水份重,冬天可以厚D,且要三、四個鐘搽一次,所以我女以前有濕疹時,我每晚起身兩、三次幫佢搽cream和唔好比D手腳摺住瞓。我覺得最緊要係有機會可以好翻,執著不相信,這條路有排捱......。

在報紙上看到「布緯療法」,不知道實效如何:

偉大的《布緯療法》 | 嚴浩秘方集
www.yimho.com/1249.html

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-1-25+13:47+

原帖由 pandean 於 13-01-25 發表
恩,關於游水好像你的回答幾專業哦。我看醫生的時候醫生他也是這樣對我說的,如果游泳前一定要塗點潤膚油保 ...
手快快寫少了幾個字。其實不是大人食的安眠藥,而是防敏、止嘔、收鼻水類的藥,或可減輕些痕癢,更令孩子熟睡點,抓皮膚少些,始終流血太影響健康和生活。不過,你醫生很對,西醫真的沒什麼根治辦法,藥不能長期用,只能減輕症狀後不斷保濕。

Ceci333  I don't know why there is a laughing face.  It should be " Yes, it is piriton."  發表於 13-1-25 20:32
Ceci333  Yes, it is &quotiriton".  發表於 13-1-25 20:31

picture 發表於 13-1-25 17:59
have you suspected the cause of the eczrma flareups to be fishes?!?!   Some kids are allergic to fis ...
I took the South China 3g Allergy Test when my son is 3 years old. The result said he mainly allergic to house dust  mix,and also had a low level egg allergy.

洗澡用清水得啦, 果d防敏洗澡液都沒有清水好

回覆:多唔多患有濕疹的小朋友

how old your son... dont use soap to bath him    always put moisturisers afyer bath

pandean  six years old, and I never use soap to bathe him  發表於 13-1-25 20:03

回覆:多唔多患有濕疹的小朋友

have you suspected the cause of the eczrma flareups to be fishes?!?!   Some kids are allergic to fish...

as for chicken  some kids allergic to chivken can eat Organic Chickens without any problem

回覆:nccc123 的帖子

專代理售賣有機食品產品之商舖

‹ 上一主題|下一主題