用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ascot HKPS and KLN TONG HKPS
go

Ascot HKPS and KLN TONG HKPS [複製鏈接]

Ascot 已收女女, kln tong waiting, 如果kln tong遲d會有offer 的話, 其實應該選擇邊間好d呢? 我見兩間校舍就kln tong 好似大d, 有outdoor playground etc... 仲見到有net 既老師, Ascot 環境ok, 但唔知點解d 老師(得罪講句) 好似好唔smart 果種, 無見到有net老師, 多數都係上左年紀既女士....
果次interview個老師都唔似架, 好似part time tutor feel咁... 所以有猶疑囉!! 雖則kln tong都未必會收, 不過而家仲有機會有時間問多d睇多d, 希望幫阿女搵間啱佢讀既學校囉...
thanks
   7    0    0    1

引用:Ascot+已收女女,+kln+tong+waiting,+如果kl

原帖由 momotam168 於 13-01-26 發表
Ascot 已收女女, kln tong waiting, 如果kln tong遲d會有offer 的話, 其實應該選擇邊間好d呢? 我見兩間校舍 ...
But seem ascot係行雙班主任制,一個NET。一個PTH。。。。
且聞說Ascot係“總行“ 火炭做得好,先去九龍塘開“分行“

引用:Quote:原帖由+momotam168+於+13-01-26+發表

原帖由 liukwanyuen 於 13-01-26 發表
But seem ascot係行雙班主任制,一個NET。一個PTH。。。。
且聞說Ascot係“總行“ 火炭做得好,先去九龍塘 ...
sorry 咩係PTH?
咁你意思係ascot 好過kln tong ?

引用:Quote:原帖由+liukwanyuen+於+13-01-26+發

原帖由 momotam168 於 13-01-28 發表
sorry 咩係PTH?
咁你意思係ascot 好過kln tong ?
普通話pth.
May not be better,but not worse

回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

九龍塘都係雙班任制。

如果冇記錯九龍塘校長係由火炭校轉黎,如有錯請指正。

回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

火炭n班係三個老師一班

回復 JuliaCKL 的帖子

那一班有多少個小朋友, 三位老師那麼多???

for PN 30 kids in one class, with 3 teachers

liukwanyuen 發表於 13-1-28 10:27
普通話pth.
May not be better,but not worse

ok, thanks...

JuliaCKL 發表於 13-1-28 11:17
火炭n班係三個老師一班

HI 我知你既小朋友都係讀ASCOT, 唔知你會想小學選擇咩類型呢>? 直資, 津校or 私校?

我估kln tong機會都好渺茫架喇, 算啦!!
我會先讀大埔安基司幾個月, 不過唔知我到時會唔會留返安基司唔轉去ascot 讀呢? 但暫時我感覺and 聽取意見都係話ascot hkps 好d, 小朋友上小學時,不論咩類型小學都唔太難, 所以怕自己幫女女揀錯學校, 行錯一步隨時害左佢架嘛!!

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+13-1-28+11:17+火炭

原帖由 momotam168 於 13-01-29 發表
HI 我知你既小朋友都係讀ASCOT, 唔知你會想小學選擇咩類型呢>? 直資, 津校or 私校?

...
我已有機入大埔舊墟(舊生)
再希望入呂小或直資.....

momotam168 發表於 13-1-29 00:38
我估kln tong機會都好渺茫架喇, 算啦!!
我會先讀大埔安基司幾個月, 不過唔知我到時會唔會留返安基 ...
你就好啦, 樂基收你阿女...咁點解要讀安基c幾個月先呢?唔係9且起開學咩?  我就叠埋心水讀安基c了....除非有奇蹟啦!

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+13-1-28+11:17+火炭

原帖由 momotam168 於 13-01-29 發表

...
我係想揀直資/私校!
不過你5駛講到咁嚴重害咗個女,我雖然想揀直資/私校,但如果全軍覆沒,都無辦法要等大抽獎!

liukwanyuen 發表於 13-1-29 11:26
我已有機入大埔舊墟(舊生)
再希望入呂小或直資.....

咁你都係住大埔區? 我唔係舊生, 所以無望可以入大埔D好學校, 除非奇積

ivabrother 發表於 13-1-29 13:52
你就好啦, 樂基收你阿女...咁點解要讀安基c幾個月先呢?唔係9且起開學咩?  我就叠埋心水讀安基c了....除非有 ...

你都係讀ANCHORS? 幾時開始讀呀
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一個月都要幾千蚊, 所以咪照讀住先, 到時9月先再轉咋...
哎呀, 爸爸同幾個朋友傾都話唔識邊間係樂基呀, 佢地d 仔女都係報york, st.cat 果d.... 唔識樂基... then 爸爸就問我喇, 究竟樂基得唔得架, 點解佢咁多朋友都無個識呢間學校, 又問我點解唔報york 呀

回復 JuliaCKL 的帖子

我都係呀, 想揀直資.... 好似係私校and 津校中間咁囉...哈哈

引用:Quote:ivabrother+發表於+13-1-29+13:52+你

原帖由 momotam168 於 13-02-01 發表
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一 ...
Anchors收咗阿女嚟緊9月讀n, 樂基就waiting. 如果佢真係開分校,又收阿女嘅話, 我都會揀。

ivabrother 發表於 13-2-1 17:45
Anchors收咗阿女嚟緊9月讀n, 樂基就waiting. 如果佢真係開分校,又收阿女嘅話, 我都會揀。

...

其實碧濤喺邊度架? 你like 樂基呢間幼稚園邊方面呀?

引用:Quote:ivabrother+發表於+13-1-29+13:52+你

原帖由 momotam168 於 13-02-01 發表
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一 ...
樂基係比較新嘅幼兒園,1997開校,但口碑好好,連趙榮德博士都極力推介!
這校以孩子為中心,重兩文三語!

‹ 上一主題|下一主題