用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ascot HKPS and KLN TONG HKPS
樓主: momotam168
go

Ascot HKPS and KLN TONG HKPS [複製鏈接]

引用:Quote:ivabrother+發表於+13-1-29+13:52+你

原帖由 momotam168 於 13-02-01 發表
你都係讀ANCHORS? 幾時開始讀呀
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一 ...
但York一般質素,,,,,

引用:Quote:ivabrother+發表於+13-2-1+17:45+Anc

其實碧濤喺邊度架? 你like 樂基呢間幼稚園邊方面呀?
係石門果邊

引用:Quote:原帖由+momotam168+於+13-02-01+發表

原帖由 mandycml 於 13-02-01 發表
樂基係比較新嘅幼兒園,1997開校,但口碑好好,連趙榮德博士都極力推介!
這校以孩子為中心,重兩 ...
我識D K1屋企無PTH人教,但DPTH&英文超純正,且學校言語環境超好,外出比賽機會多

mandycml 發表於 13-2-1 18:42
樂基係比較新嘅幼兒園,1997開校,但口碑好好,連趙榮德博士都極力推介!
這校以孩子為中心,重兩 ...
係呀!! 你小朋友都讀緊? ascot or kln tong? 講真, 的確喺網上聽到讚美多過彈既....

回復 liukwanyuen 的帖子

係? 但好多人爭住報咁喎....

liukwanyuen 發表於 13-2-1 21:58
我識D K1屋企無PTH人教,但DPTH&英文超純正,且學校言語環境超好,外出比賽機會多

...
隨左言語方面, 小朋友既品行呀, 求知慾呀....等等好唔好呢?

回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九龍塘 (當年大b差不多所有出名的學校也有am offer,唯獨hkps是pm), 之後佢同人講,又係冇人識,佢囗冇講,但我知佢有少少擔心揀錯了,因為接受pm班,我們要有額外的妥協及安排。老公多數係咁,只按有冇人識去衡量一間學校好唔好。btw,我感恩當年老公信任我,讀了一年,佢發現孩子語言自律信心都進步了,才看出他終於放心了,加上他身邊的朋友也漸入為孩子筹謀學校的階段,很多想入hkps也考不到,他才知道係寶。

momotam168 發表於 13-2-1 13:02
你都係讀ANCHORS? 幾時開始讀呀
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一 ...

樂基好難入,york就有in就有得入喇,所以你話邊間學生水平更整齊一D呢?

引用:3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九

原帖由 IRK 於 13-02-02 發表
3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九龍塘 (當年大b差不多所有出名的學校也有am offer,唯獨hkps是pm) ...
咁強信念!

回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

學校收生多,自然多學生家長討論,咪多人識啲。

引用:學校收生多,自然多學生家長討論,咪多人識

原帖由 happy.rita 於 13-02-02 發表
學校收生多,自然多學生家長討論,咪多人識啲。
講得啱

引用:Quote:ivabrother+發表於+13-2-1+17:45+Anc

其實碧濤喺邊度架? 你like 樂基呢間幼稚園邊方面呀?
我有朋友個女讀緊, 我覺得佢平均各方面都好, 學術和品德好。

IRK 發表於 13-2-2 09:59
3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九龍塘 (當年大b差不多所有出名的學校也有am offer,唯獨hkps是pm) ...

係呀, 始終自己未親身感受過, 只係聽從外人講或者網上, 都有D擔心架... 唔係話錢無左可以搵過, 而家係個女好重要既一個決定, 我點都係非常之緊張囉....

luckyveronique 發表於 13-2-2 10:15
樂基好難入,york就有in就有得入喇,所以你話邊間學生水平更整齊一D呢?

我老公朋友就係喇, 話佢女女睇DISNEY套教材學到英文好叻, 發音好準, 點知YORK都係唔收喎...

引用:Quote:luckyveronique+發表於+13-2-2+10:15

原帖由 momotam168 於 13-02-03 發表
我老公朋友就係喇, 話佢女女睇DISNEY套教材學到英文好叻, 發音好準, 點知YORK都係唔收喎...  ...
Yes i also use disney教材

ivabrother 發表於 13-2-2 12:52
我有朋友個女讀緊, 我覺得佢平均各方面都好, 學術和品德好。

不過其實呢, KLN TONG 同FOTAN 兩間教學模式係咪一樣? 應該唔會同一品牌有好大分別掛 !! 好似個個人都Prefer kln tong果間多d....

回復 momotam168 的帖子

是否是york PN唔收?因K1算實收,但PN學位少,很多小朋友考唔到PN卻比再下一年的K1 offer

luckyveronique 發表於 13-2-3 11:22
回復 momotam168 的帖子

是否是york PN唔收?因K1算實收,但PN學位少,很多小朋友考唔到PN卻比再下一年的K ...

哎呀, 我又無問清楚係PN OR K1呀, 不過淨係知佢女女而家4歲....

Ascot 樂基係一間非常有質素的幼稚園!我個囡讀左三年!今年k3 有幸考到好好小學!而大部份同學都有直資and 私校offers like CKY TSL DBS DGS PK SFA KTS APS 等!

alex23bar 發表於 13-2-6 17:49
Ascot 樂基係一間非常有質素的幼稚園!我個囡讀左三年!今年k3 有幸考到好好小學!而大部份同學都有直資and ...
好開心有位家長比到意見呀, 你指非常有質素, 唔知你介唔介意略略講D呢 好想聽多D讀過呢間學校既回音呀,
同埋介唔介意講埋入左咩好小學呀?
Thanks
‹ 上一主題|下一主題