用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... ...
樓主: avbee
go

1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...   [複製鏈接]

回復 avbee 的帖子

啊啊,SPSS幾時都喜歡成績好的乖女,我們是SPPCS出品,質素有保証,中學是很喜歡的,當然不會跟你說明。別太擔心面試,保持成績在top 99兼乖乖最重要。

piggy-ma 發表於 13-1-31 15:42
回復 daisy17772 的帖子

老實講,學校一向低調加保守。

我們對咨詢會的期盼,是從校方口中取得有用資訊作參考.  足夠透明度總比閉門造車好.

piggy-ma 發表於 13-1-31 15:42
回復 daisy17772 的帖子

老實講,學校一向低調加保守。
piggy-ma請問你話SPSS會跟Convent模式係學校同你地講定係你一廂情願覺得會發生呢? 如果係後者, 請你不要再講"That's why 我羨慕你們" 呢啲風涼話, 否則只會令我地覺得你同學校做媒做得好出面喔!

唔一定要學Convent,你可以看看聖心、BPS、SSGC even男校皇仁、華仁開幾多科。

見賢思齊,學Convent讀少幾科一樣上大學,你唔想嗎?

大家sister school,參考吓可以吧。最緊要好老師要留下。

piggy-ma 發表於 13-1-31 16:06
唔一定要學Convent,你可以看看聖心、BPS、SSGS even男校皇仁、華仁開幾多科。

見賢思齊,學Convent讀少幾 ...
我地而家唔係反對中學轉直資噃, 我地係因為太多疑問唔知去邊到得到答案, 你唔係真係覺得我地應該去參考其他學校嘅模式然後去估將來中學嘅模式嘛?乜SPSS真係"低調"到咁咩?

仲有我冇諗過囡囡求其可以"碌"過隔離中學讀, 我會一如既往鞭策囡囡嘅學業成績, 但係我覺得中學應該豁免現時受影響同學嘅面試要求, 試諗吓當年如果你囡囡臨升中前學校先話要你過多面試一關, 你覺得公唔公平呢?

回復 whyyou 的帖子

如你覺我做媒,無問題,建議你多找資料。

轉DSS學校實收$是少了,點解?自己到EDB查找。

會否分薄了現有SPSS學生平均資源?老師會否偏重DSS制下小師妹?少D科目是否可重點催俗主科(尤其是中文)?是誰得優勢?再想想現SPSS學生 / 家長是否既得利益者,憑甚麼說風涼話。

唉,說到sudden interview, 又話你聽啦。

派SPSS前是沒interview, 註冊當天小女即埸單獨由2老師 conduct English interview。事前唔知,可會影響分班,唔知。

唯一知的是,小女話唔驚,因已well-prepared。誰幫班 girls well-prepared呢?唔係我,因我事前唔知有sudden interview。

咁,算唔算答咗你?

校方風格如何,是家長的就知。

deleted

引用:回復+whyyou+的帖子 唉,說到sudden+inter

原帖由 piggy-ma 於 13-01-31 發表

其實為何spss 要學生讀17科呢?
為何咗直資就可以讀少幾科呢?
為何同區傳統津貼女校(emi) 唔駛讀咁多科呢?
真資與否跟本且不上關係!
:questions:

就算喺津貼都可以優化, 不需要大費周章去轉制!
學校作風低調,這點未入學前已知, 但現在要轉制,校長是不是應該要向我們小學部說個明白,交代清楚,並不是齋講,你叫我哋班學生家長點say yes!
正如有家長講,我哋並不是完全不讚成,但校方喺要比個好清晰藍圖我哋,比錢都要比得值。
況且真的轉成直資,學校任何事都要好透明度, 一句低調就可以點就點。
所有收益喺要好清楚列明, 如不,就如同之前被踢爆直資學校啲糊塗帳!

引用:回復+whyyou+的帖子 唉,說到sudden+inter

原帖由 piggy-ma 於 13-01-31 發表

過咗海喺神仙,就算sudden interview 唔理想,都不會拒收。
但現在說的中一入學前收生要求。
我知sppcs 從沒替學生在校內presentation, 中學又要求這麽多,但又講成績不是太重要, 咁想問,我是否要替女兒報讀面試班?
咁即喺未見官先打30, 校長又話仿間嘅面試班靠背誦,請問我如何裝備囡囡?
成績叻,唔代表她善於表達,性格內儉點谷都谷唔到佢喺talkative

carmelhill 的帖子

三個字的冀望 : 透明度

回復 piggy-ma 的帖子

我們有約120學生; 每年約8X% back to SPS....但有十多個去了更好的中學
eg: DGS, BPS, SPco-de, SP convent等; 我地最Top的學生去了DGS, 上學期有一科都吾合格......我們中學雖然吾系TOP Bank 1; 但我們的學生吾差;我們應該覺得自豪.......我們升上中學基本上吾使煩; 有十多個去了更好的中學; 差的只是很少很少數.....不可以說升上去隔離好難

Vincent borrow some words from you

2015政府不再cut 直屬聯繫,paul sec 唔好企圖誤導我地因此有必要dss:1•我已direct confirm 教育局,2•見以下星島轉載。此人有心講什麼2014年 2月deadline 申請dss, 是何人格?居心可測!沽盡校長名義信用騙全體小學、中學家長,大家不要中計!

教育局官員約佢見都要拖,賴等家長問卷覆,2•中學校長要特別訓練,(60歲退休),扮唔知feeder school 99保留位必收權,摶你地家長唔知信佢什麼30、40、30%面見,Eca, conduct, 轉移視線,目無法紀,為達目的,(. ....), 枉做領導,教壞細路,佢做衰自己,所有家長見到佢做事手法同心理人格,話比所家長知佢㸃咋唔知騙家長,比所有家長睇清楚佢真面目,冇人會再信佢,所有家長企晒正義呢邊,佢根本生存唔到呢個位,另外㩒住政府check住政府做嘢,民意各界一面倒,政府自保會企正義呢邊,中學連入申請都唔會(唔敢)!

回復 Rattie 的帖子

我朋友就有3個女!!! the eldest one is  P1 now

回復 piggy-ma 的帖子

[size=15.199999809265137px]"註冊當天"即已收左.......

[size=15.199999809265137px]now 要面試[size=15.199999809265137px]考入; 仲要佔30%; 我大女個同學仔見到人就低頭吾講野.....她mami同我講她從小就是這樣.....

[size=15.199999809265137px]甘你估她入到?

我們當中會否其中一個系校長? 因她說每日都看 BBK

唔通係……

小女剛說小息時; 隔離中學姐姐在操場向湯老師叫"湯老師你好".......其實我們在同一地方位置....中小學都連在一起像是一家人........為什麼要這樣對我們小學部呢.......只希望他們有12年開開心心的中小學回憶!.....現在不是所有中小學好似這麼接近又可看到自己的妹妹和過去的舊老師....

whyyou 發表於 13-1-31 20:03
唔通係……

咁都比你估到,未就係佢囉

明人不做暗事,一路等某人用自己名係呢度講嘢,越做得高越鬼鼠!

引用:我們當中會否其中一個系校長?+因她說每日都

deleted

‹ 上一主題|下一主題