用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... ...
樓主: avbee
go

1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...   [複製鏈接]

回復 pomerol 的帖子

如果中學可以坦坦白白, 清清楚楚咁將成個直資計劃嘅理據同內容向家長交代, 而我聽後又覺得係對囡囡好嘅, 我都會考慮支持, 但係直到呢一刻中學校長繼續選擇逃避面對公眾, 我暫時搵唔到理由去支持

行為性格表現從來冇放你我等家長在眼內,你認為津貼直屬、mud 資物資都好,你認為佢會真心愛你個女、做好榜樣嗎?

avbee 發表於 13-1-26 13:21
我建議中學比個grace period - 寬限期....因為好多家長因聯屬中學的選這小學......由今年小一開始以過去標 ...

我都係因為聯屬中學先致揀佢,應該可以寬限2014年入小一的同學都可以享有舊制...

ingridchau 發表於 13-2-5 01:57

反對聲音完全基於所見所聞,請說明哪裏偏激?反為對方目空一切,話過經常來此bk 睇po ...
引用自己說話剛好24 hours, 請佢老人家、打手、冒認者、間諜、行過討好中學者,答小弟任何一個point。

whyyou 發表於 13-2-5 18:23

如果中學可以坦坦白白, 清清楚楚咁將成個直資計劃嘅理據同內容向家長交代, 而我聽後 ...

。。。"係直到呢一刻中學校長繼續選擇逃避面對公眾, 我暫時搵唔到理由去支持"

AGREE!

我地係咪應該23日那天同學校講清楚, 表達我地的意見, 因係呢度講教育局會

理我地嗎? 平時連入校門都唔得, 23日係家長會, 個個家長都要到學校, 可以一

次過收集反對簽名再交俾教育局.

平心而論,很多都話直資好,那一方面好?他們又無公開在公開試的成績,

引用:平心而論,很多都話直資好,那一方面好?他們

原帖由 學業進步 於 13-02-06 發表
平心而論,很多都話直資好,那一方面好?他們又無公開在公開試的成績,
是學校好,因佢可以自己選學生,學生變成被動; 相反,我哋小學部被佢哋遺棄

回復 pooh仔 的帖子

你揀學生,學生都揀你,那些已轉直資的學有無公開考大學成績先?希望不要盲目跟風改政資

唔好意思打錯幾個字

誠邀加入反對直資 group. 可pm 我。

佢地整份所謂嘅意見書,根本早有預謀,學校一早已預料到我地家長根本唔敢在點曬名的情況下反對,就算有家長已打算轉去其他中學的同我講,如填反對或一些佢地唔啱聽嘅意見,都驚學校在阿女成績表上報復,係咁以操行或一些成績我地冇卷check到的降下分,又或阿女在呢幾年間老師們唔比好日子佢過,令佢地心靈受挫,從而「隊冧」我地呢班比學校睇死嘅家長,攪到而家得出來嘅意見書結果,好讓佢地可以及早轉直資,學校呢招好高明,將我地「禁」住黎打!

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0207go01.html

(星島日報報道)傳統女校聖保祿中學擬申請轉為直資辦學,備受其直屬的聖保祿天主教小學家長關注。該小學曾向家長作出諮詢,結果顯示,近百分之四家長表示反對,但據本報獲得部分家長意見書顯示,當中未有明確詢問家長立場。聖保祿中學及聖保祿天主教小學校監馮彩華認為諮詢充分,未計畫於申請轉制前再舉行諮詢會,但承諾會向教育局提交家長所有建議;但有不滿的家長擬發起公投,收集家長的立場。

whyyou  對呢間學校嘅處理手法極之失望  發表於 13-2-7 16:57

引用:+http://www.singtao.com/yesterday/edu/02

原帖由 tkstamp 於 13-02-07 發表
http://www.singtao.com/yesterday/edu/0207go01.html

(星島日報報道)傳統女校聖保祿中學擬申請轉為直資辦 ...
咁都算充份資詢?
點解唔quote只有2成多家長支持?

失望, 名校原來如此..........

引用:失望,+名校原來如此..........

原帖由 catmilkw 於 13-02-08 發表
失望, 名校原來如此..........
我睇完篇文,我都對這校嘅辦學都極為失敗望
點解唔理家長嘅訴求,單方面一定要實行,咁樣只有激起民怨

‹ 上一主題|下一主題