用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正Vs 福建
樓主: mena
go

培正Vs 福建 [複製鏈接]

回復 baba987 的帖子

你想多了,我只是讚揚培正及澄清它一直是英書中教的中中而已,以正視聽,我對福建不熟,不以置評,若果你對號入座,我都冇辦法。跟我孩子讀任何學校冇關係,我對不同學校都有讚有彈,小兒學校一樣。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 baba987 的帖子

I don't sense that he looks down on other schools.  He's only telling the truth.

回覆:Yanamami 的帖子

但呢句說話"不要 單靠EK似是而非的hard sell所謂Band 1直資英中" 又的確會令不少福小家長不開心呢!

回覆:Bert 的帖子

培正同福建也差不多level,都好好的,不過兩間的學習方式是不同架,要做好功課

引用:但呢句說話"不要+單靠EK似是而非的hard+sel

Bert 發表於 13-2-2 15:10
但呢句說話"不要 單靠EK似是而非的hard sell所謂Band 1直資英中" 又的確會令不少福小家長不開心呢!

...
只是這句令妳不快,我收回這句。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:培正Vs 福建

話培正吾好D人想靠害?! 一見標題,正常家長都選培正吧! 當然有人想借題目講一下福建的優點,不如用拔萃Vs福建啦!

回覆:joanthony 的帖子

正常香港D多媒體新一代D英文都吾會差得去邊,我想是你家族的個人問題吧! 培正去年出狀元,D人吾會因EK片面內容否定培正的,想培正少D競爭?! 那你自己去福建啦!

回覆:joanthony 的帖子

我一直只講培正好,但冇睇低福建! 我是"大人"不是小人!

引用:話培正吾好D人想靠害?!+一見標題,正常家長

原帖由 大餅王 於 13-02-02 發表
話培正吾好D人想靠害?! 一見標題,正常家長都選培正吧! 當然有人想借題目講一下福建的優點,不如用拔萃Vs福 ...
點解“正常家長會選培正“,咁嘅講法好有問題

引用:家人有個培正出來的、D英文嚇死人成日比我

原帖由 joanthony 於 13-02-02 發表
家人有個培正出來的、D英文嚇死人成日比我笑,
這是真的,中文中學的英文是差不多吧

回覆:mena 的帖子

網上言論,唔洗太認真,有學校比自己小朋友的學校好都唔係大問題

請問全港 "福中" 有幾多間?  早幾年個 "福中" 校長講既偉論, 是來自那一個 "福中" ? 將軍澳個間嗎?

本人想知多D, 以免讀錯 "福中" 會 "中伏".......

hktbaby 發表於 13-2-2 18:47
請問全港 "福中" 有幾多間?  早幾年個 "福中" 校長講既偉論, 是來自那一個 "福中" ? 將軍澳個間嗎?

本人想 ...

應該是 : 福建中學(觀塘)

那麼你們所說的 "福小",  是否就是直上這間  "福建中學(觀塘)"?
‹ 上一主題|下一主題