用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : ) ...
樓主: Grace1010
go

2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : ) [複製鏈接]

其實我仔已經是校友,兩年前畢業!但姨甥女仍在宣小就讀六年級!歡迎各位學弟妹!

回復 MacMa 的帖子

MacMa, 你好!  

小兒將入讀小一, 你介唔介意講多一點宣小學校生活 / 學習情況 讓我知道, 作些準備?  謝謝!
(始終他是細仔)

回覆:MacMa 的帖子

MacMa,我也想知道宣道小一,二是否很輕鬆?如果真係谷嘅時候會係幾多年級開始呢?我嘅課外英文老師唔再教,依家唔知搵另一個,或是等待宣道興趣班內嘅英文堂,你知搵咗個老師嚟,到時又叫人走,響學校報,唔係咁好意思,所以MacMa俾啲意見呀!謝謝!我啲個都係細女嚟㗎

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

回覆:Grace1010 的帖子

係呀,我都想知多一點點,我的也是細仔呢!

回覆:henryho4h 的帖子

希望可以成為同學仔

同大家打個招呼。希望大家o既小朋友9月時讀得開心學的。

回覆:2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : )

我嗰個都係細女

回覆:henryho4h 的帖子

我個女淨係鋼琴咋,唔知老師會揀咩樂器俾佢呢?

宣小的初小應該很輕鬆,唔喺坊間流傳的很辛苦同谷,可問吓marcuscyrus,佢囝囝今年讀小一。我的經驗喺小四的課程開始見真章,比較辛苦!宣小的先天不足是hardware問題,校舍不算很大;但software就很好,老師很有愛心。

另可看我們之前討論的thread,多些了解宣小!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

謝謝你,MacMa. 外界的確有很多傳聞話宣小很谷很辛苦,當阿仔考到宣小時,我真的很意外和感恩,阿仔能在一間質素好的基督教學校入讀,是我們所盼望的。不過我身邊亦有不少的媽媽朋友都叫我要諗清楚(不過她們不是用家)。老實說,心是有些忐忑的。不過,看到你們用家的分享,我又放心了一些,很開心再一次聽到宣小的老師是有愛心有質素的老師,我視這比它的校園重要得多。沒有大校舍對我來說不太重要,重要的是囝囝能在這裏德育上學術上被栽培和啟發。好成績需靠努力而得,從來沒有捷徑,我只希望囝囝享受學習,好好的預備自己。

多謝MacMa的分享

回覆:billymonkey 的帖子

Billymonkey,無錯!我覺得好嘅基督教學校加有愛心嘅老師,比一切重要,願每位小孩按著聖經的教導,被神的話語所牧養

大家好,小女也有幸被取錄為 2013-14的小一生,請問有無家長知道從將軍澳往返 APS 的校車 /褓母車資料 ? 如能提供,萬分感激。

大家好,本人有小1或2適合的男仔校服送出,如有需要,請PM.  

henryho4h 發表於 13-3-7 12:35
我非常喜歡宣道, 阿仔亦入咗小一, 不過, 本人家住港島東, 暫時也找不到寶母車, 大女卻讀基灣小三, 兩間返學 ...
鼓勵你試呀,入到是好事,而且基灣的環境同宣小好相似

回覆:2013-2014小一大召集,大家打個招呼啦! : )

Hello ACYW,你以前都係讀宣小㗎?

引用:Hello+ACYW,你以前都係讀宣小㗎? +

原帖由 Grace1010 於 13-04-27 發表
Hello ACYW,你以前都係讀宣小㗎?
不是,但我囝囝仍讀緊宣小

請問各位家長, 有沒有收到學校通知, 幾時可以去學校買書包?
‹ 上一主題|下一主題