用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園同培正你們會選邊間呢?
樓主: jasonicole
go

根德園同培正你們會選邊間呢? [複製鏈接]

我會選KV!朋友稱KV上小學多數入到心儀學校!

決定在你想小朋友讀培小定其他小學

回覆:根德園同培正你們會選邊間呢?

反正兩間英文都唔好,那麼便選龍校培正了。

布希亞    發表於 13-2-9 11:21

if I were you, I will choose PC for sure, bit selfish for me...I don't want to face again the interviews....horrible!

回覆:根德園同培正你們會選邊間呢?

培正!如果放棄培正,我諗好多人會感激你

引用:Quote:原帖由+Heima10+於+13-02-07+發表如

原帖由 Heima10 於 13-02-07 發表
況且要英文好都唔會揀KV, 應該st cat , LH or Victoria
St cat (waiting list),
LH (因根德園收左,所以無去登記),
Victoria (無報考,因去過讀playgroup感覺好差)
所以現在只餘根德園同培正選擇!
我目標係想佢讀名英文小學,但真係好怕到時考唔到,如果我選左培正會有一個backup去考其他小學,但怕d小學以為我考佢地係做後備所以唔收!選任何一間到時考唔到名英文小學,我怕我都會後悔!

回覆:jasonicole 的帖子

我聽人講話如果讀緊龍校,去考其他學校難考d, 係咪真係咁呢?

唔明, 目標係英小..點解會同佢揀培幼?
我諗揀得培幼既家長... 一心一意都諗住直升培小啦...

引用:唔明,+目標係英小..點解會同佢揀培幼?我諗

原帖由 qooqoobaby2010 於 13-02-08 發表
唔明, 目標係英小..點解會同佢揀培幼?
我諗揀得培幼既家長... 一心一意都諗住直升培小啦... ...
所以先難選擇,好想佢讀名英小,我又知培正小學好,但培正又係中文小學!
選培正,怕到考小學難考到英小;
選根德,怕無好小學收,到時無backup.

可以說大部份讀培幼的學生會直升培小,但我也知道有小朋友成功抽到/考到"名校"。  

只可以說,以培小的學術背景,"一般"的小學(就算以英文為教學語言)是不能打動家長的。再長遠一點,培中也是一所不錯的中學(雖然常常被家長嫌棄是中文中學,但首屆文憑試已有一位狀元。

引用:可以說大部份讀培幼的學生會直升培小,但我

原帖由 GoodGrief 於 13-02-08 發表
可以說大部份讀培幼的學生會直升培小,但我也知道有小朋友成功抽到/考到"名校"。  

只可以說,以培小的學 ...
多謝各位的意見,我會盡快決定放出學位,希望幫到其他家長!
Thanks

引用:可以說大部份讀培幼的學生會直升培小,但我

原帖由 GoodGrief 於 13-02-08 發表

多謝各位的意見,我會盡快決定放出學位,希望幫到其他家長!
Thanks

其實咁睇啦.(只係我個人睇法)
身位培幼家長. 你問我同個仔報考私小/直資,
男仔有邊幾間好考??
九龍區 英華, 男拔, 香港區: st paul co?

唔好講考唔考到先.

英華我自己覺得中學真的比培中好?? 我唔敢講
男拔? 完全唔同level 既學校 (我呢d中產....唔想考)
st paul co..太遠了..

我知有同學去考 不過唔會認真去為考而谷小朋友去上咩班
大家都係一試無防既心態.. 戰鬥力一定比其他有備而戰既小朋友差...成功率低一定係預料中事.

因為以上種種加上自己太懶.一間都無考. 安心上培小. 如果小朋友真係叻(我估唔係囉.).升中先再打算囉.
我都知有同學考到sfa 呢類學校 不過係唔係家長想要既學習方式呢??

NICOLE123: 我知你仔仔讀培幼,想問下其實係米大部分家長都唸住直升培小,好少人再出去考私小/直資?

同埋想問下培小收唔收街外人,唔讀培幼係米係好難入培小?

另外,想問下英文堂一時間有幾多時間?其餘時間係米都用廣東話授課?

Thanks~~~!!!!

回覆:Bmwbobo 的帖子

係大多人打算留係度升培小·小一会收街外人·但人数不太多·英文堂有多少我不太清楚不過有外籍老師·今個学期開始有普通話堂·其實培幼在默默改革當中·

GoodGrief 發表於 13-2-8 11:54

Right, I know some PC students changed to other famous school like DGS after finished K3.

引用:Quote:原帖由+qooqoobaby2010+於+13-02-08+

原帖由 jasonicole 於 13-02-08 發表
所以先難選擇,好想佢讀名英小,我又知培正小學好,但培正又係中文小學!
選培正,怕到考小學難考到英小;
...
咁可能你放棄錯咗LH?!

引用:好難選擇呀! 如果選培正代表左中小學都係

原帖由 jasonicole 於 13-02-07 發表
好難選擇呀!
如果選培正代表左中小學都係中文教,但我唸住大學會要佢去美國讀書,好怕佢英文唔夠好!
如果 ...
I think international is the most suitable for  your kid.

引用:反正兩間英文都唔好,那麼便選龍校培正了。

原帖由 Happylovehappy 於 13-02-08 發表
反正兩間英文都唔好,那麼便選龍校培正了。
我不同意,何為英文唔好?老師?英文好唔好係睇點教小朋友,就算外國人英文都唔一定好,當然講可以,但文法等他們也不一定很好的。

引用:Quote:原帖由+jasonicole+於+13-02-07+發表

原帖由 cy36baby 於 13-02-09 發表
I think international is the most suitable for  your kid.
我最後決定選根德園再出面報英文班,因為我相信根德園教紀律同中文數學係最好,如果我入左培正升上培小都可能會幫佢轉英小!所以都係將學位留比較合適的小朋友!

‹ 上一主題|下一主題