用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園同培正你們會選邊間呢?
樓主: jasonicole
go

根德園同培正你們會選邊間呢? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+cy36baby+於+13-02-09+發表I+

原帖由 jasonicole 於 13-02-09 發表
我最後決定選根德園再出面報英文班,因為我相信根德園教紀律同中文數學係最好,如果我入左培正升上培小都可 ...
我晤係好明,KV 同PC 都要出外補英文,點解唔留喺安全網上再搏呢?我自己都不安於培小,想小一再考英小/名小,我諗家長出力先至係最重要,毋須咁冒險。

回覆:Heima10 的帖子

我本身都係要係呢兩間作決定。應該都會揀培正。好多媽咪都會覺得kv學術較好,呢樣我都相信。但以我所知kv媽媽有好多都同仔女狂補,我識嘅幾個都係補足7日,佢地話其他媽咪亦係一樣,呢個似乎係佢哋嘅風氣。咁究竟學術好主要係咪學校嘅功勞,我多少有d懷疑。另外,我亦有聽過無可否認kv生考小學係有d著數,咁究竟有幾多?有無8,9成可考到俾培正更好嘅學校呢?我就聽唔少人話雖則頗多kv生可考到心儀嘅,亦有好多連一間好都無,始終kv每年有600畢業生,市場係咪有咁多好學校可以纳到全部/大部份呢? 好簡單,worst comes worst, 只要想像下如果放棄培正,又要重新戰鬥一場,到頭嚟如果連一間好嘅都無,問自己會唔會好後悔呢?比著我就後悔到死嘞!明白培正係中文學校,呢個亦係嘅concern,但我就覺得讀咗培正都可試考英小,可能較難,但亦唔係無機會,同埋至少進可攻,退可守!係咪值得咁博,大家真係要諗清楚!

回覆:根德園同培正你們會選邊間呢?

比我會揀培正!始終100%上小學!考學校除了靠本身實力,也靠機會緣份的!已有很好的offer 在手我就不多想了!

‹ 上一主題|下一主題