用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全日制變半日制??這個政府搞咩鬼?
樓主: abioole
go

全日制變半日制??這個政府搞咩鬼? [複製鏈接]

我親戚個仔間學校的老師過年後會由西九龍調去屯門教書,都唔知關唔這單新聞事?如果關事,全港學校都不能獨善其身,牵連甚廣。

回覆:全日制變半日制??這個政府搞咩鬼?

以前吾夠校舎就話返半曰制。
全世界d學校都係返全曰,但人地返全曰基本上係學校做哂功課,放學係睇下書,玩下,親子時間。
唯獨是我地亞洲人,中華兒女,返足一日學都吾夠畤間讀書。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:PeppermintPatty+發表於+13-2-8+11:0

原帖由 cherryird 於 13-02-08 發表
我估原因係當年出世率下降, 唯有將半日改全日, 有錯請更正
全日制係世界趨勢,也接近正常作息生活。
邊有人中意返下午,一點返到六點?
上午班又要返早d。雖然返上午班d時間好用d。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:我都唔明點解政府要俾啲雙非兒童喺香港讀書

原帖由 gillgillkwok 於 13-02-07 發表
我都唔明點解政府要俾啲雙非兒童喺香港讀書!自己本地嘅小朋友都未攪掂,又要接擠佢地!佢地又係奇怪!千里 ...
想同化我地香港人!

回覆:全日制變半日制??這個政府搞咩鬼?

唔係呀化?半日轉全日,d野做多左,轉返半日,d野又唔會做少左,唔夠時間,點做呀

回覆:virgokaren 的帖子

barbie89 發表於 13-2-12 20:21
我非常贊成半曰制,小朋友沒有那樣辛苦。  我朋友是教小學的,其實全曰的言果程半日也可教得完。

...
I have the same experience.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得好好笑囉。不過,我都係鍾意半日制嘅。
‹ 上一主題|下一主題