用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為何幼稚園及小學的課程設計這麼不切實際? ...
樓主: pancake5354
go

為何幼稚園及小學的課程設計這麼不切實際? [複製鏈接]

引用:Quote:哈哈!高度呢樣嘢係由genes+決定,後

原帖由 judy 於 13-02-23 發表
唔係,要四肢發達,必要多做運動,做得運動多,自然高啲。另外,四肢發達嘅人,通常單純一點,單純啲,也 ...
廣府話有句“矮仔多計”,莫非真有科學根據嘅?

唔知有冇人知呢句話嘅典故?

我媽以前養過猪,佢話,食飽睡睡飽呢嘅猪長得快。“矮仔多計”應冇科學根据,我信"多計者矮"。

回覆:為何幼稚園及小學的課程設計這麼不切實際

老實講,超討厭阿女現在的專題集作,親子勞作等等,我仲要兩隻馬騮讀同校,功課double 上, 浪費我休息時間之外,鬧女次數都急增。。。但我又唔捨得洗多啲錢讀國際學校,我寧願成家拎去食好啲。。。無奈,自己選擇

我成日諗,我媽都算幸運,當年我地幼稚園時小學時冇啲咁嘅嘢,如果唔係,我俾佢斬死左好耐,或者佢都憫到跳樓,仲邊會有今日報答佢養育之恩嘅機會。。。不過睇怕而家的教育制度再係咁,我條命都唔慌長喇。。。。

引用:+本帖最後由+pancake5354+於+13-2-20+11:39

原帖由 pancake5354 於 13-02-19 發表

本人是一位讀緊PN小朋友的家長, 上課半年的時間, 我開始 ...
我也認同親子功課數量適可為止便好. 小女pn 和 kinder 讀不同學校, pn 那間較多親子功課, kinder 那間較少.

‹ 上一主題|下一主題