用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望是否女孩的家長收了必讀
樓主: yiuyiutso
go

德望是否女孩的家長收了必讀 [複製鏈接]

引用:回復+sarubuta+的帖子 St+Paul+Co-ed+Prim

原帖由 peter_pan 於 13-02-23 發表
回復 sarubuta 的帖子

St Paul Co-ed Primary school only has 28 pupils per class. They have 5 classes ...
Oh...sorry.
係呀,有5班,更正,st Paul co-Ed 應是28人一班

回覆:peter_pan 的帖子

樓主個問題都幾難答,視乎每一位家長手上有咩offer。我本人就未必會揀GH, 其實GH 雖話係龍校,但佢一d 保證嘅升少百份比都無,即使以往有80%,但聽講佢哋今年係k2會加開1班俾插班生,如屬實,一定減低升少比例。加上跟據我自己所知,德望屬名氣於公開試成績不成正比,大大不如培正,而我本身認識的德望學生,亦讀得不大開心,令我有點卻步。不過校舍靚同英文好係一個賣點!

回覆:Salad316 的帖子

請問那裏得知公開試成績?

manman4427 的帖子

上中學web site睇annual report, 但學校兩年前開始已經無再post詳細成績

公平啲講,其實我都無特別去研究GH 公開試嘅成績,但咁啱識得唔少有親人或子女讀GH。小學,中學都有。佢地嘅評語一般。其實好多學校都會有內部通告給學生及家長有關考試嘅成績。 佢地話以往嘅成績都唔咪特別標青!唔明點解咁多人想讀。不過考試成績只係考慮嘅一部份,品德及修養培訓都好緊要。德望屬於較傳統果隻,要d學生生乖乖果啲,如果大家buy 呢一套咁就啱嘞!

呢度有GH中學 2011-2012年度畢業生去向及會考成績。(P.11-12)
http://www.ghs.edu.hk/sec/plans_ ... ol_Report_11-12.pdf

培正冇講到整體會考成績或學生去向,只係提及個別學生優秀成績。
http://www.puiching.edu.hk/schaffairs/yearplan/11-12annual_report.pdf

Salad316 發表於 13-2-24 18:45
樓主個問題都幾難答,視乎每一位家長手上有咩offer。我本人就未必會揀GH, 其實GH 雖話係龍校,但佢一d 保證 ...

FYI
HKDSE 優良率 2012 - 資料由會員ChiChiPaPa搜集分析
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2539095&fromuid=554843

其實好多老牌名校既學生多數未必0係香港讀大學,好多中學已去外國留學,所以老牌名校入U率未必高。

講到成绩,真係冇以前咁好,由其近2年都吾post result. 緊係差左先吾post, 我朋友2個囡由小學到中學,佢只赞同GH小學ok, 佢話中學老師吾掂,原因之前走左班经驗老師,對於考高中技巧,新到的老師冇舊班老師好和支援不足學生,幫吾到佢地面對高考,所以有好多都去外國,對GH冇信心,這些都是朋友囡囡自己睇法。

gigi812 發表於 13-2-25 16:31
講到成绩,真係冇以前咁好,由其近2年都吾post result. 緊係差左先吾post, 我朋友2個囡由小學到中學,佢只 ...

因小囡現讀德小,所以有留意德中成績。
DSE成績是有公報的,出成績後在網站亦有刊登,我覺得都幾好!
(尤其eng。另外,可能我要求低,比我呀囡有中游既成績都願...),而且人均5 級有2.4...
不過今年第一年dse,好多傳統學校都比科中文拉低左入U率,相信過多幾界dse就有清晰定論....

回復 ms.bead 的帖子

聽落都唔錯!

回復 LAWYIMYU 的帖子

再補充一下,其實好多學校都有好叻既小朋友,冇話邊間學校最好…
因為小囡唔係好叻,所以我會揀d學校"普遍性"成績好,唔係邊間學校出狀元。(狀元唔到呀女...)
另外,全唔全龍唔係我首要考慮,我覺得如果小學收7、8成都唔收我小朋友,代表我小朋友真係唔適合呢間學校。可能轉過第二個環境會更好…

以上都係我個人意見…

可能有d離題了,如果回應樓主德望定協恩,請留意協恩小學係派位,幼稚園學生只在叩門時有優勢,但係有幾多個叩門位?
當然,升小並唔係一切,揀間適合自己女兒和家長…冇人比你更清楚你的小朋友!!!!

jlglkl  Agree  發表於 13-2-27 11:51
LAWYIMYU    發表於 13-2-26 09:46

ms.bead 發表於 13-2-26 00:07
回復 LAWYIMYU 的帖子

再補充一下,其實好多學校都有好叻既小朋友,冇話邊間學校最好…因為小囡唔係好叻, ...

ms.bead, 女女是德幼上德小嗎?  最喜歡德幼哪方面?  哪方面又最常她改進?

ms.bead  小女不是讀德幼的...  發表於 13-2-26 08:59

v_vcsl 發表於 13-2-25 01:12
呢度有GH中學 2011-2012年度畢業生去向及會考成績。(P.11-12)
http://www.ghs.edu.hk/sec/plans_ ... ol_ ...

多謝分享, 終於知道GH真實公開試成績. 其實好怕D名校唔肯公開成績, 要人估下估下.

所以GHS都幾賺錢架, 45人大班, 學費不便宜, 幼稚園是半日班.

v_vcsl 發表於 13-2-25 01:12
http://www.ghs.edu.hk/sec/plans_ ... ol_ ...
個Report只寫S6學生達到DSE四科主科3322的要求而已, 中文更只有80成達標, 英數通識100%達標, 這又算甚麼? 其他學校的報告只會寫ABCDE幾多人拿到, 但它只寫基本要求. 至於後面報告了拿了甚麼獎項就晒冷, 可見不利的收藏, 有利的張揚.

以事論事,單論Gh中學本身的水準,是否大不如前呢?大家自己可以推斷出答. 每間名中,一定有不少能人數能入U,重點Gh高中多少是外來生和有多是小學一直到中學,最後成功入U呢 ? 我朋友囡說,有都不少學生選擇離開GHS !

如果有留意德望的人,就知道上年DSE放榜時學校網頁是有寫出每科level 5既%,不明白為何沒有留意的人(或別有用心的人)總會在某些時候總會走出來說一些話
如果真的是有心的家長就很容易找到的…
Partial results of HKDSE - 2012 (Updated 7-9-2012) + Tang Hin
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 0579&fromuid=554843

再講多句,冇話邊間學校最好,亦都唔係話德望最好,係要揀適合既學校最緊要!
如果唔清楚就上網search下…

引用:所以GHS都幾賺錢架,+45人大班,+學費不便宜,

原帖由 蝦米豬 於 13-02-26 發表
所以GHS都幾賺錢架, 45人大班, 學費不便宜, 幼稚園是半日班.
不能這樣說,因為小學是私立,沒有政府津貼。如果是資助學校,每一位小朋友的獲資助的費用是約每住四千元。

請問幼稚園、小學、中學每個月幾錢學費
計下數先
‹ 上一主題|下一主題