用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局上門調查
go

教育局上門調查 [複製鏈接]

有冇試過抽中教育局上門調查有冇虛報地址?
   0    0    0    0

嘩!  你唔好咁揚, 有人做金手子, 你的損失好大.  我識啲家長有這樣做, 但犯法的事, 唔好做好啲

唔係我,聽聞咋!多謝提醒

引用:有冇試過抽中教育局上門調查有冇虛報地址?

原帖由 Twinboys08 於 13-02-22 發表
識唔少,就算唔上門都request  你比further prove ,水電煤單唔夠架

好似過馬路, 黑起上來警察個個唔捉就促你, 有好多人虛報父母同住呃政府稅, 心諗最多查到一般稅局叫佢比反罰D利息, 即使比番雙倍稅款都博得過。點知多年前有個黑仔男人咁多人唔查就查就正佢虛報父母同住, 最後跨張到比法庭執正重罰佢要坐左監.,法庭結語最低死仲話呢個係示範案例比你地睇, 等你地唔好以為小事最多比返錢了事,  所以就睇你究唔究黑被抽中之餘仲黑到比佢抽中你成祭旗目標(即不是還原居住地址咁簡單), 如果係就真係一身蟻, 到時想見小朋友就
Twinboys08 發表於 13-2-22 10:30

回覆:GCG 的帖子

因為胡忠大廈有一個部門負責這類投訴, 而要小心金手指好難.  叫你朋友抽中了都唔好出聲.

我想講, 其實『提供虛假資料』已經係犯左刑事...
可以既, 回頭吧...

我知到幾個case俾人抽查得的, 都係居多, 實實在在住係個到個d, 無聽過教育局要求提供租約/買賣合約, 唔知係咪有金手指, 但肯定當事人自己都唔敢太張揚, 純粹個人認為, 係有心查的, 開個電腦, 查下田土註冊, 已經知道個住宅物業是誰持有, 有沒有放租, 邊到做mortgage, mortgage amount, 全部清楚睇晒, 轉手幾多次, 業主姓名......, 一般物業代理都做到, 要查有幾難呢!
‹ 上一主題|下一主題