用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
樓主: Ahling2004
go

激我地你會好開心咩?   [複製鏈接]

給了一定的自由就要有令出應有的義務.
所謂義務就係對自已負責, 不是拿自由來做籍口.
每個人都想自由, 我行我素. 咁如果一個家, 每個成員都是自私自利的人, 咁為什麼要組織家庭?

annie40 發表於 14-5-10 22:23
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.

- Mahatma Gandhi
也要視乎所犯的是什麼的錯吧!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahling2004 發表於 14-5-13 09:11
給了一定的自由就要有令出應有的義務.
所謂義務就係對自已負責, 不是拿自由來做籍口.
每個人都想自由, 我 ...
我經常問:如果自覺已夠年長成熟去爭取自由;去自主,那為何做事不懂分寸;不懂體諒父母的心情;只有索取,不懂付出?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

回覆 skkeung 的帖子

從沒放棄啊,放棄了反倒不煩惱。

Hi, Ahling,
一口氣睇完你的貼子, 感慨萬千. 我現在的處境同你一樣我個女話努力讀書只係為了父母.,還有, 如果可以選擇, 她不要來到這世上, 聽完這話, 我真是心如刀割.

引用:Hi,+Ahling,一口氣睇完你的貼子,+感慨萬千.

原帖由 mlk 於 14-10-14 發表
Hi, Ahling,
一口氣睇完你的貼子, 感慨萬千. 我現在的處境同你一樣我個女話努力讀書只係為了父母.:pi ...
昨天我囝囝也有類似回應,寧願帶電腦和手機離家出走也不需父母的照顧,我問他是否寧願找電腦和手機做父母,他説是!

我越來越相信因果.

回覆:激我地你會好開心咩

Do you son have enough extra-curricular activities? If no, this is normal to playing computer games

回覆 hw1115 的帖子

我細你個仔一form
btw,你個仔讀書ok嗎???

其實我都成日打機,但係只要自己有心讀即使打機都唔會差!

舉個例,大家一樣用一個鐘做數,一個hea一個勤力都會有好大分別啦

你個仔讀書ok嗎??如果都ok or 中上就放心D啦!不過如果一日打3個鐘就......

深深體會到作為一個負責任家長面對一個唔多听教的孩子的痛心.  這個帖已發了有一年多, 直至今日的我都總係不斷面對,處理, 接受, 學習 及放下, 面對.....  

其實今時今日我所受的傷心都係我當初唔識教導才引致今日的局面. 家長的角色真係好重要, 心太軟的父母就係換來今時被仔女有反你的籍口.  我就係活生生的例子.  我個仔今年已F6啦, 我唔知係我太過憂心或太過害怕將來佢條路, 由F1 - F6, 我的心及思想都係長期處於備戰狀態, 真係好累, 好累.  又要理佢的心理狀況,又要面對生活及現實. 老是問自已: 幾時生性, 幾時開HILL, 幾時.... 其實有時真係好清醒話比自已知: 唔可以再糾纏落下, 放手吧, 一日唔撞板一日都係咁反判,固執,目中無人, 不懂珍惜身邊的一切一切. 既然都唔我們講, 咪狠心些由佢HEA落去, 比佢自由, 反正佢總有本錢去放縱自已.  我們自已就幸苦些, 去捱下,去承受下唔好受的語氣....  呢個就係我目前要學習的課程, 但願可以堅強面對到.

仔女會有長大的一天, 今時的我已無什麼期望及寄望, 只想他可以平安,健康長大成人, 做一個正常的人. 大家要明白, 這個是你生出來的仔, 既然你帶左佢來到呢個世界, 哪怕幾傷心的日子, 幾憂心的事都要去面對. 唔好逃避, 唔好埋怨, 唔好太過自責, 因為總有好多事需要你去解決.

共勉之~

回覆 Ahling2004 的帖子

我自己都是兩個小朋友的媽媽, 打從懷孕開始, 我就常常問自己及提醒自己,讀書緊要還是懂做人道理緊要, 當然很多父母都會說後者比較重要,但對比做功課,溫書, 補習及興趣班等等,我們花在教導小朋友做人道理又佔了多少時間呢?

各位家長有時間去看一齣本地製作的紀錄片"爭氣", 再回答他們放在網上給家長的指引. 大家好好思考一下, 甚麼是我們孩子想要的.(http://www.myvoicemylifemovie.com)

Ahling2004 發表於 14-12-3 11:52
深深體會到作為一個負責任家長面對一個唔多听教的孩子的痛心.  這個帖已發了有一年多, 直至今日的我都總係 ...
就來考DSE了, 佢唔緊張嗎? 還是無所謂?

回覆 totheend 的帖子

佢內心唔係唔緊張, 只不過唔知點知去全力應付, 又唔听旁人指導, 有自已一套好笨的思想.但佢表現出來的態度就係: 無所謂.

逾九成半網青不快樂 沉迷打機

(綜合報道)  (星島日報報道)明愛網上青年外展計畫,聯同中文大學及城市大學,向有服務需要的網絡青少年進行調查,了解他們現實生活狀況及情緒,發現逾九成半人的「快樂指數」低,生活滿足感及抗逆力出現問題;有青年因升學及就業挫敗,終日打機尋求成功感。負責調查機構以投射式繪畫、電子競技訓練小組等方式,作網上及現實輔導,成功改善問題。

明愛網上青年外展計畫由前年開始,與中大社會工作系教授倪錫欽及城大應用社會科學系副教授張宙橋,以問卷訪問近四百名參與計畫的二十四歲以下網絡青年,近半為十七至二十歲,七成半是男性。調查發現九成七人快樂指數低,平均不足五十分,九成及近八成生活滿足感和抗逆力亦低。
  個案中有人學業失意,曾隱蔽在家打機一年;亦有自幼缺乏家人陪伴,感到無助、不時情緒失控及自殘,只靠玩電腦度日。倪錫欽解釋,網絡是青少年的整個世界和寄託,亦使他們與現實更脫離,令社交技巧更差,成惡性循環。

阿軒中四開始沉迷打機,輾轉升學亦未能完成本地大專及台灣大學課程,「在網絡取成功感,有人會關注我的遊戲排行;現實卻一直未達社會目標,低學歷也沒上游機會。」其後他參與明愛舉辦的電子競技訓練小組,始回復正常社交生活。

明愛網上青年外展計畫社工王樂文指,計畫利用遊戲令青少年「現真身」,「約十至十五人首兩節課一起打機,電子競技導師會與青年賽後檢討及教有效分配打機時間,並轉玩桌上遊戲,「組員漸不想開電腦,彼此又建立友誼,相約聚會見面。」

機構又在網上論壇發帖,讓網絡青年畫畫表達自己,從投射式繪畫協助他們分析及自我了解。社工劉嘉揚指計畫先以社交網站、即時通訊工具等,接觸有需要的網絡青年,社工再作網上及現實輔導;分別約兩成及三成人改善生活滿足感和抗逆力問題,盼他們重與現實接軌。                                                                                                                   *參與明愛舉辦的電子競技訓練小組*,                                                                                                                                一套好笨的思想??

反叛期~我之前個大女都係咁~好煩,成日剩係話d朋友點點點
佢地眼中朋輩大哂~之後佢成績差哂差d升唔到班,我當然有話佢幾句啦..
但都懶得話了!之後放佢係補習社...唔知係咪d老師同佢地係易傾d
佢地比較聽補習老師話~我都唔知點解..
之後佢成績好返,對我既態度都好返d啦~最少有禮貌d!!!

e家D小孩真係難教

終於來個完結, 考完DSE啦,  我此刻的心態真係心平似水, 無失落, 也沒有驚喜. 仔總幾滿意自已的成績, 完全有他自已的看法. 做父母的我都只可以係旁邊靜觀其變.  18歲啦.. 係度問我自已: 他幾時才可以顧下父母的感受, 家庭的親情? 難道依家的細路就真係只活在自已世界內?    既然他的人生道路想自已去編排, 做父母的又何必再加插其他多余意見. 只要他明白自已做緊咩,以後要對自已負責任就可以. 而我都要真正放低內心的過份憂心, 將時間去做自已一直想做的事.  

Ahling2004 發表於 15-7-28 11:43
終於來個完結, 考完DSE啦,  我此刻的心態真係心平似水, 無失落, 也沒有驚喜. 仔總幾滿意自已的成績, 完全有 ...

Ahling2004 發表於 15-7-28 11:43
終於來個完結, 考完DSE啦,  我此刻的心態真係心平似水, 無失落, 也沒有驚喜. 仔總幾滿意自已的成績, 完全有 ...
現在的小朋友18歲係咁,我家兩個 (8歲及11歲) 都係咁,成日小小事就發脾氣,真係激死。

其實什麼年代都會有青春期,點解現在的青少年就越來越多問題?越來越目無尊長,是否佢地太幸福?未經歷過窮苦日子而出現呢?
‹ 上一主題|下一主題