用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂
樓主: pekkle321
go

真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

我個仔係10月B, 其實我地都有 RC (K1 - AM), KCS (K1 - PM) 同埋玫瑰崗 (N 班 - AM) offer, 都諗唔掂, 大家有咩睇法?

monmonbbb  1 rc
2 kcs
3 rhs
not really worth for repeating pn  發表於 14-2-21 14:41

引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+13-03-19+發表

原帖由 elysion 於 13-03-21 發表
你㨂RC /SPC kg,有決定未?分享下你睇法。
其實我真係未100%決定到讀邊間,現在係70%讀RC啦!原因一、RC有校車not街車,因在n時發生過事,所以爸爸好擔心街車照顧問題,二、RC老師包容比SPC好(princessmama說),interview時兩間老師都非常好,當然RC老師要讚,其實仔仔第一次並沒有把所有答對,仔仔比較心急作答,老師見到,所有問題竟然比多一次机會他,老師最後說仔仔已經表現好好喇,我一直覺得佢安慰我!所以收上午我係好意外!三、RC校舍大,仔仔係活躍型,空間多會好d,四、RC課程深又可教到好德育,其實本身讀既LH課程好深,但德育比較次要,而我貪心希望兩樣都有!五、RC上午班,時間好用d! 六、高小是心儀小學之一。
而未肯放棄SPC原因,一、仔仔interview時表現超喜歡呢間,二、見佢升小紀錄第二位係SPC, 我超心儀小學!三、學費真係超平,手頭既錢冇咁緊張!四、一間好出名既幼稚園,對升小也許幫助大些,因香港睇"名牌"都幾重。

引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+13-03-19+發表

原帖由 elysion 於 13-03-21 發表
你㨂RC /SPC kg,有決定未?分享下你睇法。
咁你呢?你好似都有呢兩間

引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
can u share which school accepted ur son ?

引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
can u share some tips that gain an offer of SPC primary? thx!

引用:Quote:原帖由+elysion+於+13-03-21+發表你

原帖由 pekkle321 於 13-03-22 發表
其實我真係未100%決定到讀邊間,現在係70%讀RC啦!原因一、RC有校車not街車,因在n時發生過事,所以爸爸好 ...
以我所知RC都冇正式學校校車,得一隊'舒太'嘅車隊!just like SPC wor!

請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?
我依家煩梗同一個問題

我仔都有rc am offer 及 培道 pm offer,  住 lam tin, rc 車程近d, 但培道升小機會大好多好多及平好多, 3年rc 要用十幾萬真系好貴, 都系未決定到, 苦惱中....

引用:我仔都有rc+am+offer+及+培道+pm+offer,++

回覆:pekkle321 的帖子

如果target聖乜聖乜嘅小學便聖保羅堂;如果target高主教小學便高主教。

我仔仔黎緊讀spc , 我覺得佢地德育好, 課程都ok, 最緊要有學卷又有口碑,校舍唔會好細
RC 太貴啦,4XXX蚊學, 幼稚園咋

回覆:lemonjj 的帖子

今年2013 K3 高主教幼稚園只有19人可升高主教小學,小學收好少幼稚園生,我外甥在高幼讀,將會轉走,六分一機會升上高小!

引用:今年2013+K3+高主教幼稚園只有19人可升高主

引用:今年2013+K3+高主教幼稚園只有19人可升高主

原帖由 charis0225 於 14-02-13 發表
今年2013 K3 高主教幼稚園只有19人可升高主教小學,小學收好少幼稚園生,我外甥在高幼讀,將會轉走,六分一 ...
這絕對不正確。2013 年P1 admission 只有40+ 高幼生報名(第一屆畢業生),最後有20+人有 offer (即約一半),但有幾個選擇了其他學校,所以只有約18 - 19人讀高小。今屆K3有90+人報高小,亦有約一半人有 offer,剩餘大部分都有 waiting.

回覆 lemonjj 的帖子

我想知你會點揀, 因為我有st clare & 培道offer, 家住九龍

monmonbbb   九龍日日過海  發表於 14-2-21 14:43

引用:我仔仔黎緊讀spc+,+我覺得佢地德育好,+課程

原帖由 jsmanhim 於 14-02-13 發表
我仔仔黎緊讀spc , 我覺得佢地德育好, 課程都ok, 最緊要有學卷又有口碑,校舍唔會好細
RC 太貴啦,4XXX蚊學,  ...
請問SPC的課程及教學係點的呢?好少人提及。

引用:我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會

引用:請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?我

原帖由 ludamom 於 14-02-08 發表
請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?
我依家煩梗同一個問題
我最終讀左高主教,仔仔好鐘意,好開心!

pekkle321 發表於 13-3-6 09:07
我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會係RC同SPC二揀一。自己秤左好耐,都揀唔到,大家可以幫下手?    ...

如果SPC我prefer留LH
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:原帖由+ludamom+於+14-02-08+發表請

原帖由 pekkle321 於 14-02-20 發表
我最終讀左高主教,仔仔好鐘意,好開心!
樓主,點解你選擇高主教而不留在LH ? 可否分享你對兩校的comment (eg 師資,課程,語言環境)?As I am considering btw these two schools too, thx

‹ 上一主題|下一主題