用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂
樓主: pekkle321
go

真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

edithseto 發表於 14-2-21 10:17
樓主,點解你選擇高主教而不留在LH ? 可否分享你對兩校的comment (eg 師資,課程,語言環境)?As I am con ...

我因為重德育多些! 高主教老師嚴得來好有愛心, 同埋有間小學bck up, 雖然暫時得5成, 但好過冇! 出去補英容易, 補中比較難搵! 所以我選了高主教
高主教英文一定比LH差, 但其他唔比LH差! 學校地方比LH大好多, 你可去睇早會, 去到課室接放學和老師傾兩句, 呢d LH係冇既! 佢K1課程除了英文其他不比LH淺! 佢地都有普通話老師在課室幫手, 只係冇英文老師在課室幫手!

回覆:pekkle321 的帖子

去小學嗰度睇下,就知嚟緊幾年小一好難玩,有back up好D。

回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

我有朋友個囝今年SPC 考小學,成績超好,男拔收左,st Paul coed waiting (first 200). SPC D學生好乖,好定!

wuws 發表於 14-2-22 12:24
我有朋友個囝今年SPC 考小學,成績超好,男拔收左,st Paul coed waiting (first 200). SPC D學生好乖,好 ...
家長有冇谷個學生?

引用:Quote:wuws+發表於+14-2-22+12:24+我有朋友

原帖由 babycute2009 於 14-02-22 發表
家長有冇谷個學生?
我覺得唔算。補中英文,學畫畫,彈琴,合唱團係噤多!

我小朋友明年才讀K1,不過見到幼稚園就要補中英文,心裡有一點難過,真係好難取捨,如果無学卷,而學校學術是足夠的,那麼這些$便洗吧!返學讓他給收足夠的知識,其他時間多d親子活動仲好!

引用:高主教,吾駛諗。AM同有校車贏晒。天主教學

原帖由 Ackl1002 於 13-03-06 發表
高主教,吾駛諗。AM同有校車贏晒。天主教學校德育吾差得去邊。仲有升小優勢。

...
agree

回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

如果我是你, 會選高主教

LorettaLo 發表於 14-3-3 21:57
我小朋友明年才讀K1,不過見到幼稚園就要補中英文,心裡有一點難過,真係好難取捨,如果無学卷,而學校學術 ...

You are so right. Tutoring while he is in Kindergarten is a TORTURE every one!
Please please please relax and let the kid be a kid.

That aside, RC kindergarten has many many boys and very few girls, although it is a Co-ed school. Does anyone think that putting such young kid in a boy only school is not very good?

‹ 上一主題|下一主題