用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學已經開如“反叛期“(青春期)
go

小學已經開如“反叛期“(青春期) [複製鏈接]

剛才路過 "初中教育" 見到這個題目: 大約到幾多歲進入“反叛期“呢? http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

入去睇吓啦. 唔少父母分享大約9歲開始. 吓!唔係中學先至步入青春期咩?我個囡今年8歲啦, 我心理未準備好佢入青春期! 我要開始調節自己同阿囡的關係先.
   3    0    0    0

有個留言話"唔好以為自己青春期大晒! 我依家更年期, 顛過你都得! ",好笑, 但好真實

BallBallMaMa  haha....唔駛估, 我就係個POST的當事人, 最後癲d嗰個係我, 因大女已順利過渡, 依家輪到細佬LA  發表於 13-3-12 11:51
silvia_ng  呢個好笑.... 但最後你估邊個會癲d 呢?!  發表於 13-3-9 09:04

引用:有個留言話"唔好以為自己青春期大晒!+我依

原帖由 aprilyau 於 13-03-07 發表
有個留言話"唔好以為自己青春期大晒! 我依家更年期, 顛過你都得! ",好笑, 但好真實 ...
青春期大戰更年期先好笑
我老公常提点我,一切要傾聽,我燥火的,反而升上小學,我学会了傾,聽.....但有時都有,希望可順利過關

agree 我 諗 而 家 d 小朋友, 細 的 幼稚園 已 識 駁 嘴 了.. 遲的就 係 小一, 小二 ..等女今年小三.. 駁嘴實有, 但 佢 可能大過了一點, 你 講 時都有聽, 會 諗.你 轉 得 慢 點, 佢 可以 challenge 你了..

現在的小朋友普遍早塾、以前是11歳、現在是9歳開始了。  当然是一般論、有早有遅。 開始時小朋友自己都不知是為何、成日MUNK MUNK JUNK JUNK,作為父母、唯有尽量体諒。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

其實我覺得早小小反叛都ok, 因為佢地始終好單純, 你耐心d同佢傾, 佢仲會聽你講, 不過真係要企少少係佢地個邊諗, 唔可以咩都話no, 有唔arm既請解釋俾佢聽, 佢地會明ga, 大家一齊努力

小朋友懂翻身便會反判,但細個時,高又唔夠你高,力又不夠你大,打又不夠你打,又未摸清你個底,惟有忍你。到咁上下大,知你耐不了他何,便開始發難。
你見佢在學校會不會對老師反判?不是無,但在嚴的學校,反判總是少數,即只要自少(零歲起)定立規矩,嚴格執行,便不怕甚麼反判期。

對待更年期的伴侶又是另一回事!不能照搬

如無記錯,我睇書話兩、三歲係第一反叛期,八、九歳係第二反叛期,之後係十四、五歳。如果第一反叛期曳,相對其餘果兩次反叛期會乖d。

我個仔歲半開始反叛,三歲既時候好d,四歲開始乖d。

引用:剛才路過+"初中教育"+見到這個題目:+大約到

剛才路過 "初中教育" 見到這個題目: 大約到幾多歲進入“反叛期“呢? http://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...
如果在呈分試反叛,我冇眼睇

回覆:小學已經開如“反叛期“(青春期)

引用:剛才路過+"初中教育"+見到這個題目:+大約到

剛才路過 "初中教育" 見到這個題目: 大約到幾多歲進入“反叛期“呢? http://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...
笑左。

回復 heichunmum 的帖子

我個仔都係小五. 將快呈分. 平時做功課已經慢. 考試同佢溫書,比佢激到想喊,關房門. 但最後咪又要死死地氣繼續同佢溫. 到中學都唔敢想像. 現在想是否應該揀一間壓力無咁大的中學呢.

醒目開學勳章

魚兒小寶貝 發表於 13-3-12 16:25
如無記錯,我睇書話兩、三歲係第一反叛期,八、九歳係第二反叛期,之後係十四、五歳。如果第一反叛期曳,相 ...

有3期要捱?!  我個女七歲, 已經好反, 好聲好氣同佢講嘢唔係鬧都要駁咀, 句句頂到行, 希望遲少少好D~

panala  same here...sigh  發表於 13-3-15 21:16
BallBallMaMa  haha!! 一言九"頂" MA  發表於 13-3-15 17:21

回復 lestat 的帖子

我個仔都鍾意駁咀,我同佢講如果你認為你係對的或意見唔同,你可以講,但嘗試用禮貌d既說話表達出黎。雖然佢暫時未得,但我諗多d教佢同埋注意下自己本身既用語同態度,應該慢慢有改善。

回覆:小學已經開如“反叛期“(青春期)

lestat 發表於 13-3-15 06:55
有3期要捱?!  我個女七歲, 已經好反, 好聲好氣同佢講嘢唔係鬧都要駁咀, 句句頂到行, 希望遲少少好D~ ...

係LOR,真係5明、明明好声好気同小朋友講野、但係都会得到語気差GE回応、有時都会心灰。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

有一次參加羽毛球班,有個8/9歲妹妹好乖,對所有人都好好笑容,好有禮貌。

唯獨對坐在一角陪上堂的媽媽,態度差,超負氣。她們不是感情吾好,但個女太take it for granted, 做慣手勢。真系吾系幾好,大家要想辦法扭轉。

阿女就嚟11歲五年班, 應該開始了青春期, 喜歡扮演大人角色, 愛八掛啦. 家務已無幫手, 亦都唔需要去做. 因為都係LAZY又愛看TV, 種種問題有時令我都覺自己煩.長氣好多. 精神上亦都好攰, 但對學業來講,功課是做齊時間比以前長了, 因為過程中會攪下其他嘢. 但溫習態度卻令到我兩公婆頭痛, 不懂自動自覺. 叫她去溫書都係望下唔知做咩, 有時戇居居係到座,仲慘過大人無嘢做座係到等放工, 見到咁情況都很無奈.揭下本書. 寫下D字, 表面上做比你, 但當中是否明白及清楚明白,大家都唔知, 往往都係測驗考試後先知道識幾多. 溫時就樣樣都明白.  而家有時表明同阿女講我都唔想太多勞蘇. 今年呈分試, 你自己去諗清楚是自己去選擇學校或是無得選的一個?  藉以release一下
‹ 上一主題|下一主題