用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 资优生
go

资优生 [複製鏈接]

如果已经被评估为资优儿(e.g. IQ over 130),应不应该把证明放在portfolio里面?

那么有无人知道小学会不会优先取录资优儿?
   0    0    0    0

回覆:GAT 的帖子

Maybe the opposite!

回覆:资优生

想請問IQ高係咪等於資優?我有朋友囝囝IQ145,讀傳統學校讀得十分唔開心,結果轉左去SIS

little_yolky  IQ高當然等如資優, 但資優唔等如可以適合任何學校, 要看學校有無配套。  發表於 13-3-13 13:18

醒目開學勳章 王國長老

引用:Maybe+the+opposite! +

原帖由 marcuscyrus 於 13-03-12 發表
Maybe the opposite!
有學校鐘意,有學校吾鐘意,最好8清楚至決定

Jackieson  agree  發表於 13-3-14 09:40

引用:想請問IQ高係咪等於資憂?我有朋友囝囝IQ14

原帖由 ac917 於 13-03-12 發表
想請問IQ高係咪等於資憂?我有朋友囝囝IQ145,讀傳統學校讀得十分唔開心,結果轉左去SIS

...
Why was the child not happy in traditional schools?

ac917 發表於 13-3-12 07:03
想請問IQ高係咪等於資憂?我有朋友囝囝IQ145,讀傳統學校讀得十分唔開心,結果轉左去SIS

...
是否一日 10 樣 8 樣、長假期 20 幾樣功課個 d  傳統學校。

係就慘,d 資優仔女最驚做 d repeat  又 repeat 的工作。

feiji 發表於 13-3-12 09:52
Why was the child not happy in traditional schools?

因為課堂上好多野佢都已經識,或是pick up得好快,所以傳統課堂上課氣氛及課程唔啱佢...

醒目開學勳章

放之前諗清楚
有d學校鍾意收smart kids,但gifted就會係麻煩一族,要資源去俾佢地,而且仲有可能影響上堂 (太多問題 or 自己做自己嘢)
我只知道SFA同GT歡迎相關報告,GT校長話,佢地好多老師受過相關培訓,但唔想太多相同需要嘅學校喺埋一班,所以講咗特殊需要,學校方便安排

yuenkw 發表於 13-3-12 09:57
是否一日 10 樣 8 樣、長假期 20 幾樣功課個 d  傳統學校。

係就慘,d 資優仔女最驚做 d repeat  又 repea ...

我相信呢個係其中一個原因,佢係思考形,喜歡explore,英文十分出眾,本地出生冇喺外國長住,但K2已明哂Grammars,未上小一已經常睇外國雜誌,睇英文小說、Harry Porter之類完全冇問題...我自覺自己真係讀屎片

PP_vivi  是,資優父母是好辛苦的,比較多學校不喜歡這類型學生,其實如果是資優的話,問題相對比較多,因為坐唔定  發表於 13-3-13 16:42
little_yolky  好彩我兩個囡都係中庸一俗, 資優父母好辛苦   發表於 13-3-13 13:21

yuenkw 發表於 13-3-12 09:57

係就慘,d 資優仔女最驚做 d repeat  又 repea ...
不少傳統學校不是這樣了,正如版主講,了解清楚,不要坐失良機!
新派直私的project, 數量看似少,但學生所用時間及家長付出的時間及幫忙,加起來也不少。

同意重複是大忌,如果是數學資優忘記外面的XX式,YY數吧!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

經驗來看,作用不大。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ac917 發表於 13-3-12 10:03
因為課堂上好多野佢都已經識,或是pick up得好快,所以傳統課堂上課氣氛及課程唔啱佢... ...

AGREE. 剛剛新年探親戚, 有位親戚的仔仔係資優生, 我仲以為佢成績一定叻, 讀到書, 點知佢媽話佢讀書唔叻, 上堂唔專心, 因為佢叻, 好快學識, 所以上堂覺得悶, 所以唔係真係資優就一定掂.

PP_vivi  對,是好麻煩的,要日日對駡,都幾辛苦的  發表於 13-3-13 16:44

引用:Quote:ac917+發表於+13-3-12+10:03+因為課

原帖由 rainbowcov 於 13-03-12 發表
AGREE. 剛剛新年探親戚, 有位親戚的仔仔係資優生, 我仲以為佢成績一定叻, 讀到書, 點知佢媽話佢讀書唔叻,  ...
可能資優亦有幾種類型,有些可能同時有 special needs(自閉、ADHD) or emotional problems, 如果是的話,亦要 make sure 學校可以支援這方面的需要。但如資優而社交、情緒都ok,而又肯服從老師,相信學校應該歡迎啩。

引用:如果已经被评估为资优儿(e.g.+IQ+over+130

引用:經驗來看,作用不大。

原帖由 ANChan59 於 13-03-12 發表
經驗來看,作用不大。
同意!

rainbowcov 發表於 13-3-12 11:01
AGREE. 剛剛新年探親戚, 有位親戚的仔仔係資優生, 我仲以為佢成績一定叻, 讀到書, 點知佢媽話佢讀書唔叻,  ...

agree x2
先前識個小朋友既情況差不多,
都係細細英文好叻, 法文又得,
仲有玩棋參加比賽都係拎獎 (唔止香港咖)
個小朋友讀幼稚園時已經係D咁既人,
但間學校真係唔岩佢,
老師都覺得佢係個麻煩友,
最後校長請家長去傾計, 叫佢地不如轉校,
個小朋友係幼稚園階段都已經讀左3,4間啦,
但間間學校都係名校果D黎...
去到小學就要更小心搵學校,
一個資優生如果唔好好訓練, 搵唔岩方向
都可以變得差...所以有呢類既小朋友既父母要更留意...

sampapa  agreed  發表於 13-3-12 12:59

koala_choco 發表於 13-3-12 11:21
其实真的有需要放這類東西嗎?我可以話你知各校的校长睇人好叻架,只要校长同小朋友面談一會,考考你各方面 ...
我同意,有經驗人士,同你傾幾句就知是龍是鳳,太著眼反而未必好事

koala_choco  我都係咁話.  發表於 13-3-12 23:26

回覆:GAT 的帖子

其實啲IQtest,按依家小朋友的標準,130算唔算髙呢?好似好多都over130。

rainbowcov  咁咪即係呃人????  發表於 13-3-12 13:26
marcuscyrus  我識10個做8個都話g優  發表於 13-3-12 12:33

rogerlam123 發表於 13-3-12 12:30
其實啲IQtest,按依家小朋友的標準,130算唔算髙呢?好似好多都over130。

都應該有機會需要改改啵~
而家呢代比之前更聰明...

我聽某私校報小一講座時, 有家長直接問校長校方有沒有資優或AHDH方面的支援, 而校長也很直接的回答"沒有, 這方面可能津校會比較多". 相反有些學校, 會有些什麼資優訓練班, 或資優課程等等, 而更有校長會寫很多此方面的文章, 這類學校應該是很"buy" 資優學生. 所以最好先打聽清楚學校取向.  
‹ 上一主題|下一主題