用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 资优生
樓主: GAT
go

资优生 [複製鏈接]

rogerlam123 發表於 13-3-12 12:30
其實啲IQtest,按依家小朋友的標準,130算唔算髙呢?好似好多都over130。
我覺得個score boundaries 冇與時並進而已,並非呃人!希望有心理學家家長澄清一下。
這個年代孩子叻好多,平均值理應提升不少。

自己觀察,不同年紀做測試,結果會有明顯不同。例如剛五𡻕做可能148,到七歲做只有137,到更大會可能繼續跌。是否孩子蠢咗,我又唔覺,在lQ以外的進步較明顯進步。所以觀察孩子成長,以多元智能不同角度評估,會更全面,不能單看lQ。

HaYi  對呵, 如果對個IQ scale 有些認識, 我覺得好多時得啖笑, 同意多元智能較能睇出小朋友的強項, 不過冇好公認的scale, 所以我估認受性不夠IQ test 高..  發表於 13-3-13 14:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

幾時CHECK 同係係邊度CHECK 小朋友係咪資優生?

建議樓主睇本書叫做 " 教養大震撼", 你將會明白所謂在幼稚園被定為資優生的, 將會是如何. 這是一本很值得看的書!!

同意資優生有很多種,不同學校有不同方針和特性,不能一概而論。

有些資優生是語言和數學都很強,能專注學習,沒有特別情緒問題,這些資優生在一些程度很高的傳統學校,不會辛苦,又能學到比一般學校多的知識,便如魚得水。  當然,這些資優生在音樂運動方面未必有特異功能,未必受"神級"名校歡迎。

而家d資優評估確系吾夠與時並進,太多資優兒,不是話d小朋友吾叻,但比例甘高確實有些吾合理。

所以資優與否不應單憑一份IQ Test報告,父母應了解小朋友的長處,加以鼓勵,是不是有過人之處,慢慢會發現到。

Interview 都見個小朋友表現,点解要睇一個你出錢做的report 呢?

Actually, every kid is a telented kid. Their talents depend on how you train up your own kids.

HaYi  totally agree, that is what GT's school stress about, not necessary IQ over 130, but in his / her own field  發表於 13-3-13 14:27

6歲後CHECK 唔係會準D咩? 我仔仔都係上左小一, 比老師投訴多才帶佢去CHECK.

我認同, GIFTED 唔一定名列前茅, 我仔好衝動, 唔夠細心, 所以睇題目唔係咁細心就會出事.......

ANChan59 發表於 13-3-12 14:46
我覺得個score boundaries 冇與時並進而已,並非呃人!希望有心理學家家長澄清一下。
這個年代孩子叻好多, ...

睇下用咩去check資優。之前在hk, 滿6歲用韋氏(version 3)去check, 因為version 3 已經用左廿幾三十年,近這十年八年的確出左好多高於130分數的人,因普遍小朋友比起廿幾三十年前係叻左。不過韋氏(version 4)好似係2011年頭出左,入面的嘢係updated和深好多,分介線仍是130以上係資優,所以有機會係version 3 check到高於130(資優), 但係version 4就未必係。

Chirley  thx...我又學到野啦  發表於 13-3-13 10:12

回復 hyatt 的帖子

謝謝分享,真係要與時並進!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-3-12 14:46
這個年代孩子叻好多, ...

還有一點,係五歲做過IQ TEST, 係七歲不應再做,因會有記憶和練習的效應,但應該相隔幾年再做我不清楚。如果真係想CHECK IQ,其實最好等到6歲後,會相對準確。而且臨床心理學家會因應小朋友不同年紀去計個IQ TEST的分的。

hyatt 發表於 13-3-13 10:24
還有一點,係五歲做過IQ TEST, 係七歲不應再做,因會有記憶和練習的效應,但應該相隔幾年再做我不清楚。如 ...
可惜部份家長會在五歲已經做,因為以為可以幫到入學。
小兒七歲以後才做測試!

引用:Quote:hyatt+發表於+13-3-13+10:24+還有一

原帖由 ANChan59 於 13-03-13 發表
可惜部份家長會在五歲已經做,因為以為可以幫到入學。
小兒七歲以後才做測試!
...
AC: 當年令公子去邊度check IQ?
我也打算帶兒子去做個IQ TEST呢

cowboy2007 發表於 13-3-13 15:55
PM you tonight.

我都想知, 可以PM我嗎?THX

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-03-13+發表可

原帖由 cowboy2007 於 13-03-13 發表
中文大學有這個服務。要自費的。

另外敎署都有這免費服務

Wow, didn't know checking IQ is so popular these days.  I don't even know my own IQ.  How many people actually know their own IQ?  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:资优生

研究發現人的IQ會升也會跌。

‹ 上一主題|下一主題