用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無細囝repeat小一?
go

有無細囝repeat小一? [複製鏈接]

我個細囝係12月仔,名符其實細仔,今年小一,同其他同學有名顯距離,我同佢都有d吃力,我之前諗就算因為係細囝要repeat,都留返係小學.

有無人試過係小學主動要求repeat, 係咪repeat 小一比較好?如repeat小一,係咪轉校最合適?小朋友重新嚟過好唔好呢 ?有無人有經驗,分享下
   0    0    0    0

你好, 我兒都是08-12月超細仔, 現亦在想這問題, 可否告知你兒是讀傳統學校抑或開心活動教學學校? 而係Kinder時老師有無講佢既能力是否需留班? 希望能作為參考小兒既去向...謝謝!
我與一些媽咪談過如轉另校repeat小一多是因為考到另一間更好的才轉, 若差不多的倒不如留在原校, 不需小孩又再適應一所新既小學, 但聽聞要留班也不易, 但建議你向學校老師查詢了解一下了

回復 ngjojo1213 的帖子

而家讀緊果闁係有好長歷史的區內傳統名校, ,升中成績好好,如果讀到書呢間真係一間好學校,可惜我個仔係細仔,追得有d吃力,亦感覺呢間學校對成績稍較差的學生無嘜關顧.我想同佢轉一間活動教學的,升中成中規中距的學校.
我唔想個仔追得咁辛苦,所以先諗轉校,如果轉校,暫時唔要求repeat,希望讀一年小二睇下新學校會唔會比較適合細仔,如果真係有需要,小二先再考慮repeat.

回覆:bongbongmum 的帖子

要考慮小朋友的能力,那一年追唔上,就那一年repeat,底子要打得好。
我細囡亦是年尾女,我都煩緊。

我覺得細仔就要重讀一年的想法真係會害死人
小朋友起步慢唔代表日後追唔上
但重讀一年可能會令佢自卑

其實真係因人而異, 我個係11月細仔, K1第一年已見唔對路, 第二年repeat K1, 即刻唔同晒, so far 我覺得呢個repeat 既決定無錯.

引用:其實真係因人而異,+我個係11月細仔,+K1第一

原帖由 albert831 於 13-03-19 發表
其實真係因人而異, 我個係11月細仔, K1第一年已見唔對路, 第二年repeat K1, 即刻唔同晒, so far 我覺得呢個 ...
K1 repeat 唔同小一 repeat, 對小朋友心智影響相對較少.

回覆:bongbongmum 的帖子

轉校是好事

回覆:魚王 的帖子

由一間淺k3轉去一間深k3,表面是repeat,其實亦係進階的一種,人各有志啦!

回復 bongbongmum 的帖子

你的孩子巳k3,我便覺得應上小一,因k3在學期尾好多幼稚園都講好多小一的事比小朋友知,如你同佢重讀,會打擊他的自信,我反而覺得在此時,因又考晒學校,應比多些中英數練習比小孩做,另外,比佢上下中英文專科,打好語文基礎,以小女為例,我在她k3下學期時上中英文專科,依家上到小一,絕對應付到,除了我繼續比佢上中英文專科之外,中文可能加上佢like睇,剛完成的考試,我已放手比佢自己溫習,成績仍是9字,所以盡早打比個底,我覺得最重要

我覺在k3時repeat比較好,但已洗濕了個頭,盡量向前望吧,之前看過一個similiar 分享,老師suggest 不用repeat因為個女孩也不是成績最差的一個,最後上到小二已catch up 到其他同學,當然個過程是辛苦。不過每個case都唔一樣,好睇孩子能力,性格和父母取態,要自己衡量。

引用:回復+bongbongmum+的帖子 你的孩子巳k3,我

原帖由 傑西 於 13-03-20 發表
回復 bongbongmum 的帖子

你的孩子巳k3,我便覺得應上小一,因k3在學期尾好多幼稚園都講好多小一的事比小朋 ...
是啊!別說學期尾,我小朋友在三月份起,學校已開始為他們綵排六月的畢業典禮,嚟緊五月,又以模擬小一班的形式上堂!
已經到下學期,間間幼稚園都開始為K3生升小作準備!
樓主,幼稚園最佳repeat位是K2,
我的也是細仔,很多嘢也是比人遜色,但我要比他有開心的幼稚園回憶,故請三思!

MrBeast  Agreed k2 is the best timing but hard for parents to pull the trigger  發表於 13-3-20 10:07

引用:Quote:原帖由+傑西+於+13-03-20+發表回復+b

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-03-20 發表
是啊!別說學期尾,我小朋友在三月份起,學校已開始為他們綵排六月的畢業典禮,嚟緊五月,又以模擬小一班的 ...
其實,可否今年 9 月小一時候、再報 2014-15 的小一呢?

引用:Quote:原帖由+傑西+於+13-03-20+發表回復+b

是啊!別說學期尾,我小朋友在三月份起,學校已開始為他們綵排六月的畢業典禮,嚟緊五月,又以模擬小一班的 ...
我的也是超細女!

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-03-20+發

原帖由 JL3 於 13-03-20 發表
其實,可否今年 9 月小一時候、再報 2014-15 的小一呢?
要交學費嘅非官校就得!

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-20+發表其實,

要交學費嘅非官校就得!
因為有些小學列明不收細仔、細女!例如: 培正!有錯可以指正!

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-20+發表其實,

要交學費嘅非官校就得!
你意思即是 8 月從新報考小學一次!

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-03-20+發

你意思即是 8 月從新報考小學一次!
是啊

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-20+發表你意思

是啊
不好意思!人地話政府小學只能派位一次!私小、直資可以不同嗎?

不好意思!人地話政府小學只能派位一次!私小、直資可以不同嗎?

...
只是政府學校唔得!

‹ 上一主題|下一主題