用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

以下係我唔會揀的:
1) 神級 / 一線名校
2) 普教中
3) 教高一級或半級
4) 同屋企有一定距離唔坐校車唔得, 而又要好早上校車的
5) 6+ 功課
6) 大班 (30人+)

Twins-Baby  你咪得番好少選擇?  發表於 13-3-21 11:18

Yanamami  Two extremes also no good~~teachers who are too traditional are very hard to get on with/ hard to pleased.    發表於 2 分鐘前

Yes. I have tried it myself with those who are too traditional.  I prefer those modern energetic ones with clean and respectable spirits.

I have visited a school last year and heard a teacher spoke in street language with the kids.  I personally prefer / expect teachers to have their own kind of standard.

Yanamami  Street language!!!  發表於 13-3-21 14:09
...

kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人. 好奇怪唔知點解近呢幾年呢間變咗直資不二投考之選.
早在大仔還是bb的年代, o個時仲未咁熱門, 我以同行o既身份去school visit 過. 坦白講, 校長o的hard sell 技倆對家長就有效, 對於大家同行, 好多門面工夫同marketing 技巧大家心照, 我地幾個老師都擰擰頭, 咁O既工作量, 互相笑住話 '你去做啦!?' 去過觀課, 見到上課情況, 睇埋佢o的大龍鳳video, o個時己經對呢間學校打咗X, 絕不考慮.
加上呢兩年我睇住一個讀呢間O既小朋友, 教學方式, 功課安排, 行政等都 '驚為天人'..... HAHA, 己列為絕不考慮之列, 當然我不會阻住人地趨之若鶩 !!

Chirley  可以pm講咩學校嗎?  發表於 13-3-24 00:06
kerkermui  ic  發表於 13-3-21 12:40
Twins-Baby  我都無報, 因為我小年時代都係九龍讀書, 但未聽過呢間學校  發表於 13-3-21 12:06

回復 pamelaywy 的帖子

好同意。如公開了校名就會比佢班忠心fans狂插.

pamelaywy 發表於 13-3-21 11:51
kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人.  ...
用行家身份或老師身份去睇間學校又唔同的. 我母親是南區神級小學退休教師, 佢都彈到間學校一文不值, 話送學位都唔好讀. 但一樣米個個家長爭住入. 基本上只會為了另一間神級而放棄這一間的offer. 家長付學費入讀, 教師是受薪打工, 角色不同. 另外一點, 便是我們讀書年代學校的排名, 與現今社會是有所不同了. 一間學校是可以進步的呀(當然也可以退步). 係我的年代, 一間西區天主教小學及中學接近飛仔學校 (我nephew 當年入讀). 但近10年也已越辦越好, 學校成績也進步了.  如果你是指深水步那間男校, 我也有兩個朋友的小朋友讀緊小二及小三, 兩個小朋友返學又超開心喎. 其中一個朋友還對學校讚不絕口, 話學校老師真的會教野, 會引發學生興趣去學習, 也不會唔教而考試. 不過作為老師, 我估可能會多野做 (因為要教野呀). 好多名校老師不用教書的.   

唔收我既學校

vincher    發表於 13-3-30 19:38

請問係唔係要interview 三次嗰間深水埗男校 ?

睇來阿內行人媽咪似係堅決唔做果間男校多d喎

邊個肯打辛苦工吖

koala_choco    發表於 13-3-22 12:12

我唔會揀用英文 interview 的小學

hadwinboy 發表於 13-3-21 12:52
用行家身份或老師身份去睇間學校又唔同的. 我母親是南區神級小學退休教師, 佢都彈到間學校一文不值, 話送學 ...

補充, 我朋友用 "物超所值"來形容做這間小學的家長. 可以理解d 老師做到 c c 下, 如果是私人機構, 要要求加多些人工了

我不會公開校名, 亦從沒有說是那一間, 大家自己對號入座, 我不評論

另外, 自己以前做呢行, 教過幾間學校, 另一半係呢行, 讀呢行出身, 身邊八成朋友亦在行內作戰. 有O的O野, 家長睇唔到, 亦唔明白. 所以唔係話因為老師覺得辛苦, 就係家長眼中的物超所值
唔係老師怕唔怕辛苦問題, 而係人就係得一個, 時間精力就係咁多, 就算O個心幾有火, 長年累月不被人顧及感受, 以及做大量教學以外的繁瑣工作, 人就會BURN OUT. 心神放在係大型活動, 落在教學上的準備及學生工作就會少咗, 呢個係必然的事實. 有能力者, 自然會流失, 留下的就算幾打拼, O個心點都心淡, 慢慢亦會放少咗個心O黎做, 做到病做到走做到睇精神科O既, 家長又見過幾多呢 ?
好多家長得一兩個仔女, 讀過O既都係一間兩間學校, 根本無從比較係咪物超所值.
最後, 同意以前有一位寫專欄的人, 寫出 '斯德歌爾摩候群症" 這種發生係學校O既現象, 家長自己選擇了, 孩子讀了, 無論出了什麼小問題 (大問題當然例外), 家長都會維護同解釋. 因為唔想証明自己選擇錯了, 更加唔想說孩子讀一間差學校, 最重要通常家長對學校不滿的都係成績低落或有問題的一群, 無人想在公開論壇表明自己孩子是低落/有問題.... (這亦解釋了點解家長總在人面前說孩子讀得很開心, PROUD OF 自己孩子間學校, 有苦你又點知呢 ?) 在BK, 更加會有些 '你唔鍾意, 個小朋友讀唔掂, 你咪唔好讀囉' 等言論, 誰又敢在這說學校的不是 ?

在此多言了, 大家不必對號入座就是了 !!

vincher    發表於 13-3-30 19:40
MCLIAN  雖然不是同行,但也認同你的分析,其他行業亦有類似情況。  發表於 13-3-25 22:52
xiazaimami  朋友,知音呀!  發表於 13-3-24 18:08
喵媽  我仲以為係冇能力既先至要走...  發表於 13-3-21 15:42
mk3288  外行看熱鬧,內行看門道。此言不虛。  發表於 13-3-21 15:16

回復 pamelaywy 的帖子

老實講, 我聽到一間港島區二級名校, 佢哋教師換得好怏, 我一聽見我無報考, 因為連老師都無歸屬感, 小朋友都唔會有. 老師做得唔開心, 啲細佬都唔會好過.  

在此再分享之前在BK 一位高人的節錄

我希望孩子的老師五時半前下班.
我希望孩子的老師早睡早起
我希望孩子的老師常做運動
我希望孩子的老師身心愉快.
我希望孩子的老師得到尊敬.
我希望孩子的老師是個快快樂樂的人. 這樣的人才會時刻不忘地跟我的孩子分享他的快樂和見識,時刻關懷别人, 用笑臉感染我的孩子拥抱自勉自强自愛的能力.

xiazaimami  感恩,我就是!  發表於 13-3-24 18:13
rainbowcov  好理想, 但好難遇到.  發表於 13-3-22 17:19
little_yolky  我以前讀的中學老師都是這樣子的, 不過, 過了20幾年, 依家唔知變成點了。  發表於 13-3-22 13:22
Twins-Baby    發表於 13-3-21 14:00

我知你講邊間, 三年前都有考, 仲有offer, 我未親自體會過, 我不作評論, 但回想三年來, 我肯定是個很懶的家長,
我無能力去年年參與大龍鳳, 慶幸現在的所讀的學校自由度高.

學校給予學生和家長的自由度也是我看重的因素

Twins-Baby  自由度都係一個因素.  發表於 13-3-21 14:36

明白

按號一對,此座莫非校長谷老師,老師谷學生的一條龍學校!

離開學校,這個世界到處一樣,老闆谷員工,員工谷業績。

谷字可以用正面d既字眼:提升、鼓勵、推動

我都希望我老闆係高人

我希望老闆的員工五時半前下班.
我希望老闆的員工早睡早起
我希望老闆的員工常做運動
我希望老闆的員工身心愉快.
我希望老闆的員工得到尊敬.
我希望老闆的員工是個快快樂樂的人. 這樣的人才會時刻不忘地跟我的老闆發揮他的創意和工作熱誠,時刻關心公司業績, 用笑臉感染我的老闆分享利潤和花紅的能力.

Twins-Baby  世界真係無咁理想    發表於 13-3-21 14:41

pamelaywy 發表於 13-3-21 13:56
在此再分享之前在BK 一位高人的節錄

我希望孩子的老師五時半前下班.
我都係咁希望~~

chanwendy 發表於 13-3-21 11:09
以下係我唔會揀的:
1) 神級 / 一線名校
2) 普教中
我都對大班有保留~~~

pamelaywy 發表於 13-3-21 13:34
我不會公開校名, 亦從沒有說是那一間, 大家自己對號入座, 我不評論

另外, 自己以前做呢行, 教過幾間學校,  ...
老實講,自從見到簡介會學校要幾個低年班小朋友SHOW OFF 英文同普通話,我亦開始對依間學校有保留~~

返番話題,我唔會揀間明知個仔讀唔上嘅學校

little_yolky  例如: 神級學校。我們都是凡人, 仙凡不可逾越也。  發表於 13-3-22 13:26
Twins-Baby  未讀點知唔得呢?  發表於 13-3-21 15:07
‹ 上一主題|下一主題