用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 2nd 後感想。。。。
樓主: peko5
go

St Cat 2nd 後感想。。。。   [複製鏈接]

引用:感覺壓力好大,亞女難得有2nd+in,+今次主打

原帖由 VeryB 於 13-03-24 發表
感覺壓力好大,亞女難得有2nd in, 今次主打in parents, 如果我答得唔好,令亞女考唔到,我會好內疚。呢兩不 ...
同感,事後檢討怕因為自己表達不好,被誤會成怪獸家長!自覺女兒表現很好,冇offer就是我害的了!

回覆:bb2911 的帖子

回復 Maibubuu 的帖子

Same here!
No worry and don't have to blame yourself!  We just choose the language that is most comfortable to teach our babies, there is nothing wrong with it~

我會覺得學校係揀選一些好叻好outstanding既小朋友做學生, 父母既答案唔會太影響收生標準. 佢問既問題都係大路野, 無標準答案可言, 個個都答得差唔多, 你叫個miss點揀. 所以我諗第一次in時已經知道要收邊300個學生, 只係想見一見父母, 唔係甩皮甩骨, 唔好遲到已經無問題.  相反, 你答得幾好, 如果你個小朋友唔係太outstanding都未必會收佢.  最多係waiting.

我有聽過另一說法, 上年SC揀學生時好著重父母係咪professional, 但發覺好多少朋友性格情緒有問題, 所以今年攪2nd interview, 係想再睇一睇個小朋友得唔得, 所以又係唔關父母interview事.

所以我無緊張自己答得好與壞, 平常心去等待. 無未等出年報K1, 大把學校可以報.

P.S. 我聽到個miss用廣東話同普通話問我小朋友問題, 想測試下小朋友識幾多種語言.

Chirley  AGREE, 雖然係要緊張太要盡量平常心d, 因為學校要教既係小朋友唔係父母  發表於 13-3-27 14:06

引用:我會覺得學校係揀選一些好叻好outstanding

原帖由 ketonemo 於 13-03-24 發表
我會覺得學校係揀選一些好叻好outstanding既小朋友做學生, 父母既答案唔會太影響收生標準. 佢問既問題都係 ...
ya.. to screen those monster parents. avoid trouble.......

引用:Quote:原帖由+ketonemo+於+13-03-24+發表我

原帖由 charmykittyy 於 13-03-24 發表
ya.. to screen those monster parents. avoid trouble.......
怪獸家長會製造麻煩給學校嗎?這點不太明白,請指教。

回覆:St Cat 2nd 後感想。。。。

SC學歌第一句"開心笑聲裏長大",這也是學校想提供的一個校園,Monster Parents可能是學習第一,  開心其次...

引用:Quote:原帖由+charmykittyy+於+13-03-24+發

原帖由 herman0114 於 13-03-24 發表
怪獸家長會製造麻煩給學校嗎?這點不太明白,請指教。
都是我自己估計炸。我是指一些可能 會對小孩過分緊張的家長 , 會成日 因小事 煩住老師 掛。因為我身邊 見過某些 媽媽會成日聯絡 老師(  是別的學校。 )如果小孩表現差不多, 老師可能會收 一些較 明白事理的家長。

回復 ketonemo 的帖子

I totally agreed with you that each of us was given a score after the first interview.  And based on this score, they have already chosen which students can get the offer.  The reason for this interview is just make sure the baby and parents are meeting their admission criteria.
So whether you performed outstandingly or just fairly doesn't affect the result.

回復 happyprincess 的帖子

如果你對自己小朋友既表現非常滿意,不用介懷自己當天的表現。我相信SC唔會因為你唔識講嘢而走寶,放棄一個咁叻的小朋友。

引用:回復+ketonemo+的帖子 I+totally+agreed+w

原帖由 happyprincess 於 13-03-24 發表
回復 ketonemo 的帖子

I totally agreed with you that each of us was given a score after the first in ...
If it is true... Which means some people are not accepted but they were asked to join the 2nd in too? I am sure they don't have 606 places!

去看看"全港幼稚園" St cat入面有關考小一既post,可以知道那些家長係怎樣在校外發功的. 我相信小朋友係校內真係很開心的。

回覆:hoyau 的帖子

有無條link? Thank you.

有啲唔嗱間既野想分享 我好treasure 有兩次interview 的機會-- 第一次:要我乖乖坐後面,讓我見到個囡一啲我平時留意唔到的,因為平時上playgroup 未試過咁真正咁提離;第二次:問如果學校畀唔到我地要既野咁點算... 走咗後我和老公好詳細深入咁傾了我地自己的期望。 有冇offer 都好,這兩件事令我覺得更保貴,屎"繪"咁想這個已經值回了交了的幾十元報名費和我所受既壓力!

回覆:alicekeith 的帖子

第二次 真的有壓力 之前兩晚也發夢! 哈哈!

回覆:Maibubuu 的帖子

那天好似只係砌下圖,唔知其他組係唔係,所以你的孩子應該無問題

回覆:ketonemo 的帖子

我都好想知道結果,看看面試的目的是什麼,以我為例子,我相信孩子的表現真是不太好,因為她是怕陌生的。但我就對自己的答法幾滿意。有時覺得現在的學前教育,啊爸啊媽先係消費者,想in 下都不足為奇,好似話浸幼都係要in家長。
順便問下

回覆:yanngaimama 的帖子

大家知唔知師生比例係奌,同埋今年有無校車?

引用:Quote:原帖由+VeryB+於+13-03-24+發表感覺

原帖由 bb2911 於 13-03-24 發表
同感,事後檢討怕因為自己表達不好,被誤會成怪獸家長!自覺女兒表現很好,冇offer就是我害的了!

...
咁之後要train 多D,考小一仲會更加in 家長

‹ 上一主題|下一主題