用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

引用:Quote:crazymum+發表於+13-3-26+12:24+假設

原帖由 w_y 於 13-03-26 發表
問題是可否全程保持一樣咁高速度喎!
唔係人人得既~~
長跑係要有一個適合的步速, 幾時加速減速都大有學問,  ...
有個朋友嘅朋友,出身屋邨,普通小學、中學,努力讀書,廿年前考入港大,畢業,工作,再進修,升職,做到上巿公司CEO, 但始終英文底子不夠好,沒有名人校友支持,想再發展間公司也事予願遺,最終也是股仔嘅CEO only!

做到上市CEO , 英文只要 oral listening 好已夠, 睇同寫可搵人代勞. 沒有名人校友, 只能說做咁耐商場都識唔到人, 無人脈, 係佢呢方面唔夠料. 神童輝識到大L, 都唔係校友啦.

引用:Quote:原帖由+w_y+於+13-03-26+發表問題是

原帖由 crazymum 於 13-03-26 發表
有個朋友嘅朋友,出身屋邨,普通小學、中學,努力讀書,廿年前考入港大,畢業,工作,再進修,升職,做到上 ...
無人話英文不要學好,二歳用字咭學一千字,四歲補英文文法,多做練習,五歲考試100 分等等不叫做嬴。父母攞威就有用D。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

原帖由 JL3 於 13-03-26 發表
同意!十分同意!不過,我身邊好多人,每個月都用上數萬元比小朋友,我相信這些金錢,對於他們而言,就好似 ...
至於,有用與否,見仁見智!

Xxxxx

對,補薬黨賣一萬蚊包菊花茶比人,包茶也可以飲,亦有其解渴之效。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-26+發表同意!

原帖由 shadeslayer 於 13-03-26 發表
至於,有用與否,見仁見智!

Xxxxx
前輩,無追開你之前的講座!不過,多謝你分享!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-26+發表有

原帖由 shadeslayer 於 13-03-26 發表
無人話英文不要學好,二歳用字咭學一千字,四歲補英文文法,多做練習,五歲考試100 分等等不叫做嬴。父母攞 ...
呢D咪地區名校嘅做法囉!所以好多地區名校成績仲好過神級,但始終係唔同層次!

mk3288  最重要有人受。其實也表明不同學校有不同的客戶群。  發表於 13-3-27 14:41

回覆:shadeslayer 的帖子

幾萬蚊=買份$6報紙>>>嘩!!!有錢朋友。||||||||用幾萬蚊花係補品,出入司機、工人接送。相信比不上由爸/媽帶去圖書館泡幾個鐘,去書局打幾小時書釘效益大。起碼親子時間贏咗幾條街啦。||||||||

引用:做到上市CEO+,+英文只要+oral+listening+好

原帖由 w_y 於 13-03-26 發表
做到上市CEO , 英文只要 oral listening 好已夠, 睇同寫可搵人代勞. 沒有名人校友, 只能說做咁耐商場都識唔 ...
冇人話起跑輸咗冇得追呀!

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

原帖由 crazymum 於 13-03-26 發表
呢D咪地區名校嘅做法囉!所以好多地區名校成績仲好過神級,但始終係唔同層次!

...
先生/小姐。在你心目中。學校>>讀新界學校=做新界人。讀巿區學校=做巿區人。名校>>又分地區名校,神級名校。神級名校成績差D唔緊要,都係要讀神級。奉勸考到神校之後,才高調說神校好。如果唔係,到時又要學人轉換EK的A/C名,發表偉論啦。

引用:幾萬蚊=買份$6報紙>>>嘩!!!有錢朋友。||

原帖由 sukitelfold 於 13-03-26 發表
幾萬蚊=買份$6報紙>>>嘩!!!有錢朋友。||||||||用幾萬蚊花係補品,出入司機、工人接送。相信比不上由爸/ ...
所以,我自己都係去中央圖書館!平、靚、正!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-26+發表呢

原帖由 sukitelfold 於 13-03-26 發表
先生/小姐。在你心目中。學校>>讀新界學校=做新界人。讀巿區學校=做巿區人。名校>>又分地區名校,神級 ...

你諗既同我諗既一樣,EK真係咁吸引?改頭換面都要上來留言

JL3 發表於 13-3-26 17:22
回到天父的懷抱,就是終極勝利!

咁都比你諗到

引用:Quote:JL3+發表於+13-3-26+17:22+回到天父

原帖由 csadmin 於 13-03-26 發表
咁都比你諗到
講笑炸!

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

一日未死,都好難總結人生與成就!

引用:一日未死,都好難總結人生與成就!+ +

原帖由 snicky 於 13-03-27 發表
一日未死,都好難總結人生與成就!
死咗都唔一定總結到,好多藝術家都係死咗之後,啲遺作先愈來愈值錢!

如果唔知終點在那裡. 跑來跑去也未到, 有時又很難跑.

世事冇絕對~

好, 我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(排名不分先後):

1. 知書識禮, 知所進退
2. 心地善良
3. 一生行運, 無風無浪
4. 充滿自信
5. 永遠抱有夢想及理想
6. 嫁個體貼好老公, 好似英女皇咁恩恩愛愛白頭到老
7. 兒孫滿堂
8. 一生無悔

係咁多了。

引用:好,+我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(

原帖由 little_yolky 於 13-03-27 發表
好, 我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(排名不分先後):

1. 知書識禮, 知所進退
8 個要求!

‹ 上一主題|下一主題