用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 xxxxxxxxxxxxxx
樓主: gender123
go

xxxxxxxxxxxxxx   [複製鏈接]

我仔同學幾年前又係喇沙第二次面試,神父問他有無報直資,叫他不要簽直資,我想神父不會拿這些事開玩笑的,但他還是選了SPCC!

khmama 發表於 13-4-3 08:20
我講嘅例子LS都係收嘅,如果個制度唔係favour直資,相信LS都冇必要去違規.

原因較正確是當年只有幾間到十多間直資中學,不是現在的數目,而且大部份不是主流名校。官津劃一公佈是由於擔心學生放軟手腳,下學期無心向學,影響那些沒有著落而且要考第三次呈分試。官員的腦袋是鐵板一塊,沒有審時度勢,適當調整。

我又想請教,除了LS,還有那幾十間,幾百間官津違規,如果冇乜官津這樣做,已經清楚顯示不是你做初一我做十五是常態。應該一齊逼教育局改政策,如果大家不擔心孩子下學期開始hea,先公佈自行階段結果。

以前我都唔擔心hea,但最近看孩子的朋友有firm offers, 大部份已經放軟手腳。學校及家長都好無奈!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

何不來個conditional offer,睇埋第三次考試成績再confirm,唔得都可以轉返揀直資,又唔會咁快放軟手腳

熙媽媽    發表於 13-4-4 07:25

今次辯論,我覺得十分欣慰,因為正式LS家長較理性,他們知道學校違規,只是訴諸無奈。

其他家長的「你做初一我做十五」觀念十分危險,錯就是錯,。為何不逼教育局「微調」放榜安排,這才是正道。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

TKO2042:  唔好講笑, 公開成績SPCC勁勝LS, 特別是平均成績

-------------------------------------------------------------------------------------

其實,唔差過..........係包括好過。

不過,我唔知 SPCC 係咪勁勝 LS 喎。

仲有,SPCC 係男女校,你有無數據係關於 SPCC 男生既平均成績?

我覺得用番男生比較男生咁樣會好 D。

申報:我同 LS & spcc 兩間既中、小學都無關係。假設無地域、交通考慮,任何一間收我 d 仔,我都 lur 飯應,但我 d 仔會鐘意 LS 多 D ,因為佢地鐘意既球類LS勁 D ,但其實 SPCC 有 D 項目都幾勁,但無 LS 咁多瓣勁。

TKO2040  之前O既會考鬥火箭多, 何來分男校女校. 而加鬥成績夠平均, 公開考試便立見高低.  發表於 13-4-4 00:16
TKO2040  LS的DSE成績是怎樣? LS 運動好過SPCC, 唔通SPPC又話收左一半女生, 拖低了運動成績.  發表於 13-4-4 00:01
ha8mo  SPCC叮噹波勁,足球有個別人勁,音樂勁  發表於 13-4-3 12:09

回覆:ANChan59 的帖子

從來都係某啲頂級名校先會爭頂級同特異功能考生. 除咗LS同DBS 之爭,以前HY 同DGS 之爭,我知HY都有暗示之舉,但可能係好個別嘅case.

ha8mo  有D情況係家長好熱愛某學校,連學店講明俾足7年免費兼倒貼都不為所動,咁咪有學店發爛渣話人撬學生囉。  發表於 13-4-3 11:38

ha8mo 發表於 13-4-3 09:08
如果小朋友係Band 1的,只要抽獎時填番一間本區Band 1的中學,我覺得仍好大機會入Band 1中學讀書,我唔覺得 得放棄果d
學店會有幾甘?.

嗰啲學店指 ?

ANChan59 發表於 13-4-3 10:33
今次辯論,我覺得十分欣慰,因為正式LS家長較理性,他們知道學校違規,只是訴諸無奈。

其他家長的「你做初 ...
我都想逼....但唔夠教署惡....如果逼到, 希望我仔2年後都受惠呀!

gender123  need to be more political in dealing with some people, be careful!  發表於 13-4-4 08:54

Thanks....for all your advices.

silvia_ng 發表於 13-4-3 11:08
我都想逼....但唔夠教署惡....如果逼到, 希望我仔2年後都受惠呀!
好似反國教一樣,點解要唖忍。

ha8mo 發表於 13-4-3 09:08
如果小朋友係Band 1的,只要抽獎時填番一間本區Band 1的中學,我覺得仍好大機會入Band 1中學讀書,我唔覺得放棄果d學店會有幾甘? ...
不要將所有的直資學校稱為「學店」。
當然,現實上難免有害群之馬,亦有家長多次宣稱學校「現買現賣」是沒有問題的,但這些只是少數。

khmama 發表於 13-4-3 10:32
何不來個conditional offer,睇埋第三次考試成績再confirm,唔得都可以轉返揀直資,又唔會咁快放軟手腳:wah ...
Good idea, 欣賞妳的正面回應。
Think out of the box ,可措班官員懶,又會多多理由,領教得多。

引用:Quote:khmama+發表於+13-4-3+10:32+何不來

原帖由 ANChan59 於 13-04-03 發表
Good idea, 欣賞妳的正面回應。
Think out of the box ,可措班官員懶,又會多多理由,領教得多。
...
很好提議,但我們的政府教育部門,廢及懒。

回覆:喇沙vs 聖保羅男女

香港有個家校事宜合作委員會,應該正視這事,跟奶媽講,會有d用,吳得掂就慳d。

ANChan59 發表於 13-4-3 11:58
好似反國教一樣,點解要唖忍。

我冇一套好好既建議...如果要有訴求, 我覺得應該要想清楚自己要咩先出聲....

我諗最後都只可以流於片面,send email問就算....應該冇辦法攪到好似國教件事咁攪到咁多人出黎吧...

"LS 有正面的回應: 多稱讚孩子, 有愛心, 有理念 "  -  打破家長以往的看法, 家長主觀看法而已, 拿大家意見, 有些意見非常真誠, 謝了!

回復 gender123 的帖子

Gender123,
當年(3年前)Brother給我說的是很白的明示,不會誤會的。我比較喜歡SPCC,因男女校和小兒性格較文靜...等等,阿仔則兩間都冇所謂,但最終跟爸爸意見選了LSC,因不想返學車程太久,想45分鐘內,多點時間休息。另外,阿仔喜歡數學,LSC老師和同學都教到佢,得益不少。阿仔有玩音樂,LSC管樂團不錯,拿過校際及Music Interflow冠軍,管弦樂團則SPCC強。
每個小朋友及家庭情況不同,謹供參考。
Cowboymama

Yes, he is now at LSC.

gender123  your sharing is very useful. thanks so much  發表於 13-4-4 08:53
gender123  thanks, so your son is now at LSC?  發表於 13-4-4 08:50

tommythumb 發表於 13-4-3 10:52
...........SPCC 係男女校,你有無數據係關於 SPCC 男生既平均成績?............
-------------------------------------------- ...
咦!係播!一言驚醒夢中人,SPCC係男女校,女仔學術成績真係有可能較男仔優勝,如男校與男女校比較的話確實有誤差。你好清醒

gender123  not necessarily. it's difficult to estimate and this is not my point to consider about which school is "excellent" . They are already on the same footing, no need to be obsessive  on the tech. deta   發表於 13-4-4 10:35
‹ 上一主題|下一主題