用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關自行&叩門問題
go

有關自行&叩門問題 [複製鏈接]

大家好~想知道自行果時,我第1選擇揀左A,但冇接收到面試通知,
而第2選擇揀左B,有去面試,待9/7 公佈結果~
想知道大抽獎果陣,我將B擺上第1選擇位置,第2選擇擺A,
個學生會唔會大機會入到B呢???
THZ~

另外想知道9/7公佈結果當日,
家長需要陪同子女一齊回校嗎??
如果派唔到自己心儀果間中學,
1/ 係咪要即刻飛去心儀果幾間中學叩門呢??
2/ 需要攜帶什麼文件??
3/ 會唔會即日再面試??
4/ 叩門當日會即刻知道結果嗎??

謝謝~

2    0    0    0

回復 TOMATO1010 的帖子

大家好~想知道自行果時,我第1選擇揀左A,但冇接收到面試通知,
想知道大抽獎果陣,我將B擺上第1選擇位置,第2選擇擺A,
個學生會唔會大機會入到B呢???
沒有關係自行失敗.會分組再以隨機編號派位

另外想知道9/7公佈結果當日,
家長需要陪同子女一齊回校嗎??
當然要陪學生領結果,若派得不好升你放生他自己叩門?派得好同小朋友吃大餐慶祝,我上年學校會安排講座給家長,學生回班房領結果

如果派唔到自己心儀果間中學,
1/ 係咪要即刻飛去心儀果幾間中學叩門呢??
計畫心儀學校路線,翌日可能已額滿或都不夠誠意

2/ 需要攜帶什麼文件??
自行時的PROFILE,上網預先print叩門表格,相片,身份証明文件及文具等

3/ 會唔會即日再面試??
應該會或等學校通知,可能看成績後不獲面試及筆試

4/ 叩門當日會即刻知道結果嗎??
等通知,應該幾天,上年我有親戚註冊後要回原有學校取回註冊文件

多謝你O既回覆
另外想知大抽獎"分組再以隨機編號派位" 是什麼分組??
其實大抽獎第1選擇,成功率有幾多??

回覆:TOMATO1010 的帖子

分組是指banding, 先處理b1然後b2最後b3,成功率好難計,如果你是b1隨機編號1選任何一間都100%,但如果你是b3選b1校機會0
如果你是b1生但全區有1000人,心儀學校只有80個位,你看機會率多少?抽獎很難計,要好運加選中banding

回復 安格斯媽媽 的帖子

你好~想知道自行果時,我第1選擇揀左A,但冇接收到面試通知,
而第2選擇揀左B,有去面試,待9/7 公佈結果~學生成績屬於b2尾b3頭~
想知道大抽獎果陣,我將B擺上第1選擇位置,第2選擇擺A,呢個選擇會唔會有d愚蠢/ 予盾~

還是應該照自行選擇一樣擺法呢??
即是第1選擇A, 第2選擇B ~
thz

不用跟自行排序,自行選擇會看高一線,現在要跟真正banding重新選校,希望一擊即中,祝你好運!或者自行已被選中不用驚動派位,若心儀B校而又啱BAND不妨放第一志願,若派中也可認為自行被學校選中的,會更更開心。

回復 安格斯媽媽 的帖子

其實自行果陣,係咪間中學收左個學生,就唔會參加大抽獎??只不過家長們要照填表交回小學呢~

另外自行& 大抽獎 結果都係9/7 小學學校公佈,對嗎??
thz~

是,自行由中學直接交名單給教育局,若收了教育局不會安排統一派位,9/7一併公佈結果,唔會知是自行取錄或統一派位的

謝謝你啊~
你知道大抽獎是否多數會派頭三位選擇嗎??
thz~

機會約80%, 比升小高,但要跟遊戲規則,不可亂填

安格斯媽媽 發表於 13-4-16 21:48
機會約80%, 比升小高,但要跟遊戲規則,不可亂填
不可亂填-----
:verycold: :verycold: :verycold:

大抽獎根本同行完全唔同玩法,如果A和B校都是當區的大熱學校,可能在大抽獎只可以二揀一放在第一志願,第二志願要放C校了,否則可能會浪費了寶貴的第二志願.

請絮我直言,從你的問題覺得你好像不是很了解升中派位的祕訣,Baby Kingdom裡有很多這方面的專家,你不妨將要選的學校講出,等大家幫你參詳一下.

TOMATO1010 發表於 13-4-9 16:03
想 ...
其他野唔再講了,因為上面已經答了。不過要小心一樣野,我見你好似唔係好清楚個遊戲玩法。
自行時,教局都未有banding出,同學可以不需要太計較banding去選校,只要是差不多亦有機會搏高一線,而且只計頭兩次呈分試。但到統一派位時,同學已考第三次呈分試,教局會有banding出,老師亦會教同學怎樣去選合適banding的學校。Banding一出,派位就會跟banding的先後次序來派,先派band 1,派完才到下一個band。所以如果選錯學校,就會派到亂晒龍,唔知會派到乜野學校比你。

統一派位時的選校,第一要考慮合適的banding,不是自行B校有得in就擺佢第一成數就會好高。同樣,不是沒接到自行時的A校面試的通知就放第二。

最基本和穩陣的選校方法係先考慮自己的banding。band 1同學選一間band 1既英中,band 2同學選一間band 2中學,band 3同學就選一間band 3中學。

再看看自己所屬的校網內,學額的分佈是否足夠,若足夠的話,大膽少少無妨。

跟住將合適的學校抽晒出黎,然後排一次先後。相同類型又相同受歡迎程度的歸納為一組,同組別內的只選一間中學。因為你將他填為第二志願的同時就有可能係別人將他填為第一志願,最終別人因為是第一志願的關係,總比你的第二志願而獲得先派的機會。即是樓主你填A校在第二的同時,亦會有人將他放第一志願,最終當你派不到第一志願的時候,第二志願的A校亦派晒所有學位給填第一志願的人。

所以第二志願的考慮較第一志願還要更加謹慎!

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:有關自行&叩門問題

想問假如自行選了A校而被取錄,但統一派位甲乙部分也沒填A校,那麼到7月放榜時會是A校嗎?

回復 SharonChan 的帖子

若自行階段已被取錄了,即使你統一派位沒有填A校,結果還是會派到A校給你,當然會按照家長自行時的意願,若兩間都被取錄,便會先派自行的第一志願。

引用:+本帖最後由+kiukiupig+於+13-4-17+08:30+

原帖由 kiukiupig 於 13-04-17 發表

回復 SharonChan 的帖子

我的理解也是如此。有此一問,是因為有同學仔在面試臨完結時,校方提醒他,在統一派位甲乙部一定要填它作第一志願

回復 ohnono 的帖子

請問幾時才知道自己的真正組別?在統一埴表時,還是統一放榜時?會知是組別頭,中,尾作嗎?Thanks

回復 TomatoCat 的帖子

學校會最清楚同學的Banding,大部分小學都會告知小朋友的估計組別,但是如是邊緣人則學校也不能很準確估計到。另外如同學選擇跨區派位,則變數會更大,連學校也不能估計得準確。

TomatoCat 發表於 13-4-17 10:31
回復 ohnono 的帖子

請問幾時才知道自己的真正組別?在統一埴表時,還是統一放榜時?會知是組別頭,中,尾作嗎? ...
嚴格來說,學校應該在每一次呈分試後,老師都會跟據過往的經驗和資料計算出同學大約的banding位置,並提醒一些邊緣同學要加倍努力。
但現在看來你好像甚麼也不知道,是否應趕快跟學校和老師聯絡!
‹ 上一主題|下一主題