用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學開始交表 (9/4 - 13/4)
樓主: strawberry11
go

英華小學開始交表 (9/4 - 13/4)   [複製鏈接]

我見大家都講話porfolio 可以後補. 但係我見張申請係話個成績表可以後補咋喎...

引用:我見大家都講話porfolio+可以後補. 但係

原帖由 豆豆B媽 於 13-04-15 發表
我見大家都講話porfolio 可以後補. 但係我見張申請係話個成績表可以後補咋喎...
...
我電話問過連後補總頁數不可多過10頁,即可以9+1,8+2,7+3,.....0+10就唔知喇!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 都過左交表期限, 搬返英華版討論較為適合, 將來要搵返出黎都易D, 謝謝

回復 cornelius 的帖子

謝謝你的意見 ~~
因為我係完全無頭緒係應該點做...
同埋我都認同, 幼稚園係唔會濫發什麼證書,
而且宜家交 form, 小朋友都仲係 K2,
可以有幾多証書, 或者讀左, 學左幾多野吖!!??

我是第一日中午食飯時走出交表架, 嗰時真係唔多人, 我第三百幾個囉, 我諗早d係可以自由選擇open day的日期時間掛!
portfolio我都交哂啦, 一了百了到八月先算啦, 最多嗰時補番k2下學期成績表啫!
至於你話有幾多證書嗰d, 大家都係盡吓人事, 有咪放上去, 未必有代表性, 但都叫做講吓自己有盡過力嘛!

Anmarcus 發表於 13-4-16 15:35
回復 cornelius 的帖子

謝謝你的意見 ~~

我們的Portfolio也是比較簡潔,第一張紙是像CV的列表,按不同的類別列示,例如基本資料、就讀的幼稚園、課外活動、曾參加的比賽/考試和成績、興趣和嗜好,然後是證書(連同正在上的課外活動班的證明信)、推薦信(當年沒有甚麼猛人替小兒寫)、生活照等。整個Portfolio一點都不花巧,平平實實,絕對不會是 “一見傾心” 那種。

成績表是另外交的,沒有算在Portfolio的篇幅裡。

回復 thomasha 的帖子

... 明白晒, 林校長講得好啱, 家長都可能會為左個 profile 好煩好懊惱!!

Katrina@Chan 發表於 13-4-15 22:51
今年英華一共收了報名表3557份。

Any idea how many applications in total afterall?

回復 juliso 的帖子

One of my friend who kid goes to YW told me more than 4000.

anyone can confirm ???

thomasha  You will know once the interview list is released in the web site.  發表於 13-5-31 11:31
‹ 上一主題|下一主題