用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學定港大同學會中學好?
go

中華基金中學定港大同學會中學好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

兩間都收了朋友個仔。而家唔知點揀,請比些意見!

2    0    0    0

兩間都好,中基谷d, 港同自由d

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中華基金中學定港大同學會中學好?

舊年DSE成績分別吾大。中基平d,校風嚴謹d。港同貴d自由d,我幾欣賞佢幫小朋友張羅升學,無論本地或海外

回覆:my2012 的帖子

港同好似係b2頭,中基就係b1尾。而中基呢幾年都在進步。反而港同的管理層就好似好唔穩定。以上資料在本論壇有描述。你可以去睇睇。

引用:兩間都收了朋友個仔。而家唔知點揀,請比些

原帖由 浪女 於 13-04-11 發表
港同好啲

引用:兩間都收了朋友個仔。而家唔知點揀,請比些

原帖由 浪女 於 13-04-11 發表
港同不是直資嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+浪女+於+13-04-11+發表兩間都

原帖由 JL3 於 13-04-11 發表
港同不是直資嗎?
兩間都係直資呀

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-04-11+發表港同不

原帖由 Charlotte_mom 於 13-04-11 發表
兩間都係直資呀

揀近自已家,多些時間休息

kwongck    發表於 13-4-14 21:36

中基好D

想當年我女兒都係兩間都收,我選擇了港同

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問可否介紹吓港同中學,+今年想幫小女考這

原帖由 vistachan 於 13-10-25 發表
請問可否介紹吓港同中學, 今年想幫小女考這學校, 因為對這間學校沒有認識, 他們的教學是怎樣, 中1-中3 是否 ...
點會無考試。除左校曆表上寫6月有考試,其實d評估都幾密。我女中二,開學頭一星期已經test二次,忙到七彩。仲要應付project同不停的班際社際校際比賽,應接不瑕

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問可否介紹吓港同中學,+今年想幫小女考這

原帖由 vistachan 於 13-10-25 發表
請問可否介紹吓港同中學, 今年想幫小女考這學校, 因為對這間學校沒有認識, 他們的教學是怎樣, 中1-中3 是否 ...
就黎有簡介會你報左未?聽講已經要加場,吾會full左報吾到掛?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中華基金中學定港大同學會中學好?

JUPAS offer學校網頁有,呢度吾重覆了。港同校長到小學公佈最終2013年畢業生中,(本地及海外共)117人去左讀degree course,12人non degree,1人無交代。我無海外升學實際數字,只知最終英國30人、美國3、澳洲11、加拿大4、中國1、瑞士1、德國1,學校幾重點幫學生考英國d乂學(可能因為校長係果邊畢業有聯繫),貼上一年前公佈conditional offer情況,即今年岩岩既畢業生,學校無公佈update數字,只知最終去左英國係30人

請問知唔知入學試難唔難考? 只須面試
課程深嗎? HKDSE
一年幾多次測驗和考試? 幾次quiz, 2次考試
多唔多外籍老師? 以前多D, 而家少左, 英文就9成以上係NET
除了中文是否全用英語上課? 除了中文和中史, 全用英語上課
是活動教學?
你說班際社際校際比賽, 是一定要參與嗎? 或指是自己參加比賽? 不一定要參與

兩間簡介會都同佢去參觀, 比d意見佢, 等佢自己揀啦
‹ 上一主題|下一主題